Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κάμερον:«Θα πολεμήσω για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.»


Γλύφειτους Τούρκους, ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός :

από ΤΑ ΝΕΑ  27/7/2010


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στην Τουρκία στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα και δεσμεύτηκε ότι θα πολεμήσει για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, επέκρινε τους αντιπάλους αυτής της ιδέας- όπως η Γαλλία- τονίζοντας ότι είναι προκατειλημμένοι. 

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Άγκυρα από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Τουρκία θα έφερνε μεγαλύτερη ευημερία και πολιτική σταθερότητα στην Ε.Ε., χάρη στις τεράστιες οικονομικές δυνατότητές της αλλά και στην αυξανόμενη επιρροή της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Μαζί θέλω να ανοίξουμε το δρόμο από την Άγκυρα στις Βρυξέλλες», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον και, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη, έδωσε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-Βρετανίας: «Σήμερα η αξία του εμπορίου μας είναι πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Θέλω να το διπλασιάσουμε αυτό το ποσό, τα επόμενα πέντε χρόνια». 
Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας με παρουσία στο Αφγανιστάν, και, λόγω της θέσης της γεωπολιτικά, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων όπως τα πυρηνικά του Ιράν και η ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Τάχθηκε επίσης υπέρ της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο, «στρατόπεδο αιχμαλώτων» τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τούρκος  πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Τουρκίας-Βρετανίας. 


Η Ε.Ε. 


Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες η δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον «επαναβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη των δύο αξιωματούχων στην Τουρκία. «Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε, λοιπόν, την επιθυμία που δείχνει ο πρωθυπουργός Κάμερον να προωθήσει αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.


Η Γερμανία


Πάντως, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild επισήμανε ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Εάν το θέμα (η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ) επρόκειτο ν΄αποφασιστεί σήμερα, η Τουρκία δεν θα ήταν σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ και η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να τη δεχθεί», τονίζει ο γερμανός υπουργός στη συνέντευξη του. 

«Είναι ωστόσο προς το συμφέρον μας να προσανατολιστεί η Τουρκία προς την Ευρώπη 
και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους», έσπευσε να προσθέσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου