Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αεροσκάφος με ηλεκτρική ενέργεια..από σπουδαστές της Σχολής Ικάρων

solar1_1611155c


Ενα μικρό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης-αναγνώρισης, τροφοδοτούμενο με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία, ανοίγει νέους ορίζοντες στις προσπάθειες για καλύτερο έλεγχο των δασικών περιοχών για την πρόληψη-έγκαιρη καταστολή πυρκαγιών, διαφύλαξη συνόρων, αλλά και την ασφάλεια εγκαταστάσεων.




Τον “Μολιβάδα Ι”, όπως ονομάστηκε το αεροσκάφος προς τιμήν του Στέφανου Μολιβάδα, βετεράνου αεροπόρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διεθνούς φήμης ερευνητή μηχανικού, δημιούργησαν δύο τεταρτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων, οι Γ. Φωτιάδης και Μ. Κατάκης, με σκοπό να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία του, προκειμένου να καταστεί ικανό για μεγάλης χρονικής διάρκειας αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης με χρήση ασύρματης συσκευής λήψης και απευθείας μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο.
Ως πλατφόρμα μεταφοράς του συστήματος λήψης και ασύρματης μετάδοσης της εικόνας, χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα τροποποιημένο ηλεκτρικό ανεμόπτερο βάρους απογείωσης 1,35 κιλών και εκπετάσματος δύο μέτρων. Στην πτέρυγα του αεροσκάφους, τοποθετήθηκε συστοιχία φωτοβολταϊκών στοιχείων, μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος 18,38 βατ, η οποία τροφοδοτεί συσσωρευτή χωρητικότητας 1.500 mAh.
Το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής του συγκεκριμένου συστήματος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, λιγότερα των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υλικών κατασκευής και των εργαλείων, ενώ αναλώθηκαν συνολικά 200 εργατοώρες από τους σπουδαστές. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων.



Το αεροσκάφος εκτέλεσε πτήσεις στο χώρο του γηπέδου της Σχολής, καταγράφοντας και μεταδίδοντας στο έδαφος με επιτυχία εικόνα από τους χώρους των διδακτηρίων και του διοικητηρίου της Σχολής.
Ο “Μολιβάδας Ι” εκτιμάται ότι μπορεί να μετεξελιχθεί τόσο ως προς τα υλικά κατασκευής όσο και ως προς το μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου