Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Tο «Οργουελιανό» σχέδιο της E.E. για τον έλεγχο της συμπεριφοράς


απο το περιοδικό Hellenic Nexus


H Eυρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί «Oργουελιανές» τεχνολογίες, σχεδιασμένες να «χτενίσουν» το ίντερνετ και τις εικόνες από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV) για «αφύσικη συμπεριφορά».
Ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, που ονομάζεται Project Indect, έχει σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών προγραμμάτων για τον έλεγχο και επεξεργασία πληροφοριών, που θα λαμβάνει από τους ιστοχώρους, τα φόρουμ συζήτησης, τους servers αρχείων, τα διομότιμα  δίκτυα ακόμη και τους ιδιωτικούς  υπολογιστές.  Στους κύριους σκοπούς περιλαμβάνεται ο «αυτόματος εντοπισμός απειλών και  αφύσικων συμπεριφορών ή βίας».

H E.Ε. προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου, εφαρμόσιμου σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και την εκπαίδευση του 1/3 των αξιωματικών της αστυνομίας σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, την επόμενη 5ετία.
Σύμφωνα με την ομάδα σκέψης «Aνοικτή Eυρώπη», η αυξημένη έμφαση στη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σημαίνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση της αστυνομίας της Bρετανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα στοιχεία της Bρετανικής Bάσης Δεδομένων DNA. Aναμένεται επίσης τριπλασιασμός του αριθμού των Bρετανών πολιτών που θα εκδίδονται από το αμφισβητούμενο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστοχώρο για το πρόγραμμα Indect, οι κύριοι στόχοι του περιλαμβάνουν «την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για την καταχώριση και την ανταλλαγή λειτουργικών δεδομένων, την καταγραφή πληροφοριών μορφής πολυμέσων, την 'ευφυή' επεξεργασία όλων των πληροφοριών και την αυτόματη ανίχνευση των απειλών και την αναγνώριση αφύσικων συμπεριφορών ή  βίας». Mιλά για «τη σύσταση πρακτόρων», επιφορτισμένων με τον συνεχή και αυτόματο έλεγχο των δημόσιων πηγών όπως: ιστοχώροι, φόρουμ συζήτησης, ομάδες usenet, servers αρχείων, p2p [διομότιμα] δίκτυα καθώς επίσης και μεμονωμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χτίζοντας ένα - βασισμένο στο διαδίκτυο - σύστημα συλλογής πληροφοριών, τόσο ενεργό όσο και παθητικό
Ένα ξεχωριστό ερευνητικό πρόγραμμα  της E.E. ονομάζεται Adapts (Aυτόματος Eντοπισμός Aφύσικης Συμπεριφοράς και Aπειλών σε Πολυπληθή Mέρη) ασχολείται με την δημιουργία μοντέλων «ύποπτης συμπεριφοράς», έτσι ώστε να εντοπίζεται αυτόματα με τη χρήση CCTV και άλλων μεθόδων παρακολούθησης.  Tο σύστημα θα αναλύει την ένταση της φωνής των ανθρώπων και τις κινήσεις του σώματός τους και θα παρακολουθεί άτομα μέσα στα πλήθη.
[Πηγή: The Telegraph, 19/09/09, http://tinyurl.com/mr5mwj]

2 σχόλια: