Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Προσοχή με τα αντιηλιακά





Τα τεράστια κέρδη των εταιρειών που παρασκευάζουν και πωλούν τα αντιηλιακά, οι μίζες των δερματολόγων που τα προωθούν, τα κέρδη των ΜΜΕ και εκδοτών που τα διαφημίζουν, δημιουργούν μία "εικονική πραγματικότητα" που δεν έχει σχέση με την αλήθεια, και δεν έχει σχέση με το καλό της υγείας και της τσέπης μας. Στρατιές ολόκληρες μισθοφόρων προωθούν επί δεκαετίες την (κατά)χρηση των αντιηλιακών και προκαλούν μεθοδευμένο πανικό για τις υποτιθέμενες βλαπτικές συνέπειες και της παραμικρής έκθεσης στον Ήλιο. Δύσκολα λοιπόν θα βρει κανείς πληροφορίες για τα προβλήματα που προκαλούν τα αντιηλιακά, τέτοιες ειδήσεις θάβονται στα γρήγορα. Παραθέτω 2 τέτοιες ειδήσεις εδώ:





"...Προσοχή όχι μόνο ως προς την έκθεση στον ήλιο αλλά και τη συνεχή χρήση των αντηλιακών, συνιστούν οι ειδικοί, καθώς τα διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να μετατραπούν σε μεταλλαξιογόνες ενώσεις.
«Τα συστατικά των σκευασμάτων που προφυλάσσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία με τη διαρκή χρήση και με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να μετατραπούν σε τοξικά παράγωγα με τη δράση της ακτινοβολίας UV και την παρουσία δραστικών μορφών οξυγόνου», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ Ελένη Ρέκκα...."


Επίσης:



 "...Μια πρόσφατη μελέτη πεντακοσίων από τα πλέον εμπορικά και δημοφιλή αντιηλιακά προϊόντα, αποκαλύπτει πως περισσότερα από τα μισά μπορεί ακόμη και να αυξάνουν τον κίνδυνο για τη δημιουργία καρκίνου του δέρματος. Ο λόγος είναι ότι εμπεριέχουν μια μορφή βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης κακοήθων κυττάρων σε επιδερμίδα που εκτίθεται στον ήλιο.
Στην ετήσια αναφορά τους, οι ερευνητές του Environmental Working Group (EWG), θυμίζουν τα ευρήματα μιας παλιάς μελέτης της αμερικανικής Food & Drugs Administration (FDA), η οποία αναφέρονταν στις φωτο-καρκινογενείς ιδιότητες της βιταμίνης Α. «Σε εκείνη την εργασία, είχε αποδειχτεί πως οι καρκίνοι αναπτύσσονται 21% γρηγορότερα σε πειραματόζωα που έχουν αλειφθεί με κρέμα που περιέχει βιταμίνη Α, παρά σε αυτά στα οποία αλείφτηκε κρέμα χωρίς τη βιταμίνη».
Σύμφωνα με το AOL News, η αμερικανική επίσημη αρχή  FDA,  αρνείται πως γνωρίζει για αυτούς τους κινδύνους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Όπως  όμως ισχυρίζεται η EWG, «Υπάρχουν επαρκή στοιχεία εδώ και μια δεκαετία, ώστε η FDA να επιστήσει τη προσοχή στους καταναλωτές για τους κινδύνους των αντιηλιακών με βιταμίνη Α».
Σύμφωνα με την EWG, η καλύτερη αντιηλιακή προστασία είναι ένα καπέλο και μια μπλούζα. Αν δεν βάλουμε επάνω μας χημικά που μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Για όσους όμως δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις κρέμες, τότε να γνωρίζουν πως μόλις 39  προϊόντα από τα 500 συνολικά που εξέτασε η EWG,  θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο κατάλογος αυτών των προϊόντων βρίσκεται στο
http://www.ewg.org/2010sunscreen/best-beach-sport-sunscreens/

Επιπλέον: Πολλά αντιηλιακά περιέχουν ΑΛΛΟΥΜΙΝΙΟ (αντανακλά τον ήλιο) το οποίο συγκεντρωνόμενο στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ.

Πολύ ενδιαφέρουσες  και οι επόμενες πληροφορίες:


http://www.skai.gr/news/health/article/145113/to-fos-i-ugeia-mas-kai-oi-skoteines-sumvoules/



Απολλώνιος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου