Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αποκάλυψη του σχεδίου της Αγκυρας για τα Βαλκάνια

 ΕΘΝΟΣ

Στις «τουρκικές μειονότητες» και στην «κοινή ιστορία» στηρίζει η Τουρκία τη διεκδίκηση του «φυσικού» ρόλου της στα Βαλκάνια, δήλωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Νταβούτογλου, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της τουρκικής προεδρίας στη SEECP, κατέφυγε στις γνωστές νεο-οθωμανικές αντιλήψεις, κάνοντας λόγο για την «κοινή ιστορία και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά», προσθέτοντας ότι η «ύπαρξη των ομογενών μας στην περιοχή και η ύπαρξη Τούρκων πολιτών με καταγωγή από τα Βαλκάνια» ωθούν την Τουρκία να στρέφει την προσοχή της στα Βαλκάνια. 

«Φυσικός παίκτης»Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ουσιαστικά ότι η ύπαρξη «τουρκικών μειονοτήτων» στα Βαλκάνια είναι αυτή που νομιμοποιεί την Τουρκία να αναλαμβάνει ρόλο «Φυσικού παίκτη» (Natural actor) στην περιοχή.
Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες τους για όλες τις βαλκανικές χώρες και έκανε ειδικές αναφορές για τις χώρες της περιοχής. Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στην ΠΓΔΜ (την οποία ανέφερε, βεβαίως, ως «Μακεδονία»), όπου ζήτησε τη χωρίς καθυστέρηση ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάνοντας, όμως, αναφορά στο θέμα του ονόματος, το οποίο αποτελεί -όπως είπε- το βασικό εμπόδιο για την ένταξή της στη Συμμαχία. Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την υποστήριξή του στην «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω της διπλωματικής οδού», ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανσή του ότι η Τουρκία «ενθαρρύνει τις υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ των δύο πλευρών...», χωρίς να είναι γνωστό εάν αναφέρεται στις συναντήσεις Παπανδρέου - Γκρούεφσκι ή σε αλλού επιπέδου επαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου