Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Συμμαζέψτε τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος των κινητικά αναπήρων

απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Επίκληση στην κοινή λογική των κυβερνώντων να ... συμ(μαζέψουν) τις κραυγαλέες τουλάχιστον αδικίες εις βάρος των ανθρώπων με βαριές κινητικές αναπηρίες, απευθύνει ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων Νίκος Σκόνης μέσω της σελίδας. “ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ” τιτλοφορεί το σκληρό άρθρο του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει προσωπικό/μετωπικό ύφος αντιπαράθεσης με τους ανθρώπους/λογικές/νοοτροπίες που εξωθούν τους ανθρώπους με βαριές αναπηρίες στον κοινωνικό καιάδα.
 Ακολουθεί το άρθρο του προέδρου της ΕΟΚΑ Νίκου Σκόνη:
Κανένα μνημόνιο δεν σας το επέβαλλε. Ανευ της παραμικρής διακριτής αιτίας πετσοκόψατε τους Κινητικά Αναπήρους! Βάλατε “χοντρό χέρι” στην τσέπη ανθρώπων που δεν μπορούν ούτε τις ανάγκες της αναπηρίας τους να εξυπηρετήσουν με το εισόδημα που έχουν. Δεν κάνατε καν τον κόπο να αναρωτηθείτε , ποιες είναι οι βασικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους «αποκλεισμένους των αποκλεισμένων», ποιες από αυτές καλύπτει και ποιές όχι. Ενεργώντας με την κεκτημένη μηχανιστική ταχύτητα των δημίων, βάλατε τα πάντα – δίκαια και άδικα, λογικά και παράλογα - στη λαιμητόμο των περικοπών. 
Ανευ υπερβολής, απαιτήσατε και συνεχίζετε προκλητικά να απαιτείτε από τους αποκλεισμένους των αποκλεισμένων να πληρώσουν μέρος των “σπασμένων” από το χρόνιο πάρτυ που κεκλεισμένων των θυρών εσείς και οι φίλοι σας γευτήκατε. Αντιλαμβάνεστε ότι η όψιμη “σοφία” σας δεν μας πείθει. Αν θέλετε να γίνετε απειροελάχιστα πειστικοί, διορθώστε τουλάχιστον τις κραυγαλέες “πατάτες” εις βάρος μας που αν μη τι άλλο προσβάλλουν την κοινή λογική. 
Απαριθμούμε τις πιό κραυγαλέες :
- Κόψατε τους διαλείποντες καθετήρες (βλέπε εγκύκλιο ΟΓΑ) από ανθρώπους με αναπηρία που δεν μπορούν να τελέσουν φυσικές λειτουργίες που όλοι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν, κινδυνεύοντας κυριολεκτικά η ζωή τους. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΟΥΡΗΜΑ! 
- Κόψατε φάρμακα αναγκαία για την λειτουργία φυσικών λειτουργιών που έχουν ανασταλεί εξ αιτίας της αναπηρίας. Τούτο δίχως να κάνετε την παραμικρή σοβαρή αξιολόγηση αναγκών της κάθε κατηγορίας αναπηρίας. Σε απλά ελληνικά, με το έτσι θέλω σαλπίσατε ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΦΟΔΕΥΣΗ! 
- Συνεχίζετε την εφαρμογή της απαράδεκτης και προσβλητικής εγκυκλίου που απαγορεύει στον άνθρωπο με αναπηρία να πάρει αναπηρικό καρότσι, όταν έχει πάρει ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο (σκούτερ). Παριστάνετε ότι αγνοείτε πως το ηλεκτροκίνητο είναι για εξωτερικούς χώρους ενώ το απλό αμαξίδιο είναι για μέσα στο σπίτι ή για να έχει ο άνθρωπος με αναπηρία την δυνατότητα να πηγαίνει εκεί που δεν πάει ηλεκτροκίνητο. Σε απλά ελληνικά, η εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης εγκυκλίου μεταφράζεται στο εξής μήνυμα προς τον άνθρωπο με κινητική αναπηρία : Κινητικά Ανάπηρε δεν θα κινείσαι όταν και όπου θέλεις! 
- Ενώ τα περισσότερα ατυχήματα που προκαλούν κινητική αναπηρία αφορούν νέους μεταξύ 18-30 ετών, η σοφή πολιτεία σας δεν τους αναγνωρίζει δικαίωμα στη σύνταξη των γονέων τους, παραγνωρίζοντας ότι ελάχιστοι έχουν προλάβει να ασφαλιστούν και άρα θα πορευτούν χωρίς καμμιά στήριξη. Σε απλά ελληνικά, η πολιτεία μηνύει στο νέο ατυχηματία ένα ξεκάθαρο και προσβλητικό ΑΔΙΑΦΟΡΩ! 
Ας μου επιτρέψετε να σας θέσω κάποια τυπικά ερωτήματα δοσμένα με ρητορικό χαρακτήρα που όμως αφορρούν την ουσία της ζωής, της ύπαρξης του βαριά κινητικά αναπήρου:
- Εχετε ποτέ σκεφτεί, υποθέσει ή έστω φανταστεί πως περνά την μέρα του ένας τετραπληγικός ή ένας παραπληγικός; Πως τρώει; Τι κάνει όταν θέλει να πέσει στο κρεβάτι του; Πως ντύνεται ; Πως πηγαίνει στο WC; Πως κινείται; Πως θα πάει στο γιατρό; Πως θα περιποιηθεί τυχόν κατακλύσεις; Πως θα κάνει την απαραίτητη φυσιοθεραπεία; Τι κάνει με τα ουρολογικά του; Τι αναγκάζεται να κάνει όταν θέλει να βγει στο περιβάλλον; Πως θα χαρεί την θάλασσα; Πως θα κινηθεί στα μέσα μεταφοράς; Πως θα κινηθεί στο φυσικό περιβάλλον; Πως, πολύ απλά, θα πάει ως το περίπτερο; Τι γίνεται, τι εμπόδια αντιμετωπίζει όταν θέλει να τελέσει φυσιολογικές πράξεις της ζωής που έχουν σχέση με τον έρωτα και έχει ανάγκη και δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος; 
Δύσκολες σκέψεις όλες αυτές που αφορούν τα στοιχειώδη και αυτονόητα στην ζωή ενός ανθρώπου – (συμ)πολίτη. Ας πάμε σε μιά ευκολότερη σκέψη, ακόμα πιο αυτονόητη. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην έχετε ποτέ σκεφτεί ότι απαραιτήτως αναγκαία για την ομαλή ζωή ενός βαριά κινητικά αναπήρου είναι η παρουσία συνοδού/οικιακού βοηθού. Εχει ενδιαφέρον να απαριθμηθεί τι επ’ αυτού έχετε κάνει, πως έχουν σήμερα τα πράγματα : 
Ένας φυσιοθεραπευτής που τον έχει ανάγκη ο τετραπηγικός και ο παραπληγικός δύο με τρείς φορές την βδομάδα στοιχίζει στην καλύτερη περίπτωση για 45 λεπτά την φορά, 50 ευρώ, δηλαδή 400-500 ευρώ τον μήνα. Ο συνοδός που τον χρειάζεται ο βαριά Κινητικά Ανάπηρος καθημερινά, αν είναι οικονομικός μετανάστης στοιχίζει 50 ευρώ την ημέρα, χωρίς ένσημα, δηλαδή μαύρη εργασία, συνολικό ποσό 1000-1500 ευρώ τον μήνα.Η οικιακή βοηθός η οποία πολλές φορές παίζει και το ρόλο του φροντιστή υγείας όλο το εικοσιτετράωρο, στην καλύτερη περίπτωση είναι μια οικονομική μετανάστρια με 700-1000 ευρώ μηνιαίως. Αθροιστικά, το ελάχιστο ποσό των αναγκών του βαριά κινητικά αναπήρου τον μήνα ανέρχεται σε 2000 ευρώ περίπου και αυτά μόνο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αναπηρίας του. Η πολιτεία του χορηγεί 680 ευρώ εξωϊδρυματικό επίδομα και 165 ευρώ επίδομα κίνησης. Δεδομένων των παραπάνω αριθμών, τα οιοδήποτε περαιτέρω λόγια περιττεύουν για να περιγράψουν την μιζέρια που αναγκάζεται στην εν Ελλάδι ζωή του να βιώνει ό κάθε βαριά κινητικά ανάπηρος. Στην καλύτερη περίπτωση, αν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον το οποίο διατίθεται να επωμιστεί το κόστος, η ζωή στοιχειωδώς κυλά κατά κανόνα γεμάτη στερήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση - αν δεν υπάρχει το οικογενειακό περιβάλλον - συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες βαριά κινητικά αναπήρων τα πράγματα είναι τραγικά.
Το διά ταύτα : Αντί να συνεισφέρει η πολιτεία για να αντιμετωπιστούν τα απίστευτα προβλήματα, πετσοκόβει ανάλγητα τον 13ο και 14ο μισθό στο επίδομα των 680 ευρώ και τις συντάξεις των κινητικά αναπήρων. Το μόνο που προληπτικά προς κυβερνώντες μπορούμε να αντιτείνουμε είναι η στοιχειώδους λογικής φράση “αναλογιστείτε τους συνανθρώπους σας, αναλογιστείτε το χρέος σας και πράξτε ανάλογα.” Πιθανότατα η παραπάνω φράση μεσ’ τις κυνικές συνθήκες των καιρών δεν είναι παρά μιά ακόμη φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Γι’ αυτό και κλείνουμε με την μόνη φράση που οι απανταχού κυβερνώντες καταλαβαίνουν : Μας μένει ως βασική επιλογή ο δρόμος του αγώνα! Σύντομα οι κινητικά ανάπηροι από όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούμε στους δρόμους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου