Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Στήριξη Μέρκελ στην «ανταρσία» της Ουγγαρίας


απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ  22/7/2010




Του Γιώργου Παυλόπουλου


Οι αγορές δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως με το «αντάρτικο» του Όρμπαν. Διότι πέρα από τη νευρική αντίδραση της Δευτέρας και τη σημαντική υποχώρηση του φιορινιού, χθες και προχθές η κατάσταση ήταν μάλλον ήρεμη...



Σαφείς αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι της Ουγγαρίας πήρε χθες η Αγκελα Μέρκελ. Κατά την έκτακτη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της χώρας, διάρκειας δύο ωρών, η καγκελάριος της Γερμανίας δέχθηκε, ουσιαστικά, τις δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, οι οποίες οδήγησαν στη ρήξη του Σαββάτου, την αποχώρηση της αντιπροσωπίας Ε.Ε.-ΔΝΤ από τη Βουδαπέστη και το «πάγωμα» της τελευταίας δόσης του δανείου προς την Ουγγαρία.



Γέφυρες 




Στήριξη Μέρκελ στην «ανταρσία» της Ουγγαρίας


Συγκεκριμένα, την ώρα που το ΔΝΤ έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τη Βουδαπέστη, η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, αποδίδοντάς της μάλιστα τα εύσημα για τα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα. «Τους τελευταίους μήνες η Ουγγαρία έχει κάνει θαρραλέα βήματα για να ανταποκριθεί στην απαίτηση μείωσης του ελλείμματος και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις γύρω από αυτό το θέμα», δήλωσε η ηγέτης της Γερμανίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η διακοπή των συνομιλιών με το ΔΝΤ δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι την ίδια στάση τήρησε και ο Μ. Μπαρνιέ, με τον οποίο συναντάται σήμερα ο Όρμπαν στις Βρυξέλλες -«θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ουγγαρία», δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε.
Ίσως όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι η Μέρκελ στήριξε τον Όρμπαν σε ένα μέτρο που το ΔΝΤ έχει ουσιαστικά αναγορεύσει σε casus belli: την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τον φόρο αυτό ως σημαντικό μέτρο και σημείωσε ότι αποτελεί εργαλείο για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο -την ίδια στιγμή που ο διεθνής οργανισμός επιμένει για νέες περικοπές στις δαπάνες και ακόμη πιο σκληρή λιτότητα. Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι η Μέρκελ φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ισχύει για όλα τα μέλη της Ε.Ε., εντός ή εκτός ευρωζώνης -άρα και για την Ουγγαρία.
Ωστόσο, η επισήμανση αυτή δεν συνιστά, ουσιαστικά, επί τα χείρω αλλαγή των δεδομένων για τον Όρμπαν, ο οποίος δεν έχει αμφισβητήσει τη δέσμευση της χώρας του να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% και μάλιστα εντός του 2011. Όμως, ο ίδιος επισήμανε ότι το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι υπόθεση αποκλειστικά της Ουγγαρίας -η οποία, εκτός των άλλων, διαθέτει το διαπραγματευτικό ατού ότι αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. το 2011.


Ελλειμμα 


«Υπάρχει μία και μοναδική δέσμευση που έχει αποτυπωθεί σε αυτή τη συμφωνία μας (με το ΔΝΤ): η Ουγγαρία οφείλει να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,8% το 2010. Πέρα από αυτό, σε κάθε άλλο θέμα, οι συνομιλίες μεταξύ ΔΝΤ και Ουγγαρίας δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει δεν λέει τίποτε για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουμε τον στόχο που έχει τεθεί. Αυτό αποτελεί αποκλειστικά εθνική μας αρμοδιότητα και ευθύνη, όπως και η επιλογή των εργαλείων και του κατάλληλου χρόνου», δήλωσε ο Όρμπαν. Έσπευσε δε να προσθέσει ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ εκπνέει τον Οκτώβριο.





Μικρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές και για τη Γερμανία 




Σε χαμηλή πτήση τα πορτογαλικά ομόλογα



Μικρότερο των προσδοκιών ενδιαφέρον προσέλκυσαν δημοπρασίες ομολόγων σε Πορτογαλία αλλά και Γερμανία. Η Λισαβόνα αναγκάστηκε να καταβάλει μέσο επιτόκιο (average yield) 2,452% για να δανειστεί 1.253 εκατ. ευρώ μέσω 12μηνων εντόκων γραμματίων. Μόλις προ 3 μηνών, το πορτογαλικό δημόσιο είχε δανειστεί μέσω των ίδιων τίτλων 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,046%, με υπερκάλυψη 2,8 φορές. Αντιθέτως χθες, το ζητούμενο ποσό καλύφθηκε μόλις 1,3 φορές. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, ήλπιζε να δανειστεί 4 δισ. μέσω 30ετών ομολόγων. Το χαμηλό «κουπόνι» (3,25% - το χαμηλότερο που έχει ποτέ προσφερθεί για τόσο μακροχρόνιο δανεισμό στην Ευρωζώνη) είχε, όμως, ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το γερμανικό δημόσιο δανείστηκε 3,19 δισ.


Τράπεζα της Αγγλίας




Σενάρια για εκτύπωση χρήματος



Το ενδεχόμενο περαιτέρω εκτύπωσης χρήματος εξέτασε στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στη σύνοδο των αρχών Ιουλίου επανήλθε, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, το θέμα αύξησης του ορίου των 200 δισ. λιρών που έχει τεθεί για τις αγορές κρατικών ομολόγων από την BoE. Το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής συζητήθηκε λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Την κατάσταση περιπλέκει ο πληθωρισμός, που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2%, έχοντας φτάσει το 3,7% τον Απρίλιο.


Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας




Ζημίες 10 δισ. για το α΄ εξάμηνο



Ζημίες 14 δισ. φράγκα (περί τα 10 δισ. ευρώ) παραδέχτηκε ότι κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του έτους η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, εξαιτίας των μεγάλων συναλλαγματικών απωλειών που προέκυψαν από την προσπάθεια συγκράτησης της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος. Μόνο το προηγούμενο τρίμηνο, η τράπεζα αύξησε τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα κατά 132 δισ. φράγκα ? κυρίως ευρώ. Οι απώλειες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από κέρδη άλλων δραστηριοτήτων και τη μεγάλη άνοδο της τιμής του χρυσού, με αποτέλεσμα η καθαρή ζημιά να περιοριστεί στα 4 δισ. φράγκα.


ΕΚΤ




Δεν αυξάνει τα επιτόκια φέτος



Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του έτους, επανέλαβε χθες το μέλος της διοίκησης, Έβαλντ Νοβότνι. Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ότι «ο δομικός πληθωρισμός είναι χαμηλός και θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον, που σημαίνει και το 2011», προσθέτοντας ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία μεγάλη πρόκληση ως προς την νομισματική πολιτική, προσωπικά δεν βλέπω καμία ανάγκη για αλλαγή, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».


Μπεν Μπερνάνκε




Ετοιμος για δράση



Έτοιμος να αναλάβει δράση στήριξης της οικονομίας δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε. Καταθέτοντας στην Επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «ασυνήθιστα αβέβαιες προοπτικές» και διαβεβαίωσε ότι η Fed «θα αναλάβει πρόσθετη δράση», αν η κυβερνητική οικονομική πολιτική «αποκλίνει των στόχων της» για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και την πλήρη απασχόληση. Με τα επιτόκια ήδη στο μηδέν, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε είτε να αρχίσει εκ νέου να τυπώνει χρήμα (μέσω αγοράς ομολόγων ή τίτλων στεγαστικών δανείων) είτε να μειώσει το επιτόκιο που πληρώνει στις τράπεζες για τα αποθέματα που αυτές υποχρεούνται να τηρούν. Οι δηλώσεις Μπερνάνκε προκάλεσαν απώλειες άνω του 1% στη Wall Street αλλά και στο ευρώ, που υποχώρησε έως τα 1,2733 δολ.


Standard & Poor's




Σήμα για υποβάθμιση της Κύπρου



Για επικείμενη υποβάθμιση της Κυπριακής πιστοληπτικής αξιολόγησης προειδοποίησε, χθες, η Standard & Poor's. «Η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να περάσει σημαντική νομοθεσία που αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, αποδίδοντας την κίνηση στην απόρριψη από τη Βουλή (στις 9/7) 2 προτάσεων για αύξηση εσόδων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πλέον υπάρχουν άνω του 50% πιθανότητες υποβάθμισης το προσεχές 3μηνο. Αξίζει Ήδη η S&P βαθμολογεί την Κύπρο μία βαθμίδα χαμηλότερα από ότι Fitch και Moody’s.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου