Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Άνω του 50% του ελληνικού χρέους ελέγχει η ΕΚΤ

Εδώ και μήνες επιμένω πως μόνη λύση για την ελληνική οικονομία και τους έλληνες είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μας. Οι ενδείξεις λένε όλο και περισσότερο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκεί πηγαίνει, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά "χρεωκοπία" όπως μας λένε τα παπαγαλάκια της πουλημένης στο ΔΝΤ κι εξευτελισμένης Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά σωτηρία των ελλήνων απο την εξαθλίωση του ΔΝΤ και την άγρια λιτότητα. Αρκεί η αναδιάρθωση να γίνει ΠΡΙΝ το μεγάλο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της χώρας απο την κυβέρνησή μας, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω...
Απολλώνιος



απο το ιστολόγιο axia.plus  27/7/2010
(Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=215613&nt=108&lang=1 )

Διαβάζουμε στο παραπάνω άρθρο του Στάθη Σχινά:


".....θεωρείται πιθανή μια θετική -επί τα βελτίω και πάντα υπό το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων- περαιτέρω πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς πληροφορίες τη θέλουν να έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα της τάξης των 50 δισ. -ίσως και περισσότερο- συν τα 90 δισ. που έχει υπό την κατοχή της μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πλέον ορατή η δυνατότητα της ΕΚΤ να ελέγξει περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους, γεγονός με ιδιαίτερες νομικές συνέπειες σε οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του χρέους στο μέλλον.

Θετική εξέλιξη 
Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαιτέρως θετική καθώς δίνει τεράστιες δυνατότητες χειρισμού της κατάστασης αποκλειστικά και μόνον από τον κ.Τρισέ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει τηρήσει ιδιαίτερα φιλελληνική στάση.
Υπό τοιαύτας συνθήκας μια π.χ. χρονική αναδιάρθρωση του 50% του χρέους μπορεί να γίνει κατόπιν συμφωνίας Ελλάδας-ΕΚΤ, χωρίς την εμπλοκή των υπολοίπων παλαιών πιστωτών.

1 σχόλιο:

  1. Σχετικό άρθρο του Ρουμπινί:
    http://kastorianoblog.blogspot.com/2010/07/blog-post_4022.html
    Απολλώνιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή