απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής 25/7/2010
Oσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν οι γυναίκες, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ηarvard και το Ελληνικό Ιδρυμα Υγείας. Συντάκτες της έρευνας, ο καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard των ΗΠΑ, πρόεδρος και καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Κarolinska της Στοκχόλμης στη Σουηδία και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Δ. Τριχόπουλος, η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής κυρία Αντωνία Τριχοπούλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κυρία Παγώνα Λάγιου και η λέκτωρ Υγιεινής και Επιδημιολογίας κυρία Χριστίνα Μπάμια.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα, η οποία βασίστηκε στη δεκαετή παρακολούθηση 14.800 Ελληνίδων- μεταξύ αυτών διαπιστώθηκαν 240 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού-, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου