Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΟΠΑΠ: Χαρίζει 80 εκ. ευρώ το χρόνο με απευθείας ανάθεση στην Intralot


από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/7/2010



Ετοιμος να συνεχιστεί είναι ο «χορός» των απευθείας αναθέσεων έργων του ΟΠΑΠ στην Intralot, με την τελευταία, μάλιστα, να εκμεταλλεύεται απόλυτα την πίεση του χρόνου που έχει ο πρώτος και να αποσπά ακόμη μεγαλύτερα ποσά. Η νέα σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot αναμένεται να εγκριθεί στο διοικητικό συμβούλιο του πρώτου την προσεχή Πέμπτη, δύο μόλις ημέρες πριν τη λήξη της τρέχουσας τριετούς σύμβασης που έχει κοστίσει στον ΟΠΑΠ πολύ περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, όταν οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούσαν για 96,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύμβαση θα έχει κόστος 80 εκατ. ευρώ για την Intralot σε ετήσια βάση. Το ποσό είναι εξαιρετικά υψηλό για ένα συμβόλαιο που αφορά την υποστήριξη απλώς των υπηρεσιών του Πάμε Στοίχημα και τη συντήρηση τερματικών και του συστήματος. Ακόμη πιο ότι προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Intralot ζητούσε 60 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ αντιπρότεινε 30 εκατ. ευρώ.

Και το ερώτημα είναι πώς ξαφνικά το ποσό μπορεί να φθάσει τόσο ψηλά. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα επόπονες και οι ομάδες των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούνται από πολύ υψηλόβαθμα στελέχη και δικηγόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομάδα του ΟΠΑΠ επικεφαλής είναι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Γιάννης Σπανουδάκης, και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΟΠΑΠ, ενώ η ομάδα της Intralot περιλαμβάνει τους διευθυντές επιχειρηματικής ανάπτυξης, τεχνικών συστημάτων και του νομικού τμήματος.
Το διάστημα 
Το άλλο θέμα που μένει να διευκρινιστεί είναι το χρονικό διάστημα της σύμβασης. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η διάρκεια της σύμβασης θα είναι διετής, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα δύο χρόνια είναι απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί στο μεσοδιάστημα ο νέος διεθνής διαγωνισμός που πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΠΑΠ. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα στοχεύει στην ανεύρεση όχι μόνο της εταιρείας για την προμήθεια και συντήρηση του λογισμικού και των συστημάτων αλλά και του μακροχρόνιου συνεταίρου του ΟΠΑΠ στις νέες ανάγκες και τους νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί θα προκύψουν από το νέο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος μεγάλος διαγωνισμός ξεκίνησε το 2005 από τη διοίκηση Κωστάκου, με σύνθημα την απεμπλοκή του ΟΠΑΠ από την Intralot και κατέληξε άκαρπος τον Ιούλιο 2007, με αποτέλεσμα την πανάκριβη και «σκανδαλώδης» τριετή σύμβαση με απευθείας ανάθεση στην Intralot.
Από το 1999 
Σημειώνεται ότι η «στενή» σχέση του ΟΠΑΠ με την Intralot ξεκίνησε όταν το 1999 όταν της παραχωρήθηκε η οργάνωση του Πάμε Στοίχημα, ενώ η σύμβαση του 2007 αν και όπως ανακοινώθηκε επισήμως ήταν ύψους 96,5 εκατ. ευρώ τελικά ξεπέρασε κατά πολύ σε κόστος τα 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με την εν λόγω σύμβαση ο ΟΠΑΠ εκτός από την ενοικίαση εξοπλισμού, προέβη και σε αγορά των αδειών χρήσης του λογισμικού μέχρι το 2016 από την Intralot για τα παιχνίδια, τις εφαρμογές και τα τερματικά, τα οποία τελικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Στα 300 εκατ. τα έσοδα από το «Πάμε Στοίχημα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Τα έσοδα για τον ΟΠΑΠ από το Πάμε Στοίχημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ που ήταν τα αντίστοιχα έσοδα το 2006.
Η προσέλευση του κοινού και ο αριθμός των στηλών που παίχτηκαν ήταν μεγαλύτερος αν και η αξία του δελτίου κατά μέσο όρο ήταν μικρότερη και διαμορφώθηκε στο 1/3 της αξίας του μέσου δελτίου του 2006. Ως αιτία των φειδωλών πονταρισμάτων αναφέρεται η οικονομική κρίση και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα για παιχνίδι.
Ρεκόρ στον τελικό
Ρεκόρ τζίρου έγινε κατά τον τελικό, κατά τον οποίο συνολικά τα έοσδα του παιχνιδιού ήταν 14,7 εκατ. ευρώ. Ο ημιτελικός επίσης παρουσίασε σημαντικά έσοδα ύψους 13,8 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις κινήθηκαν επίσης πολύ ψηλά καθώς στρατηγική της εταιρείας ήταν να διατηρήσει ελκυστικό το παιχνίδι και να προσελκύσει τζίρο. Οι αποδόσεις κινήθηκαν αρκετά πάνω από το 70% κατά μέσο όρο ενώ η ανώτατη απόδοση σε παιχνίδι ήταν 88%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου