Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ενδείξεις σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ


Απο το ιστολόγιο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ  24/07/2010


Το Ισραήλ αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρκία τα τρία πλοία της, που είχε κατάσχει στις 31 Μαΐου, έπειτα από την επίθεση ισραηλινών κομάντο κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την επιχείρηση εκείνη είχαν σκοτωθεί εννέα τούρκοι ακτιβιστές, γεγονός που προκάλεσε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Προχθές το Ισραήλ προχώρησε στην άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας με την οποία απέτρεπε τους Ισραηλινούς να επισκέπτονται την Τουρκία, ενώ χθες η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή των πλοίων, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Το πλοίο "Mavi Marmara", η ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφας και τα άλλα δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται στο λιμάνι του Ασντόντ. Η επιστροφή τους στην Τουρκία εκτιμάται ότι είναι θέμα λίγων ημερών.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ προειδοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα επιτραπεί να φτάσουν στον προορισμό τους τα δύο πλοία που προετοιμάζονται να αποπλεύσουν από τον Λίβανο προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου