Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Αποκαλύψεις για το πόλεμο στο Αφγανιστάν από διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων

από το ιστολόγιο Strategy Report
 
 
Ανυπολόγιστες συνέπειες αναμένεται να έχει η δημοσιοποίηση 91.731 εμπιστευτικών εγγράφων και αναφορών από την ιστοσελίδα WikiLeaks σχετικά με άγνωστες πτυχές του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αρχικά, τα έγγραφα εστάλησαν ταυτόχρονα στους Νew York Times, τη βρετανική Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και δόθηκε προθεσμία μέχρι τη Κυριακή 25 Ιουλίου πριν δημοσιοποιηθούν στο Διαδίκτυο.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου» συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι «περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ». Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων:

- η δράση της Task Force 373, μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων με στελέχη των Delta Forces και Navy SEALs που αναλαμβάνει εξωδικαστικές εκτελέσεις Αφγανών.

- η συγκάληψη από την Ουάσιγκτον της απόκτησης αντιαεροπορικών βλημάτων από τους Ταλιμπάν.

- η αυξημένη χρήση των UAV Reaper για την εξουδετέρωση (“hunt and kill”) των Ταλιμπάν μέσω τηλεχειρισμού από βάση στη Νεβάδα.

- οι στενές σχέσεις των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI) με τους Ταλιμπάν.

- η επίθεση Πολωνικού τμήματος σε γάμο Αφγανών πολιτών για λόγους εκδίκησης, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων αμάχων.

- πώς το Ιράν προσφέρει στους Ταλιμπάν χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών και συμμάχων μας και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια», αναφέρει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Οbama, Στρατηγός James Jones, σε ανακοίνωσή του.

Ο Πακιστανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Σε ανακοίνωσή του ο Hussain Huqqani τονίζει ότι τα έγγραφα αυτά, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks, περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου