Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ, ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

 Από την Ημερησία



Του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr
Ας ετοιμαζόμαστε για νέα μέτρα και μάλιστα σκληρά τον Ιούνιο. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού μάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προκρούστεια κλίνη της τρόικας. Οι Τόμσεν και Σία θα μας ράψουν νέο κοστούμι σκληρών περικοπών. Ηδη πήραν τη μεζούρα στο χέρι και μετρούν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Δεν γινόμαστε μάντεις κακών, ούτε τον ρόλο της Κασσάνδρας ζηλέψαμε ξαφνικά.

Αλλά όταν οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν από τον Ιανουάριο υπερβεί τα όρια ασφαλείας, όταν ο ΦΠΑ συνεχίζει να πραγματοποιεί χαμηλή πτήση και η φοροδιαφυγή υψηλή, όταν θα καθυστερήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα φτάσουμε στον Ιούνιο με τεράστιες τρύπες στον προϋπολογισμό.
Οπότε η τρόικα, ενεργώντας κατά τον δικό της ανεκδιήγητο και επιβλαβή για τους πολίτες και την οικονομία τρόπο, θα ζητήσει νέες περικοπές, κυρίως στις συντάξεις, σπρώχνοντας τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση και στο σπιράλ του θανάτου.
Λύσεις υπάρχουν; Ασφαλώς. Ομως απουσιάζουν δύο βασικές προϋποθέσεις: το κατάλληλο πολιτικό σύστημα που θα αναζητήσει τη σωστή λύση, θα πείσει τους δανειστές και θα καταφέρει να την επιβάλει στην τρόικα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το Δημόσιο γενικότερα και ο εισπρακτικός μηχανισμός ειδικότερα, που αδυνατούν να κάνουν το προφανές: να εισπράξουν.
Λαλίστατοι οι υπουργοί και οι επικεφαλής των ταμείων. Ομως έχουν αποτύχει παταγωδώς όταν δεν καταφέρνουν να περιορίσουν τη φοροκλοπή του ΦΠΑ (αντί να μειώνεται αυξάνει), τη φοροδιαφυγή ούτε την εισφοροδιαφυγή στα ταμεία. Και την αποτυχία δεν την πληρώνουν αυτοί, αλλά δυστυχώς οι πολίτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου