Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η Αλβανία ονειρεύεται σύνορα στην... Πρέβεζα


από το ιστολόγιο ΕΘΝΙΚΟ FORUM



  • "...Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες ελπίζουμε να είναι υπέρ μας. Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα αναλάβει δράση ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός και το FBKSh..."

Επειδή εμάς τους Έλληνες μας χαρακτηρίζει "η λήθη" ας θυμηθούμε το καλόπαιδο των Αλβανών Ινταγιέτ Μπεκίρι, τι δήλωνε στην Ελευθεροτυπία το 2003 πιστοποιώντας ποια θα είναι η εξέλιξη της τόσο μεγάλης συσσώρευσης των Αλβανών στην πατρίδα μας...

Κατά τα άλλα, κάποιοι δήθεν προοδευτικοί, αγωνίζονται να κλείσουν τα στρατόπεδα στην Αττική αλλά και αλλού και να τα κάνουν πάρκα και καφετέριες...
Ας έχουμε το νου μας και ας προσέξουμε τι δηλώνει...


Ο Ινταγιέτ Μπεκίρι, καταζητούμενος από την Ιντερπόλ και τις ΗΠΑ ως εξτρεμιστής που διακηρύσσει στα Βαλκάνια το μίσος και την ένοπλη βία, δεν κρύβει τα λόγια του. Διεκδικεί με τα όπλα τη «Μεγάλη Αλβανία», χαρακτηρίζει «φάρσα» τις συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και επιχειρεί να εμπλέξει την Ελλάδα στα πολεμοκάπηλα σχέδιά του...

Μπορεί η διεκδίκηση της Πρέβεζας από τους ακραίους αλβανούς εθνικιστές να φαντάζει γελοία, όμως η (αστήριχτη) προσπάθεια να βάλει στο παιχνίδι τούς συμπατριώτες του οικονομικούς πρόσφυγες που εργάζονται στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και θίγει χιλιάδες συμπολιτών μας που θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους και βγάζουν εδώ τίμια και ειρηνικά το ψωμί τους.
Τον φυγόδικο Μπεκίρι συνάντησε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών ο συνεργάτης μας Nemad Savic.

* Πότε ιδρύθηκε ο ΑΝΑ;

- Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ΑΝΑ) ιδρύθηκε στις 4-10-1999 ως απάντηση στην ανάγκη για επίλυση του αλβανικού ζητήματος στα Βαλκάνια. Μετά το τέλος της σύγκρουσης στο Κόσοβο, πολλοί αντάρτες του UCK ήταν βαθιά δυσαρεστημένοι με τους περιορισμούς που τους επέβαλε η διεθνής κοινότητα. Αυτοί οι αγωνιστές αποτέλεσαν το βασικό πυρήνα όλων των ένοπλων ομάδων που ξεπήδησαν μετά τη διάλυση του UCK. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός αλβανικού κράτους για όλους τους Αλβανούς. Αυτό σημαίνει επιστροφή στα σύνορα που είχαμε πριν από το συνέδριο του Βερολίνου. Πρόθεσή μας είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας διά της διπλωματικής οδού και να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση, αν είναι δυνατό. Γι' αυτό ιδρύσαμε το Αλβανικό Εθνικό Μέτωπο Ενότητας (FBKSh), το οποίο σήμερα ελέγχει όλες τις διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες του ΕΑΣ. Αν οι συνομιλίες δεν δώσουν αποτελέσματα, τότε θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση.

* Ποια είναι η πολιτική δομή του FBKSh;

- Ολες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία. Υπάρχει πρόεδρος, αντιπρόεδροι, πολιτικός γραμματέας -εγώ στην προκειμένη περίπτωση -και άλλα πέντε μέλη που το καθένα τους εκπροσωπεί τις λεγόμενες ζώνες ενδιαφέροντος. Η κοιλάδα του Πρέσεβο (Νότιος Σερβία), το Κόσοβο, η Μακεδονία, το Ούλτσινι (Μαυροβούνιο) και η Ελλάδα. Το στρατηγείο μας ήταν στην Αλβανία, όμως αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε στο Κόσοβο.

* Ποια είναι η διπλωματική σας δραστηριότητα;

- Επιχειρούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα για το αλβανικό ζητήμα και να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι αποτελεί κλειδί για την επίλυση της βαλκανικής κρίσης. Αν έχουν να μας διδάξουν κάτι 120 χρόνια βαλκανικής ιστορίας είναι ότι τα πολυεθνικά κράτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν εδώ. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα εθνικώς αμιγές κράτος και ότι εγγυόμαστε όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους Ελληνες της Αλβανίας. Ζουν καλύτερα από μας.

* Τότε γιατί δεν δέγράψτε να ζουν και οι Αλβανοί ως μειονότητες σε γειτονικά κράτη, με τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά όπως ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις;

- Φυσικά και το δεχόμαστε αυτό στην περίπτωση των Αλβανών που ζουν σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία. Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις σε αυτή τη χώρα, παρ' όλο που εκεί ζει ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών. Σε ό,τι αφορά όμως στα Βαλκάνια, τα εδάφη στα οποία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία ανήκουν στην Αλβανία. Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου η μητέρα πατρίδα συνορεύει από όλες τις πλευρές με εδάφη που ανήκουν σε άλλες χώρες και στα οποία πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός. Αυτό σημαίνει ότι το μισό μας έθνος ζει εκτός των επίσημων συνόρων, πράγμα ανεπίτρεπτο.

* Ο Χασίμ Θάτσι, καθώς και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι σε περίπτωση που το Κόσοβο αποκτήσει ανεξαρτησία, θα αντιταχθούν στην ένωσή του με την Αλβανία.

- Ο Χασίμ Θάτσι οφείλει να λέει δημόσια αυτά που θέλει η διεθνής κοινότητα. Αν έλεγε αυτά που πραγματικά εννοεί θα τον έστελναν αμέσως στη Χάγη. Είναι ένας ηγέτης που δέχεται αφόρητες πιέσεις και κουβαλά τεράστιες ευθύνες στους ώμους του.

* Τι γνώμη έχετε για τις συνομιλίες ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι;

- Σκέτη φάρσα.

* Πώς βλέπετε το μέλλον της περιοχής;

- Οσο υπάρχουν ακόμα Αλβανοί που είναι θύματα της αποικιοκρατίας, όσο το αλβανικό ζήτημα παραμένει άλυτο, στα Βαλκάνια θα βασιλεύει η βία και το σκοτάδι.

* Εχετε πει πως η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση για σας. Σύμφωνα με τα σχέδιά σας, ορισμένα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να ενωθούν με την Αλβανία. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα, εσείς πώς περιγράφετε τις προθέσεις σας;

- Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική κυβέρνηση εκδίωξε 200.000 Αλβανούς κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία. Τα εδάφη που άφησαν πίσω τους ανήκουν στην Αλβανία, παρ' όλο που δεν ζουν εκεί πια Αλβανοί. Οι Αλβανοί όμως έχουν ακόμα εκεί τα σπίτια τους και τους τάφους των προγόνων τους. Αυτό που ζητά το Αλβανικό Μέτωπο Εθνικής Ενότητας από την ελληνική κυβέρνηση είναι να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν ζητάμε να μας δοθούν αυτά τα εδάφη. Το μόνο που θέλουμε είναι να αποκτήσουν και οι Αλβανοί τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες που ζουν στην Αλβανία. Οι Αλβανοί που διώχτηκαν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα. Οσοι Ελληνες δεν θέλουν να φύγουν από σπίτια που ανήκουν σε Αλβανούς, θα πρέπει να διευθετήσουν την καταταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

* Ποιες εγγυήσεις, όμως, θα παράσχετε στην ελληνική κυβέρνηση για το ότι στην υποθετική περίπτωση που θα επέτρεπε την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στα πάτρια εδάφη, εσείς δεν θα διεκδικήσετε την ένωσή τους με την Αλβανία;

- Ο σχεδιασμός μας δεν φτάνει τόσο μακριά. Προς το παρόν εστιάζουμε στο άμεσο πρόβλημα που είναι ο επαναπατρισμός. Αν αυτοί οι άνθρωποι, αφού επιστρέψουν στον τόπο τους θελήσουν να ενωθούν με την Αλβανία, εμείς δεν θα τους σταθούμε εμπόδιο. Αυτό όμως είναι ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο, ενώ εμείς προχωρούμε βήμα βήμα.

* Μέχρι πού φτάνουν τα σύνορα της Αλβανίας σύμφωνα με τις διεκδικήσεις σας;

- Στην περιοχή της Πρέβεζας.

* Αφού η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει κάθε σχετική συζήτηση, τι θα κάνετε αν δεν υπάρξει κινητικότητα;

- Είμαστε στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την υποβολή της υπόθεσής μας στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Θα ζητήσουμε διεθνή διαιτησία. Το κλειδί στην υπόθεσή μας είναι τα πιστοποιητικά που έχει χορηγήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύουμε ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες ελπίζουμε να είναι υπέρ μας. Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα αναλάβει δράση ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός και το FBKSh.

* Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εξαπολύσετε επιθέσεις κατά του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας;

- Δεν θα επιτεθούμε. Πρώτα θα επαναπατρίσουμε αυτούς τους Αλβανούς στα σπίτια τους, κι αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει πάλι να τους διώξει, όπως παλιά, τότε θα τους προστατεύσουμε.

* Πώς θα μεταφέρετε 200.000 ανθρώπους χωρίς να τους δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση;

- Σταδιακά. Η διαδικασία ίσως είναι αργή. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι σήμερα ζουν στην Ελλάδα 500.000 Αλβανοί.

* Κρυβόταν ο ΑΝΑ πίσω από τη συμβολική ρίψη πυροβολισμών στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια, η οποία ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία της παρουσίας σας;

- Εμείς ποτέ δεν θα παροτρύναμε σε τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό που όντως κάναμε σε συμβολικό επίπεδο ήταν να κατεβάσουμε τις ελληνικές σημαίες από ορθόδοξες εκκλησίες στην Αλβανία και να υψώσουμε στη θέση τους αλβανικές. Ηταν ένας τρόπος για να πούμε «εδώ είναι Αλβανία».

* Σε περίπτωση σύρραξης, πόσο κόσμο θα μπορούσατε να κινητοποιήσετε στην Ελλάδα;

- Οπως σας είπα, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο. Δεν έχουμε καν την κατάλληλη στρατιωτική δομή που να μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοιο σχεδιασμό. Αλλά, ακόμα και σε αυτή την απίθανη περίπτωση, θα είχαμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον 30.000 άνδρες.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 17 Οκτωβρίου 2004

Προκλητική διαστρέβλωση....

Μαθήματα ανθελληνικού,μίσους στα αλβανικά σχολεία Οι Αλβανόπαιδες διδάσκονται από τα εγχειρίδια ότι η πατρίδα τους φτάνει μέχρι την Αρτα


Οι μαθητές στα σχολεία της Αλβανίας διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας πως ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας τους είναι αυτό της ’ρτας, πως τα νότια σύνορα των αλβανικών εδαφών φτάνουν στην Πρέβεζα και τα ανατολικά κάπου στο κέντρο της Βαλκανικής. Στην Ιστορία μαθαίνουν πως οι Τσάμηδες κατά δεκάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τέτοιου περιεχομένου κείμενα κατακλύζουν τα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια και το αίτημα για απάλειψή τους, όπως και αιτήματα λύσης των προβλημάτων της εκπαίδευσης στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα της Δημοκρατικής Ενωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας της Αλβανίας. Σε κείμενο διαμαρτυρίας που απέστειλε η οργάνωση προς την αλβανική πλευρά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς τόνιζε, μεταξύ άλλων, αυτή την ολιγωρία ως προς την ικανοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Γιάννη Γιάννη, τα σχολεία άνοιξαν και φέτος με τα γνωστά προβλήματα, τα οποία ζητούν επίμονα λύσεις. Ο ίδιος, καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, επισημαίνει τα θέματα ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων. Στο υπόμνημα προς την αλβανική κυβέρνηση θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και πάγια αιτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την απάλειψη κειμένων από τα σχολικά εγχειρίδια που θίγουν και προσβάλλουντην εθνική αξιοπρέπεια των μελών της ελληνικής μειονότητας, αλλά και την ένταξη των μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας και Γεωγραφίας στο σχολικό πρόγραμμα.

Μεγαλοϊδεατισμός

Στο βιβλίο της Γεωγραφίας της 8ης τάξης (αντιστοιχεί στη δική μας Β' Γυμνασίου) στην αλβανική γλώσσα όλα τα κείμενα διαποτίζονται από την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.
Μεταξύ άλλων, αφού αναφέρεται ότι «ο σημερινός πολιτικός χάρτης των αλβανικών εδαφών καθορίστηκε με άδικο τρόπο από τη Συνδιάσκεψη τουΛονδίνου το 1913, αφήνοντας πολλές αλβανικές περιοχές έξω από τα πολιτικά σύνορα της Αλβανίας (στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα...», στη σελ. 90 αναφέρεται ότι , «τα αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα εκτείνονται στα νότια και στα νοτιοανατολικά της Αλβανικής Δημοκρατίας».
Στις σελίδες 175-176-177 γίνεται λόγος για την Τσαμουριά, που εκτείνεται στις ακτές του Ιονίου από τους Αγίους Σαράντα μέχρι την Πρέβεζα, και ότι το ποτάμι της ’ρτας (l40χλμ.), από τους κυριότερους ποταμούς της, είναι το πιο νότιο σύνορο των αλβανικών εδαφών. Επισημαίνεται δε ότι από τα αρχαία χρόνια η Τσαμουριά κατοικούνταν από τους προγόνους των Αλβανών και ότι στο τμήμα της εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Ελλάδας βρίσκονται περίπου 250-300 χιλιάδες Τσάμηδες ορθόδοξοι.

'Έλληνες φασίστες έσφαξαν τους Τσάμηδες"

Στο βιβλίοτης Ιστορίαςτης Δ' τάξης στην ελληνική γλώσσα για παιδιά της ελληνικής εθνικής μειονότητας γίνεται λόγος και για την περίοδο 1940-1943 όταν «οι Έλληνες κυβερνώντες αυτής της εποχής διέπραξαν απέναντι στους τσάμηδες Αλβανούς σειρά άγριων εγκλημάτων και το 1944 οι ελληνικές φασιστικές δυνάμεις έκαναν από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις: βασάνισαν και στη συνέχεια σκότωσαν και έσφαξαν πάνω από 2 χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά». Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και στο βιβλίο της Ιστορίας της 7ης τάξης στην ελληνική γλώσσα, όπου στη σελ. 48 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ως νικήτρια δύναμη στονΑ' Παγκόσμιο Πόλεμο εξασφάλισε εδαφικά κέρδη από τη Βουλγαρία και ιδιαίτερα από την Τουρκία».
«...Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Αλβανοί της Τσαμουριάς, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας κ.ά. υποχρεώθηκαν να φύγουν στην Τουρκία Και στις ιδιοκτησίες τους εγκαταστάθηκαν Ελληνες μετανάστες από τη Μικρά Ασία». Και στη σελ.13Ο: «Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια οι Αλβανοί που ζούσαν στις δικές τους εστίες και που άδικα είχαν συμπεριληφθεί στο ελληνικό κράτος, ειδικά οι Τσάμηδες, εκδιώχθηκαν. Αντιμέτωποι με την άγρια βία, αυτοί υποχρεώθηκαν να φύγουν μαζικά από τους τόπους κατοικίας τους. Δεκάδες χιλιάδες ήρθαν στην Αλβανία».
Πρόβλημα για την εκπαίδευση της ελληνικής εθνικής μειονότητας αποτελεί και το κλείσιμο τριών μειονοτικών σχολείων (το Κλεισάρειο Δημοτικό της Δρόπολης, ένα στους Αγίους Σαράντα και άλλο ένα στο Πωγώνη) λόγω μη ικανοποιητικού αριθμού μαθητών, επιχείρημα το οποίο αντικρούει η «Ομόνοια» παραθέτοντας στοιχεία ότι ο αριθμός των παιδιών παραμένει σταθερός ενώ στους Αγίους Σαράντα παρατηρείται και επιστροφή Ελλήνων.
Έτσι ζητείται να ληφθούν μέτρα για την οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων, λόγω ακαταλληλότητας των υπαρχόντων οκτατάξιων σχολείων της ελληνικής μειονότητας. Πάγιο αίτημα αποτελεί και η άδεια λειτουργίας ελληνικού σχολείου στη Χειμάρρα, που έπαψε να λειτουργεί το 1946.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου