Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Εθνικιστικός τουρισμός: οι Τσάμηδες πάνω στα σύνορα με την Ελλάδα



του συνεργάτη της Δερόπολης,  Ευθύμιου Κώστα




- Εθνικιστικό παραλήρημα τσάμηδων στα σύνορα με την Ελλάδα

- Η Ελλάδα δύναται και πρέπει άμεσα να καταστήσει σαφές στην αλβανική πολιτική τάξη, εάν και κατά πόσο πραγματικά επιθυμεί να αναπτύξει καλές και ομαλές σχέσεις

- Την ίδια στιγμή πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Αυλώνα και το Δυρράχιο

Καθώς υποτονική είναι η τουριστική κίνηση στους Αγίους Σαράντα, λόγω τόσο της γενικότερης ατμόσφαιρας πολεοδομικής καταστροφής στην πόλη και τις γύρω περιοχές, αλλά κυρίως λόγω του φετινού κρύου που επικρατεί τέλη Ιούνη, αποφάσισε το κόμμα των Τσάμηδων και όλες οι οργανώσεις τους να τονώσουν κάπως την αγορά… 
 


Κατά εκατοντάδες όλο το μεσήμερι και απομεσήμερο του Σαββάτου μεταφέρονταν πληθυσμοί (Τσάμηδες και μη) απ’ όλες τις πόλεις της κεντρικής Αλβανίας για ένα ταξίδι… όχι αναψυχής, αλλά εθνικιστικού παραληρήματος πάνω στην Ελληνο – Αλβανική μεθόριο. Είναι ο πρωτότυπος τρόπος που σκαρφίστηκε ο άνθρωπος του υπόκοσμου Ντασαμίρ Ταχίρι και ο πολύς πρώην φοροεισπράκτορας Σπετίμ Ιντρίζι, για να εγκαινιάσουν δρόμους που κατασκευάζει η Ελλάδα για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Αλβανίας, για να διευκολύνουν την επικοινωνία σε όγκο και ταχύτητα αυξάνουσα, μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Αλλά κάποιοι φαίνεται δεν θέλουν τέτοια. Ξυπνούν τα φαντάσματα του παρελθόντος, μνημονεύουν στιγμές της ιστορίας για τις οποίες άλλοι λαοί θα ντρέπονταν να τις αναφέρουν και με τον τρόπο αυτό θέλουν να διακόψουν μια πορεία ωφέλιμη και για τις δύο χώρες.

Δεν είναι λόγοι απλώς πολιτικής επιβεβαίωσης του σχηματισμού των Τσάμηδων «Κόμμα για Δικαισύνη και Ενότητα» που ωθούν τον άκρατο εθνικισμό και ανθελληνισμό τους. Αντιθέτως επιδιώκουν μέσα απ’ την πολιτική και την παρουσία τους στη Βουλή να προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη για οποιαδήποτε σενάρια στο μέλλον και επιπλέον να δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο. Αυτή είναι η ουσία του πολιτικού τους προγράμματος. Έχουν χρόνια που το μεθοδεύουν αυτό και ο Μπερίσα στις περυσινές εκλογές με το συνασπισμό που τους προσέφερε τους έδωσε την ευκαιρία που ζητούσαν. Γι’ αυτό και όχι μόνο το λόγο, η Κυβέρνηση της Αλβανίας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ το δάκτυλο, ούτε να θεωρεί παιχνίδι ασήμαντων μειοψειφιών ό,τι συμβαίνει αυτές τις στιγμές στους Αγίους Σαράντα και το Μαυρομάτι. Απόδειξη για τούτο είναι και το γεγονός ότι στην πολιτική τάξη της Αλβανίας δεν υπάρχει ούτε η αντίθετη έστω ελλάχιστη διαφοροποίηση. Στη Βουλή προχθές σηκώθηκαν όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού (κεντροδεξιού) Κόμματος αλλά και του Σοσιαλιστικού (προοδευτικού) Κόμματος να τιμήσουν τι; Μια ιστορική παρεξήγηση η οποία κυρίως δημιουργήθηκε λόγω της συνεργασίας των εν λόγω πληθυσμών με τους κατακτητές φασίστες Ιταλούς και τους ναζιστές Γερμανούς κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Τούτο πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Η κοινή γνώμη στην Αλβανία διαμορφώνεται καθημερινά με την ευθύνη της πολιτείας (ας θυμηθούμε ότι πριν από λίγα χρόνια οι Τσάμηδες κατόρθωσαν να αναβάλουν συνάντηση του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκατίας με τον Έλληνα ομόλογο στους Αγίους Σαράντα), ότι το δήθεν πρόβλημα των Τσάμηδων αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεων. Η πολιτική τάξη της Αλβανίας δείχνει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Ούτε είναι τυχαίο βέβαια το γεγονός ότι ο αρχηγός των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι προετοιμάζοντας αυτό το γελοίο συλλαλητήριο ταξιδευτών στο Μαυρομάτι είχε οργανώσει προ ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, καθώς επίσης προβεβλημένο κατάλληλα απ’ τα ΜΜΕ ταξίδι στο Κόσοβο και συναντήσεις με τον εκεί πολιτικό κόσμο.

Τα συνθήματα στους δρόμους της Βορείου Ηπείρου, η ονοματοθεσία στους Αγίους Σαράντα δρόμων και πλατειών με ονόματα προσώπων εγκληματιών πολέμου και ημερομηνίες διάφορες με αναφορές στους Τσάμηδες, επίσης επιβαρύνουν το κλίμα. Ένα κλίμα που πρέπει αμέσως να ανατραπεί. Η Ελλάδα δύναται και πρέπει άμεσα να καταστήσει σαφές στην Αλβανική πολιτική τάξη εάν και κατά πόσο πραγματικά επιθυμεί ομαλές σχέσεις. Να υπενθυμίσει άμεσα ότι ως ιστορικό μέλος της ΕΕ έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα να ελέγξει την πρόοδο ένταξης νέων μελών που θέλουν να συντηρούν προβλήματα τα οποία η ιστορία έχει κλείσει.

Ουδείς αποκλείει να υπάρξουν και άλλες προβοκάτσιες στο μέλλον. Η συμπεριφορά των Τσάμηδων βουλευτών εις βάρος του Προέδρου των Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί στην Αλβανική Βουλή τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες είναι ενδεικτική του θράσους τους.

Δεν είναι λοιπόν θέμα τουρισμού και μιας νέας κατηγορίας που θέλει ο Ιντρίζι να προσθέσει για τους ασχολούμενους με την οικονομία του τουρισμού. Ίσα – ίσα τη βλάπτει ανεπανόρθωτα και αυτή. Διότι σήμερα και όλη αυτή την περίοδο είναι πολλοί οι Έλληνες που ταξιδεύουν στη Βόρεια Ήπειρο να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Κοσμά, να τιμήσουν τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων που έπεσαν κατά του φασισμού, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους που θυμίζουν μεγαλεία της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων σ’ αυτά τα χώματα. Μήπως τελικά αυτό είναι που ενοχλεί τους Τσάμηδες και τους Τούρκους που βρίσκονται πίσω απ’ όλη αυτή την επιδιωκόμενη ένταση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου