Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Το ΚαστοριαΝΟ



    Ζούμε σε μια περίοδο όπου παρά την πληθώρα πληροφοριών, ο μέσος Έλληνας αισθάνεται ένα μεγάλο κενό. Μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφορίας, υπάρχει κάτι που νιώθει ότι απουσιάζει. Κι αυτό το «κάτι» είναι το πιο ουσιώδες: Η αλήθεια.

Μπορεί όμως κάποιος να σου προσφέρει την «αλήθεια» έτοιμη, «στο πιάτο»?

Υπάρχει τέτοια αλήθεια; Αντικειμενική και απόλυτη;

Σίγουρα όχι.

Υπάρχει όμως η ανιδιοτελής και έντιμη προσπάθεια προσέγγισης στην αλήθεια.

Με την αντικειμενική γνωστοποίηση των πραγματικών γεγονότων, με την παρουσίαση όλων των απόψεων.

Έτσι ώστε ο κάθε πολίτης που ψάχνει, να μπορεί να βρει έναν αξιόπιστο «μίτο» μέσα στον γιγαντιαίο σημερινό λαβύρινθο της ενημέρωσης.

Μπορούν και θέλουν άραγε τα κραταιά και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, έντυπα, μεγάλα διαδικτυακά portals των εκδοτικών συγκροτημάτων κλπ) να παίξουν αυτό τον έντιμο ρόλο?
Είναι αυτός ο πραγματικός σκοπός που εξυπηρετούν τα μεγάλα αυτά επιχειρηματικά συγκροτήματα?


Κάθε τόσο γινόμαστε μάρτυρες διαστρέβλωσης ειδήσεων, απόκρυψης πληροφοριών, παραποίησης δηλώσεων, έως και απροκάλυπτης προπαγάνδας υπέρ η κατά πολιτικών, πολιτών, επαγγελματικών τάξεων και συντεχνιών, ξένων συμφερόντων.

Όχι μόνο από μεγάλα εκδοτικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά ακόμη και από μικρότερα μέσα τοπικής εμβέλειας στο βαθμό που τους αναλογεί στις τοπικές κοινωνίες.

Η αίσθηση ότι πολοί δημοσιογράφοι «τα παίρνουν» για να κατασκευάσουν εργολαβικά μία «εικονική» πραγματικότητα υπέρ των φανερών ή αφανών αφεντικών και εντολοδόχων τους, είναι σήμερα εντονότερη και πιό εξώφθαλμη από ποτέ άλλοτε.

   Το τελευταίο διάστημα (ιδιαίτερα από τις αρχές του 2010 και μετά), η χώρα μας περνάει μία πρωτόγνωρη κατάσταση απώλειας εθνικής κυριαρχίας, απώλειας εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδήματος, που συνοδεύονται από επίσης πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απάθεια και παραίτηση των πολιτών, κάτι που έχει εκπλήξει (…ευχάριστα) και τους ίδιους τους επικυρίαρχους.

Μπορούμε όλοι εύκολα να θυμηθούμε μαζικούς και βίαιους ξεσηκωμούς στο πρόσφατο παρελθόν για απείρως ελαφρύτερες αφορμές σε σχέση με ότι σοκαριστικό μας συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.
Ποια η ειδοποιός διαφορά? Η υποτακτική στάση των κραταιών μέσων ενημέρωσης.


Τα οποία σήμερα παρουσιάζουν κι αβαντάρουν την «μία και μοναδική» αλήθεια: το αναπόφευκτο –τάχα- των τραγικών κυβερνητικών μέτρων υποδούλωσης και ξεπουλήματος της χώρας σε ξένες δυνάμεις και συμφέροντα, το αναπόφευκτο της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων, το αναπόφευκτο της πλήρους διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικής τάξης, το αναπόφευκτο της απώλειας εργασίας των εργαζομένων και τη μετατροπή των υπολοίπων σε υποταγμένους και φοβισμένους δουλοπάροικους.

Αυτή όμως είναι η «αλήθεια» του ΔΝΤ και των πανίσχυρων εκείνων "ανθρωποφαγικών" δυνάμεων που με υποχείριο την σημερινή «δοσίλογη» ελληνική κυβέρνηση, επιβάλλουν την οικονομική –κι όχι μόνο-υποδούλωση της χώρας.

Το σχέδιό τους προχωρά δυστυχώς αδιατάρακτο και ανεμπόδιστο, γιατί στον ανυποψίαστο από την αποχαυνωτική παραπληροφόρηση και τρομοκρατημένο μέσο Έλληνα δεν φθάνει καν συγκροτημένα η όποια εναλλακτική άποψη ή πρόταση, ακόμη κι αν προέρχεται από κορυφαίους οικονομολόγους, πολιτικούς ή έγκυρους αρθογράφους.

   Ακόμη κι αν μια τέτοια διαφορετική άποψη παρουσιασθεί κάπου μέσα στο λαβύρινθο των χιλιάδων ειδήσεων, κάπου μέσα στα «ψιλά» των εφημερίδων, κανείς καλοπληρωμένος τηλεοπτικός μεγαλοδημοσιογράφος δεν θα την αναδείξει, και κανείς από αυτούς δεν θα της δώσει τη βαρύτητα που πραγματικά έχει, αν δεν την απαξιώσει και συκοφαντήσει κιόλας μαζί με εκείνους που την εκφράζουν.

Η γενικότερη αυτή κατάσταση που περιγράψαμε, αποτέλεσε και το έναυσμα για τη δημιουργία του ενημερωτικού αυτού ιστολογίου που διαβάζετε.

Στόχος μας είναι η περισυλλογή των ειδήσεων και απόψεων εκείνων που καταπνίγονται, θάβονται ή και συκοφαντούνται.

Η σταχυολόγηση και ανάδειξή τους με την πραγματική τους βαρύτητα.

Γιατί είναι συχνά κάποιες από αυτές τις αγνοημένες ή ενοχλητικές ειδήσεις που αφορούν γεγονότα καθοριστικά για την πορεία της χώρας μας και της ζωής μας.

Ή έστω, αποτελούν λιθαράκια σημαντικά για το κτίσιμο μιας πιο «αληθινής» πραγματικότητας, έναν βοηθητικό «μίτο» στο λαβύρινθο των ανούσιων και αποπροσανατολιστικών πληροφοριών των μεγάλων και διαπλεκόμενων ΜΜΕ.

Θα συλλέγουμε λοιπόν όλα αυτά τα σημαντικά που συνήθως περνάνε «στα ψιλά» των ΜΜΕ, κι όλα τα σημαντικά που άλλοι bloggers στο διαδίκτυο γνωστοποιούν, διαδίδουν και αναδεικνύουν.

Επίσης θα αναδεικνύουμε θέματα που σε τοπικό ή ευρύτερο επίπεδο κρίνουμε πως αξίζει να προβληθούν, να σχολιασθούν, να καταγγελθούν, ή να επαινεθούν.


   Ζώντας σε μία μικρή επαρχιακή πόλη όπως η Καστοριά, αυτό είναι ίσως από τα λίγα πράγματα που μπορεί κάποιος απλός πολίτης να κάνει για να αντισταθεί στην επερχόμενη λαίλαπα: Να ενημερώνεται όσο πληρέστερα μπορεί ο ίδιος και να βοηθάει στην ενημέρωση και αφύπνιση των συμπολιτών του.

Τη δράση μας αυτή, επιλέξαμε -όπως συνηθίζεται και στα ομοειδή ιστολόγια- να την πραγματοποιούμε ανώνυμα.

Όχι επειδή φοβόμαστε την ευθύνη της επωνυμίας (σε μια μικρή πόλη άλλωστε τίποτε δεν μένει για πολύ κρυφό) αλλά γιατί θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή από το κοτσομπολίστικο επίπεδο του ΠΟΙΟΣ λέει κάτι, στο ΤΙ έχει πεί. Ένα πασίγνωστο απόφθεγμα αναφέρει:

Όταν το δάκτυλο σου δείχνει το φεγγάρι, εσύ μην κοιτάς το δάκτυλο!


Είμαστε απλοί πολίτες. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.


Η αναδημοσίευση άρθρων και απόψεων στο ΚαστοριαΝΟ, δεν σημαίνει ότι πάντοτε εκφράζουν και τις δικές μας θέσεις.

Σημαίνει όμως ότι τις θεωρούμε άξιες προσοχής και αφορμές για προβληματισμό και περαιτέρω διερεύνηση.

   Στις αναρτήσεις του ιστολογίου αυτού, υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού από τους αναγνώστες χωρίς λογοκρισία, αρκεί βέβαια να μη ξεπερνιόνται τα στοιχειώδη όρια της ευπρέπειας και του σεβασμού στις απόψεις και στην προσωπικότητα των άλλων. Υβριστικά σχόλια ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Στο ίδιο πνεύμα, οποιοσδήποτε αναγνώστης μπορεί να μας στέλνει άρθρα του για να δημοσιευθούν στο ΚαστοριαΝΟ, επώνυμα ή ανώνυμα.


   Η δύναμη που σήμερα δίνουν τα ανεξάρτητα blogs στον κάθε πολίτη και στη δημοκρατία, είναι πολύτιμη. Η ποσότητα και η ποιότητα της ανεξάρτητης ενημέρωσης που προσφέρουν (αρκεί βέβαια να υπάρχει κι εδώ η απαραίτητη κριτική διάθεση από τους αναγνώστες) είναι εντυπωσιακές και πρωτόγνωρες στην ανθρώπινη ιστορία.

Ας την αξιοποιήσουμε από εδώ μέσα όλοι μαζί κι ας την προστατεύσουμε λοιπόν, γιατί η ελεύθερη γνώση είναι η πρωταρχικότερη δύναμή μας, είναι αυτό που φοβούνται εκείνοι που επιχειρούν την άγρια εκμετάλλευση και υποταγή μας.

4 σχόλια: