Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μουρουνέλαιο δια "πάσαν" νόσον! (δια το "άλλο" δεν υπάρχει σωτηρία)

Από το health του in.gr

12/7/2010 11:16
Τα ω-3 λιπαρά οξέα στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων
health.in.gr

Νέα Υόρκη: Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στα άτομα που έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο βοηθούν στην κατάθλιψη.

Διάφορες μελέτες έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Εν μέρει η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστήμονες σπάνια ελέγχουν τα συγκεκριμένα λιπαρά με κάποιον κοινά αποδεκτό τρόπο. Ορισμένες έρευνες έχουν μελετήσει τα ω-3 λιπαρά ως μονοθεραπεία. Αλλες, τα έχουν μελετήσει ως συνδυαστική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
Οι Καναδοί ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι ορισμένες από τις πλέον ισχυρές αποδείξεις των πλεονεκτημάτων προέρχονται από τα συμπληρώματα διατροφής που είναι πλούσια σε EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), το οποίο μαζί με το DHA (δοκοσαεξανοικό οξύ), είναι δύο από τις κυριότερες μορφές ω-3 λιπαρών οξέων.
Έτσι λοιπόν έλεγξαν κάψουλα ιχθυελαίου, με υψηλή αναλογία ΕΡΑ, χορηγώντας 1.050 mg EPA την ημέρα και 150 mg DHA. Και οι 432 ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωστεί με τουλάχιστον μέτρια κατάθλιψη. Περίπου το 40% έπαιρνε ήδη αντικαταθλιπτικά.
Με τυχαία επιλογή οι ασθενείς πήραν είτε κάψουλες ιχθυελαίου είτε εικονικό σκεύασμα που περιείχε φυτικά έλαια, καθημερινά για οκτώ εβδομάδες.
Στην αρχή της μελέτης και σε αρκετές φάσεις κατά την διάρκειά της, οι ασθενείς συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για την σοβαρότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία και των δύο ομάδων, δεν προέκυψε ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ ιχθυελαίου και φυτικών ελαίων. Αλλά μεταξύ των ατόμων χωρίς άγχος τα συμπτώματα είχαν βελτιωθεί σημαντικά με το ιχθυέλαιο.
Οι ασθενείς με διαταραχές άγχους, όπως γενικευμένο άγχος, φοβίες, διαταραχή μετατραυματικού στρες και διαταραχή πανικού, δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα με το ιχθυέλαιο.
Η λήψη ή μη των αντικαταθλιπτικών δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.
Τελικά ο ρόλος των ιχθυελαίων στην θεραπεία της κατάθλιψης δεν ξεκαθαρίζεται. Απαιτούνται έτσι περαιτέρω έρευνες, που θα συγκρίνουν το ιχθυέλαιο με τα αντικαταθλιπτικά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, ενώ είναι φθηνότερα από τα αντικαταθλιπτικά, έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κίνδυνος αιμορραγίας σε περίπτωση υπερδοσολογίας.
Αρα λοιπόν οι πάσχοντες από κατάθλιψη που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν το ιχθυέλαιο, θα πρέπει να το κάνουν κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό τους.




17/5/2010 10:8
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τους αιφνίδιους θανάτους
health.in.gr
Θεσσαλονίκη: Η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων ελαττώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενώ μειώνει το ποσοστό αιφνιδίων θανάτων καθώς και την ολική θνητότητα στα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ωστόσο στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης ποσότητας.
Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στην Ιαπωνία σε 19.000 άτομα έδειξαν ότι η πρόσληψη ενός γραμμαρίου ω-3 λιπαρών την ημέρα μείωσαν κατά 19% τον μείζονα καρδιαγγειακό κίνδυνο. Εξάλλου η ιταλική μελέτη GISSI-Prevenzione, στην οποία συμμετείχαν 11.300 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, έδειξε ότι η ημερήσια πρόσληψη ενός γραμμαρίου ω-3 λιπαρών για 3,5 χρόνια, μείωσε την ολική θνητότητα κατά 28% και τον αιφνίδιο θάνατο κατά 44%. Μάλιστα φάνηκε ότι η ελάττωση του αιφνιδίου θανάτου έγινε στατιστικά σημαντική ήδη από τους τρεις πρώτους μήνες (41%) της λήψης των ω-3 λιπαρών οξέων.
«Για να υπάρχει κλινικό αποτέλεσμα στο καρδιαγγειακό σύστημα απαιτείται η πρόσληψη 1-4 γραμμαρίων ω-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, αφού αυτά μειώνουν την αρρυθμία, την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια (κυρίως σε υψηλότερες δόσεις), βελτιώνουν την αρτηριακή και ενδοθηλιακή λειτουργία, μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στον τόνο των αγγείων, εμποδίζουν την απόσπαση της αθηρωματικής πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από στεφανιαία νόσο η μείωση του αιφνίδιου (καρδιακού) θανάτου, η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από καρδιακή ανεπάρκεια, η αποτελεσματική μείωση των τριγλυκεριδίων. Να σημειωθεί ότι η λήψη ω3 λιπαρών συνδυάζεται με τη λήψη στατινών» αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Αθυρος με αφορμή διάλεξη με θέμα «Ω-3 λιπαρά οξέα και πρόσληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τι νεότερο;» την οποία θα δόθηκε το Σάββατο 15 Μαΐου στο πλαίσιο του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου.
Παρά τα μεγάλα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης πρόσληψης.
«Ο εμπλουτισμός συμβατικών τροφίμων και η λήψη ιχθυελαίου ή σκευασμάτων με ω-3 λιπαρά οξέα είναι ίσως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση στη χαμηλή πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων στις δυτικές χώρες» επισημαίνει ο κ. Αθυρος
Ω-3 λιπαρά περιέχουν ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια, τα χόρτα, αλλά κυρίως τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι 500mg ω-3 λιπαρών περιέχονται σε 24 γραμμάρια σολωμού ατλαντικού ιχθυοτροφείου, σε 24 γρ. ρέγγας Ατλαντικού, σε 27 γρ. σκουμπριού Ειρηνικού, σε 30 γρ. ψητής σαρδέλας, σε 32 γρ. καλαμάρια τηγανητά, σε 33 γρ. κιτρινόπτερου τόνου, και σε 52 γρ. γαύρο, σε 60 γρ. σαφρίδι και σε 62 γρ. μπακαλιάρο.
Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου περιέχουν περισσότερα ω-3 διότι, όπως εξηγεί ο κ. Αθυρος, εκτρέφονται με ιχθυάλευρα. Εξάλλου στην αγορά κυκλοφορούν «λειτουργικά» τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3, όπως γαλακτοκομικά για παιδιά, μαργαρίνες, αυγά και κοτόπουλα.
Η πιθανή παρουσία τοξικών (μεθυλ-υδράργυρος, PCBs, διοξίνες κλπ) σε ψάρια και ιχθυέλαια οδήγησαν τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) στην κατοχύρωση διαδικασιών καθαρισμού των ιχθυελαίων από ρύπους σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα όρια της ΕΕ.
Επίσης ο FDA συνιστά σε παιδιά και γυναίκες έγκυες ή σε γαλουχία να αποφεύγουν μεγάλα λιπαρά ψάρια κυρίως όσων αλιεύονται από τον Ατλαντικό, γιατί έχει βρεθεί ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


10/4/2009 9:58
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο προηγμένου καρκίνου του προστάτη
doctors.in.gr

Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρει προστασία από τον προηγμένο καρκίνο του προστάτη, ακόμη και σε άνδρες που είναι φορείς μια συγκεκριμένης μετάλλαξης στο γονίδιο COX-2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research, ο Δρ Τζον Γουίτ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν 466 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και 478 υγιή άτομα, ιδίου προφίλ. Κατέγραψαν την διατροφή τους με τη χρήση διατροφικού ερωτηματολογίου και ανέλυσαν τον γονότυπο τους για να εντοπίσουν τις εννέα μεταλλάξεις του COX-2.
Η αυξημένη πρόσληψη μακράς αλυσίδας ω-3 λιπαρών οξέων, το είδος δηλαδή που περιέχουν τα ψάρια όπως ο σολομός και τα μαλάκια, σχετίστηκε άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα μακράς αλυσίδας ω-3 λιπαρά οξέα είχαν 63% μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με τους άνδρες που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες.
Η προστατευτική αυτή επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους άνδρες που είναι φορείς της μετάλλαξης rs4647310, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη.
Ειδικότερα, οι άνδρες με χαμηλή πρόσληψη μακράς αλυσίδας ω-3 λιπαρών οξέων και αυτή την συγκεκριμένη μετάλλαξη του COX-2 έχουν πάνω από πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν προηγμένο καρκίνο του προστάτη. Αλλά οι άνδρες με υψηλή πρόσληση ω-3 λιπαρών οξέων έχουν ουσιαστικά μειωμένο κίνδυνο, ακόμη κι αν είναι φορείς της μετάλλαξης rs4647310.
Μ' άλλα λόγια, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του προστάτη που σχετίζεται με την μετάλλαξη rs4647310 είναι σημαντικά αντεστραμμένος με την αύξηση της κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, μόλις κατά μισό γραμμάρια την ημέρα.

13/5/2010 7:32
Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου
Τα ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων
health.in.gr

Νέα Υόρκη: Τα άτομα που τρώνε άφθονο ιχθυέλαιο και άλλα ω-3 λιπαρά οξέα ίσως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ζωικές μελέτες αλλά και κλινικές έρευνες μικρής έκτασης, έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να καταπολεμήσουν την φλεγμονή και μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι μελέτες που έχουν γίνει επί των διατροφικών προτύπων μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ο Δρ Σανγκμι Κιμ από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στην Βόρεια Καρολίνα μελέτησε τη σχέση μεταξύ πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου σε δείγμα 1.503 ατόμων καυκάσιας φυλετικής καταγωγής (716 πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου και 787 υγιή άτομα) και 369 άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής (213 με καρκινοπαθείς και 156 άτομα προς σύγκριση).
Μεταξύ της πρώτης ομάδας, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι όσοι εντάσσονταν στην πρώτη τετράδα ως προς την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων είχαν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκριτικά με όσους ήταν στις τελευταίες τέσσερις θέσεις κατανάλωσης.
Όταν μελετήθηκαν ξεχωριστά τα δύο κύρια λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ιχθυέλαιο (EPA-εικοσιπεντανοϊκό οξύ και DHA- δοκοσανεξανεϊκό οξύ), προέκυψε ότι ο κίνδυνος μειωνόταν όσο αυξανόταν η πρόσληψη.
Όταν εξετάστηκε το δείγμα συμμετεχόντων συνολικά, ο μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συνυπήρχε με την αυξημένη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων. Η ξεχωριστή ανάλυση της ομάδας των αφροαμερικανών δεν ανέδειξε αυτό τον συσχετισμό.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα ω-6 λιπαρά οξέα συγκριτικά με τα ω-3, ήταν πιθανότερο να έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και τα ω-6 από μόνα τους δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τον συσχετισμό.
Επιπρόσθετα με το ιχθυέλαιο, πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα σπορέλαια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συνήθως καταναλώνουμε περισσότερα ω-6 λιπαρά, αντί για ω-3, βασικές πηγές των οποίων είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και φοινικέλαιο.
Τέλος παρατηρήθηκε μια αναπάντεχη σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης ω-3 λιπαρών και καρκίνου του παχέος εντέρου στους αφροαμερικανούς, αλλά η ερμηνεία της παρατήρησης αυτής πρέπει να γίνει με προσοχή.
Ο Δρ Κιμ εκτιμά ότι μπορεί να είναι τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου