Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο για έξοδο από την κρίση με κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους


από το ΒΗΜΑ



Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση του ευρώ δίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες υπό την πίεση του ΔΝΤ και των αξιωματούχων των ΗΠΑ που ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κρίσης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν αρχικά μέσω του βρετανικού δικτύου BBC και αργότερα αναπαράχθηκαν και σε άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 Στην ύπαρξη ανάλογου σχεδίου αναφέρθηκε εμμέσως και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H Wall Street Journal εκτιμά ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Όμως το ερώτημα που τίθεται ήδη από τις πολιτικές ηγεσίες χωρών εκτός ευρωζώνης είναι αν οι αγορές θα δώσουν αυτό το χρόνο στους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι αναλαμβάνουν δράση πάντοτε την τελευταία στιγμή.

Οι εξελίξεις αυτές μόνο άσχετες δεν είναι με την παρατεταμένη «απουσία» της τρόικας από την Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου ενώ πρόσθεσε ότι και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) «δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης».

Η επόμενη ημερομηνία σταθμός για τις αποφάσεις αναμένεται να είναι η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ευρωζώνης προκειμένου να παρουσιαστεί «ένα συλλογικό και φιλόδοξο σχέδιο δράσης» όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν κατά τη διάρκεια των επαφών των μελών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο. Αλλωστε όπως διευκρίνισε ο Ολι Ρεν στη συνέντευξή του «οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου».

Όπως είναι ήδη γνωστό το διήμερο αυτό οι ΗΠΑ άσκησαν έντονη πίεση στους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ προκειμένου «να χτιστεί ένα τείχος προστασίας για τον περιορισμό της κρίσης στην ευρωζώνη».

Προϊόν αυτών των πιέσεων είναι το σχέδιο που προωθείται για τον τετραπλασιασμό  της δύναμης πυρός του EFSF. Σύμφωνα με το BBC η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις υπερχρεωμένες χώρες που πλήττονται από το αυξημένο κόστος δανεισμού στις διεθνείς χρηματαγορές. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια του διημέρου ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες ο οποίος τόνισε ότι «η ΕΚΤ είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί τρομάξει τις αγορές». Όμως αυτό που επισημαίνουν αναλυτές είναι το κατά πόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα από τους ηγέτες και εν συνεχεία θα λάβουν την απαραίτητη έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια σε χρονικό διάστημα που δεν θα επιτρέψει στη «φωτιά να εξαπλωθεί σε ολόκλήρη την ευρωζώνη και πέραν αυτής».


BBC και Reuters αναφέρονται σε πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης


Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εργάζονται επάνω σε νέους τρόπους ανάσχεσης της κρίσης που θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.Σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων ότι πρέπει να πάρουν πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ. 

Το πρακτορείο αναφέρεται στις μεγάλες διαφορές που παραμένουν για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δεσμεύσει μεγαλύτερο μέρος από τους τεράστιους πόρους της για τη στήριξη των τραπεζών της Ευρώπης και την αρωγή κρατών της ζώνης του ευρώ.
Το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει μεταξύ άλλων την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το BBC οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που με βάση το υφιστάμενο περίγραμμα χαρακτηρίζεται δύσκολο. 

«Το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο το νέο πακέτο αναμένεται να οδηγήσει σε  τετραπλασιασμό της δύναμης πυρός του EFSF με την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό, το EFSF θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο για την ΕΚΤ το δανεισμό υπερχρεωμένων κρατών.

Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν μείωση κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται. 

Δημοσίως, οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» για μια ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο οι εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου διάσωσης προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών. 

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση γενικής κατεδάφισης και εκποίηση των υλικών


από την Ελευθεροτυπία


Απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τη 12μηνη εργασιακή εφεδρεία, πριμ παραγωγικότητας για τους εκλεκτούς δημοσίους υπαλλήλους, επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, άνοιγμα τώρα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.
Το υπουργικό συμβούλιο πήρε σημαντική απόφαση: να εφαρμόσει τις προσταγές της τρόικας
Το υπουργικό συμβούλιο πήρε σημαντική απόφαση: να εφαρμόσει τις προσταγές της τρόικας
Σύσσωμη η κυβέρνηση εξέφρασε διά στόματος του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, την απόφασή της να προχωρήσει τάχιστα και να στηρίξει πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές, κατά τις επιταγές της τρόικας, ώστε να εκταμιευτεί άνευ «τεχνητών» εμποδίων η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.
Το παιχνίδι εντυπώσεων των τελευταίων ημερών περί εμπλοκής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έκλεισε χθες με την κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρως πως πρέπει να εφαρμόσει εδώ και τώρα όχι μόνο όσα ψήφισε με το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και να τα διευρύνει, όπως στην περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας, με νέους νόμους (μισθολόγιο, φορολογικό) με στόχο την αποκόμιση δημοσιονομικού οφέλους μέσα στο 2011.
Η ασυμφωνία ως προς το ποσοστό απόκλισης του ελλείμματος λόγv ύφεσης, καθώς η τρόικα προβλέπει ότι φέτος κλείνει στο 8,6%-8,7% και το οικονομικό επιτελείο στο 8,1%-8,2% με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο να φτάσει ακόμα και στο 9%, προκάλεσε τη νέα συμφωνία των «10» σημείων παρεμβάσεων:
1 Ιδιωτικοποιήσεις. Ανατρέπεται το εξαγγελθέν πρόγραμμα και έρχονται νωρίτερα επιχειρήσεις και ακίνητα, που μπορεί να αποδώσουν υψηλότερα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους υπό το βλέμμα των παρατηρητών της Ε.Ε. Σειρά παίρνουν η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ (σ.σ. είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2011), η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (αρχικός προγραμματισμός για 4ο 3μηνο 2012), η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ (4ο 3μηνο 2011), η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (1ο 3μηνο 2012), η πώληση μέσω «sale and lease back» των πρώτων δημόσιων κτιρίων (4ο 3μηνο 2011). Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο στόχο του 1,7 δισ. που είχε τεθεί για τα τέλη του μήνα προκαλεί απορίες.
Οι 5 επιχειρήσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει σήμερα, περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας κατά τις επιταγές της τρόικας, η οποία είχε διαπιστώσει ολιγωρία και απροθυμία από πλευράς κυβέρνησης. Με «πολύ γρήγορο ρυθμό» θα περνούν σταδιακά και όλες οι άλλες επιχειρήσεις στο Ταμείο, το οποίο μόλις τώρα ξεκινάει την επίπλωσή του (σ.σ. πρόσκληση για να αγοράσουν τραπέζια, γραφεία και άλλα έπιπλα).
2 Φορείς. Η κατάργηση, η συνένωση και η συρρίκνωση των φορέων του Δημοσίου επιταχύνεται και το χρονικό περιθώριο των εννέα μηνών περιορίζεται στις προσεχείς εβδομάδες. Κάθε υπουργείο αναλαμβάνει να ορίσει τους φορείς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
3 Εργασιακή εφεδρεία. Αμεση ενεργοποίηση και διεύρυνσή της. Εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την αξιολόγηση των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε μόνιμη βάση. Το πλεονάζον προσωπικό των φορέων (εντάσσονται και δημοτικές επιχειρήσεις), θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία. Το σωτήριο θα είναι να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του Δημοσίου, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε με μερική απασχόληση. Αν δεν τοποθετηθούν κάπου στο διάστημα των 12 μηνών της εφεδρείας, κατά το οποίο θα αμείβονται με 60% του βασικού μισθού, τότε θα οδηγούνται σε απόλυση. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Απολύσεις στη φάση αυτή δεν υπάρχουν γιατί η εργασιακή εφεδρεία δίνει ευκαιρίες απασχόλησης. Αν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή σχέση θα λυθεί».
Οι μεγάλης ηλικίας δημόσιοι υπάλληλοι θα περάσουν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Για τους υπόλοιπους φύλαγαν την απόλυση, καθώς όπως είπε ο υπουργός «Νέας και μεσαίας ηλικίας, που δεν θα έχει μπορέσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει αναλογικά και στον ιδιωτικό τομέα». Η εξίσωση εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αφορά ουσιαστικά τις απολύσεις.
Στο στενό δημόσιο τομέα, την κεντρική διοίκηση, δημιουργείται ο «κρατικός υπάλληλος» και έρχεται μεγάλη αναδιάταξη προσωπικού, ώστε να εξισορροπηθούν ελλείψεις και πλεονάσματα όπου υπάρχουν.
4 Αγορά εργασίας. Προωθούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνεται εντός των ημερών ο νέος «κουτσουρεμένος» κατάλογος με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ετοιμάζουν ενιαίο φορέα είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη ΓΓΠΣ.
5 Κλειστά επαγγέλματα. Επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγουν τώρα και όχι μέχρι το 2013 όλα τα κλειστά επαγγέλματα του φαρμακοποιού, των δικηγόρων, των εκμεταλλευτών ταξί κ.ά., καθώς η τρόικα έχει επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
6 Δημόσιο. Τα προσφάτως ψηφισθέντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, που αφορούν την εθελοντική μερική απασχόληση ή την άδεια άνευ αποδοχών, τον κανόνα 1:10, ήτοι μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, και της μείωσης των συμβασιούχων κατά 50% φέτος ενεργοποιούνται τώρα και γνωστοποιούνται στους εργαζομένους, ώστε να κάνουν χρήση των μέτρων.
7 Φορολογικό. Σε τρεις εβδομάδες θα δοθεί το σχέδιο του νέου φορολογικού νόμου, που προέκυψε μετά τον κοινωνικό διάλογο με 65 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι τα δημόσια έσοδα να αντιστοιχούν στο πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, όπερ σημαίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα περιλαμβάνει από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέχρι την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ -πιθανότατα κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20%- με την προϋπόθεση της δημιουργίας ενός on line μηχανισμού απόδοσής του στην πηγή.
8 Ενιαίο Μισθολόγιο. Επέρχεται πλήρης ταύτιση του ενιαίου μισθολογίου και του βαθμολογίου. Η εξάλειψη των χρόνιων ανισοτήτων οδηγεί σε ίσες αμοιβές για εργαζόμενο με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο ανεξαρτήτως χώρου άσκησης της εργασίας. Ασαφές μένει τι θα γίνει με τα 4 επιδόματα που έλεγαν μέχρι σήμερα ότι διατηρούνται, όπως το οικογενειακό.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «η προσωπική διαφορά», που θα ίσχυε για όλους, εντέλει εγκαταλείπεται και μετονομάζεται σε «πριμ παραγωγικότητας» για τους λίγους και εκλεκτούς... Ο «κρατικός υπάλληλος» θα υπογράφει «σύμβαση παραγωγικότητας» την οποία θα διεκδικεί και το πριμ δεν θα του παρέχεται αυτομάτως. Θα είναι το κίνητρο απόδοσης. Είναι προφανές ότι και αυτό το μισθολόγιο δεν θα είναι και τόσο ίσο... Το δημοσιονομικό όφελος που προσδοκούν «θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες» και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού το χαμηλό όφελος του 1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά.
9 Δημοσιονομική διοίκηση. Κάθε δαπάνη κάθε φορέα θα περνάει πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου δημιουργείται το «Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων». Οι φορείς που δεν θα δηλώνουν αναλυτικά τις δαπάνες τους στο Μητρώο, θα τους κόβεται η χρηματοδότηση. Στόχος η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στον οποίο έχει on line πρόσβαση και η τρόικα.
10 Οι δαπάνες υγείας, που αφορούν την πολιτική του φαρμάκου και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση επισπεύδονται και αυτές.*

Ελλάδα και Κύπρος σε κατάσταση επιφυλακής


απο την Ελευθεροτυπία


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι στρατιωτικοί επιτελείς σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και τις απειλές που εκτοξεύονται εμμέσως πλην σαφώς από την τουρκική πλευρά.
Για «διπλασιασμό του αριθμού των τουρκικών φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων» στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο (φωτ. ΑΠΕ)
Για «διπλασιασμό του αριθμού των τουρκικών φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων» στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο (φωτ. ΑΠΕ)
Ζώνη υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος τόσο από τους Ελληνες όσο και από ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων αλλά και τις διαρροές που γίνονται από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης στις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή τα ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήμερα ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη ανώτατων επιτελών για εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς οι πληροφορίες που λαμβάνονται φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις διαρροές που γίνονται από τον τουρκικό Τύπο για διπλασιασμό της ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία «Μπαρμπαρός».
Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμπάχ», «διπλασιάζεται ο αριθμός των φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων που ασκούν καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο επιχείρησης με την ονομασία "Μεσογειακή ασπίδα"». Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Η επιχείρηση προβλέπει επίσης και αποστολή πλοίων στην Αδριατική, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.
Βλέπουν ένταση
Ελληνες αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας εξέφραζαν φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, θέση που συμπίπτει και με τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών κύκλων. Από την άλλη πλευρά, μεγάλος αριθμός αξιωματικών που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης και τι αυτό θα σημαίνει, απέφευγαν να απαντήσουν, λέγοντας ότι «μας βρίσκει σε μια πολύ κακή περίοδο οικονομικά, με μεγάλα προβλήματα σχεδόν σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ελλείψεις σε υλικά είναι μεγάλες και σε συνδυασμό με τα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζουν τελευταία οι αξιωματικοί όλων των κλάδων, έχουν δημιουργήσει αρκετά αδιέξοδα και κακή επικοινωνία μεταξύ τους, που πλέον είναι εμφανέστατη σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και η κίνηση παροπλισμού μιας φρεγάτας που γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό για οικονομικούς κυρίως λόγους, αλλά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μη συμμετοχή με στρατιωτικές δυνάμεις σε διεθνείς αποστολές, κάποιοι προσπαθούν να τις «μεταφράσουν» και τις χρησιμοποιήσουν ως όπλο συναδελφικής αλληλοϋπόβλεψης.
Στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο οι επιτελείς παρακολουθούν τις εξελίξεις ο κάθε ένας από τη δική του σκοπιά. Ακόμα και αξιωματικοί που εμπλέκονται με τις επιχειρήσεις και το σχεδιασμό τους δεν είχαν, τουλάχιστον μέχρι χθες, μια γενική εικόνα, δεν τους είχε ζητηθεί η εκτίμησή τους και δεν είχαν ενημερωθεί για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ηλπιζαν, όπως έλεγαν, αυτό να γίνει σήμερα, να υπάρξει κατ' αρχήν μια συνεργασία όλων των αρμόδιων τμημάτων, ώστε η εικόνα να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη και να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές που να είναι ρεαλιστικές. *

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1955: Η KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ''ΠΟΛΗΣ''

 
το είδαμε στο ιστολόγιο Ο ερευνητής της Βέροιας
 
(Αφιερωμένο σε όλους όσους ξεχνούν)

 
 
Κωνσταντινούπολη 6 Σεπτεμβρίου 1955
Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όλα φαινόταν ήρεμα στήν Πόλη. Μια μικρή ομάδα φοιτητών ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Ταξίμ, στην κορυφή του Πέρα, διαδηλώνοντας εναντίον της Ελλάδος. Η Ελλάδα ήταν πάντα ό συντηρούμενος από τις Τουρκικές αρχές στό­χος του όχλου.
Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι πού οδηγούσαν στην Πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά με ένα μαινόμενο όχλο οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σι­δερένιους λοστούς πού φώναζε «Kahrolsun giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε είναι γκιαούρης!).
Οταν μαζεύτηκαν 50.000 περίπου άτομα, αλαλάζοντος όχλου, μπήκε σε εφαρμογή η επόμενη φάση του σχεδίου: Καταστροφή όλων των ελληνικών περιουσιών και βεβήλωση όλων των Ιερών και Όσίων του Ελληνισμού της Πόλης. Οι οδηγίες πού είχαν δοθεί ήταν να μη μείνει τίποτα όρθιο.
 
 
Ακολούθησαν ώρες πραγματικής κόλασης. Ενα μέρος του όχλου κινήθηκε στο......
 
 
 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για πιθανή πρόκληση θερμού επεισοδίου απο την Τουρκία


από το ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά


Με κόκκινο χρώμα είναι η περιοχή την οποία έχει καθορίσει η Τουρκία ως περιοχή ενδιαφέροντός της για να κάνει έρευνες!Ουδείς έχει εμφανιστεί γιατί η Τουρκία στο συγκεκριμένο χάρτη...έχει σβήσει ένα ολόκληρο ελληνικό νησί ,το Καστελόριζο!
Δημήτρης Μανουσάκης-Sigmalive.com/
Σε κατάσταση επιφυλακής, βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα, λόγω των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Φαίνεται ότι τελικά δύσκολα θ' αποφευχθεί κάποιου είδους ένταση στη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μέρα με τη μέρα πληθαίνουν και συγκλίνουν οι πληροφορίες για τις προθέσεις της Αγκυρας.Οι πληροφορίες τις οποίες γνωρίζει η κυβέρνηση το υπουργείο άμυνας της Κύπρου αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και δεν αποκλείεται αποκλείεται και πρόκληση θερμού επεισοδίου.


Το βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Ελληνικό Πεντάγωνο, είναι ότι η Τουρκία δε θα πειράξει την πλατφόρμα της γεώτρησης ούτε και το προσωπικό που θα εργάζεται σε αυτήν και το οποίο θα μεταφέρεται με ελικόπτερο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, όμως, ότι σε περίπτωση έναρξης των γεωτρήσεων, η και λίγες μέρες πριν, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση και να την μετατρέψει σε θερμό επεισόδιο προφανώς ανοιχτά της Κύπρου ή ακόμα και στο Αιγαίο.

Με αφορμή και τη ρήξη στις σχέσεις της με το Ισραήλ για το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ότι η Άγκυρα προτίθεται να λάβει στρατιωτικά μέτρα και να επιβάλει ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν πλοία ακτιβιστών με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Τελ Αβίβ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας περιλαμβάνει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών το Φυσικό αέριο και τις απειλές της Τουρκίας. Επίσης, ο Αντιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Φράγκος Φραγκούλης επισκέφθηκε χθες την 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Δημήτρης Ελευσινιώτης μετέβη προχθές στο αρχηγείο του στόλου και πληροφορήθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής με στόχο να κλειδώσει το Αιγαίο αφού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 10 φρεγάτες και 5 υποβρύχια μπορούν ν' αναπτυχθούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδης, δήλωσε από την πλευρά του ότι Αθηνά και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούν με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, προβαίνοντας σ' όλες τις δέουσες ενέργειες.

Το Σίγμα είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα ότι η Τουρκία έχει ήδη ετοιμάσει σχετικό χάρτη, με τη δική της ΑΟΖ, η οποία, μάλιστα, διαχωρίζει την Κύπρο και την αποκόπτει από την Ελλάδα.

Η κίνηση της Άγκυρας συνιστά αυτομάτως και απειλή προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση που η Λευκωσία αρχίσει τις υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες.

Οι Τούρκοι δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη γι’ αυτούς «νότια» Κύπρος έχει περιορισμένη ΑΟΖ, ενώ η ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ξεκινά από τα ανοικτά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και περιμετρικά της Πάφου.

Η Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει, βέβαια, υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υποδείξει το συγκεκριμένο χάρτη, προσπαθώντας να δημιουργήσει προηγούμενο, αποκόπτοντας στην ουσία την Ελλάδα από την Κύπρο.


Το ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας και οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο


από το ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά

του Σάββα Καλεντερίδη


Η Τουρκία επί μήνες τηρούσε σιγήν ιχθύος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και συγκεκριμένα στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από πλευράς ΝΑΤΟ ότι επήλθε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ήθελε να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην εγκατάσταση του ραντάρ προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι το πρόκειται για το νέο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που ενέκρινε το ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβώνα, για το οποίο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους η Ρωσία και το Ιράν.
Η Τουρκία από την πλευρά της, που είχε ήδη να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις της Ρωσίας για το σύστημα, έθετε τους δικούς της όρους ειδικά πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των πληροφοριών του ραντάρ, αφού η μεταβίβαση δεδομένων στο Ισραήλ θα προκαλούσε πρόβλημα στις σχέσεις της με το Ιράν.
Τελικά, επήλθε συμφωνία και το ραντάρ θα τοποθετηθεί στην παλιά αμερικανική βάση του Πιρνιτσλίκ(Pirinçlik), που είναι εκτός λειτουργίας από τον Οκτώβριο του 1998. 
Το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του ραντάρ θα είναι στη 2η ΤΑΔ, που έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ, και το Κέντρο Ελέγχου θα βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θα τοποθετηθεί και ένας Τούρκος ανώτατος αξιωματικός της ΤΠΑ, ο οποίος θα ελέγχει τη ροή και τη διακίνηση των πληροφοριών.
Το ραντάρ θα είναι τύπου AN/TPY-2 και θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.Από τη στιγμή που η Τουρκία προέβαλε σοβαρές ενστάσεις για την εγκατάσταση του ραντάρ στο έδαφός της, λόγω των ρωσικών αντιδράσεων και για να μην γίνει στόχος του Ιράν σε περίπτωση επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον του, το ΝΑΤΟ ή για την ακρίβεια οι ΗΠΑ, μπήκαν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οποία κατά τα φαινόμενα καρποφόρησε.
Το θέμα είναι σε ποιες και σε ποιανού τις πλάτες υποχώρησε για άλλη μια φορά η Ουάσιγκτον.
Άραγε:-η αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντι στη Συρία, που προσαρμόστηκε πλήρως με τη στάση της Ουάσιγκτον,-η ακύρωση της προγραμματισμένης ελληνοϊσραηλινής άσκησης στη ΝΑ Μεσόγειο,-οι αεροπορικές επιχειρήσεις της ΤΠΑ εναντίον του ΡΚΚ στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιρακ), που γίνονται με την άδεια των ΗΠΑ,-η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατό στο όρος Κανδήλι, για να περιορίσουν τη δράση των ανταρτών του ΡΚΚ-η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών που εύχεται να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Κύπρου και τέλος-οι λεονταρισμοί και οι δηλώσεις άσκησης κρατικής τρομοκρατίας των Μπαγίς και Νταβούτογλου, που έγιναν ακριβώς την επομένη της ανακοίνωσης για την εγκατάσταση του ραντάρ,αποτελούν κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ μιας αμερικανοτουρκικής συμφωνίας στην πλάτη της Κύπρου, της Ελλάδος, των Κούρδων και του Ισραήλ;
Ερωτήματα θέτουμε, προς προβληματισμό.

Τρόικα: Απολύσεις στο Δημόσιο ή τέρμα τα δάνεια


από την Ημερησία



Με το τελεσίγραφο της τρόικας “απολύσεις στον δημόσιο τομέα ή τέρμα η χρηματοδότηση” είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση.

Η θέση των δανειστών μας είναι πλέον ξεκάθαρη . Ή προχωράτε σε πρόγραμμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή η αξιολόγηση των κλιμακίων της τρόικας δεν θα είναι θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κι αυτό καθώς διαπίστωσαν αφενός πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (ιδιωτικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο , άνοιγμα επαγγελμάτων) καρκινοβατούν και αφετέρου ότι ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας υλοποιείται με ρυθμό χελώνας και όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση δεν θα φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο “κλοιός” σφίγγει για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ο ΟΑΣΑ σε έκθεση που ετοιμάζει για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο.

Το βέβαιο είναι πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο και μέχρι να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα ενταθούν οι πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Μία πρώτη “γεύση” θα πάρει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά η τρόικα ζητά επιτακτικά την άμεση περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επειδή η κυβέρνηση δε έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση επανέφερε το ζήτημα των απολύσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μιλώντας για το θέμα

στο “Mega” τόνισε “δεν είναι πρώτη επιλογή μία πολιτική απολύσεων”.

Στη συνέχεια όμως και αναφερόμενος στο ζήτημα της μισθωτής εφεδρείας στον στενό πυρήνα του Δημοσίου προανήγγειλε κι εκεί συγχωνεύσεις – αναδιαρθρώσεις γενικών διευθύνσεων , διευθύνσεων και τμημάτων.

“Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Κάποιοι οι οποίοι έχουν την κάλυψη και κάποιοι οι οποίοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της απόλυσης” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που προτείνει η τρόικα είναι να προχωρήσουν αποχωρήσεις υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία (σε ολόκληρο το Δημόσιο) και φέρει αποτελέσματα η μισθωτή εφεδρεία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μείζονος σημασίας αλλά και η “απογοήτευση” των δανειστών μας για τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του κυβερνητικού έργου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πάντως πως θα προχωρήσει άμεσα τόσο η υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στην πιο σκληρή εκδοχή του (όπως το είχαν ετοιμάσει οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούσης) όσο και το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας.

Σε δύο τομείς εστίασαν την έντονη κριτική τους οι επικεφαλής της τρόικας.

Ο πρώτος σχετίζεται με το μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και ο δεύτερος με την προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012.

Και στα δύο αυτά μέτωπα έμειναν έκπληκτοι από την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης γενικότερα.

Διαφώνησαν βέβαια και με την απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο αλλά το σημαντικότερο γι΄ αυτούς ήταν πως δεν υπήρξε πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων απ΄ τις αρχές Ιουνίου όταν και 

Μαύρα σενάρια για τα εισοδήματα των μισθωτών


από τα ΝΕΑ


Εκρηξη της ανεργίας με ποσοστά που «επιστρέφουν» στο 1960 (με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα), μείωση εισοδημάτων των μισθωτών έως και 40% και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να γυρίζει πριν από το 1993 είναι οι βασικές επισημάνσεις στη νέα έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν το καθιερωμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ.) επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το λεγόμενο «σύμφωνο για το ευρώ» αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες και την πλέον αδιέξοδη πολιτική για την οικονομία και την έξοδο από την ύφεση, την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Στη νέα ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν - και με τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις - το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι το 2012, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τη δεκαετία του '60. Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 και ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (οπότε θα αρχίσουν σταδιακά να σταματούν τη λειτουργία τους χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις) ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί και η επίσημη στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 17%-18% (έως 900.000 άτομα) και η πραγματική το 22%-23% (έως 1.150.000 άτομα).
Παράλληλα υπολογίζεται ότι η εκτίναξη του αριθμού των ανέργων πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, πέρα από το πρόβλημα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα απομειώσει και τα έσοδα από φόρους και εισφορές σε μια περίοδο που λαμβάνονται μέτρα και επιβάλλονται εισφορές για την αύξησή τους, λόγω των αντίστοιχων περιορισμών στα δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την περίοδο της ύφεσης (όταν οι άνεργοι ήταν κάτω από 500.000) και θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ), αν υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος των καταβαλλόμενων εισφορών είναι περί τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης γίνονται και οι παρακάτω διαπιστώσεις:
n Υστερα από τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), την επιβολή πρόσθετων, αναδρομικών, κρατήσεων και εισφορών, οι απώλειες των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν πια το 40%. Στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργοδότες προχώρησαν σε ψαλίδισμα μισθών έως και 50% και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
n Η μαύρη τρύπα στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται σε αναμονή, πάνω από 2,5 χρόνια, για την καταβολή του εφάπαξ! Τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το έλλειμμα είναι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.

Γερμανία: έκρηξη οργής κατά Ελλάδας


από το ΒΗΜΑ










«Οι Έλληνες εξοργίζουν αυτούς που τους βοηθούν», «Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του έναντι της Αθήνας» «Ο κυβερνητικός συνασπισμός ασκεί κριτική στην Ελλάδα» - αυτοί και άλλοι παρόμοιοι τίτλοι στόλιζαν σήμερα τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων.

Η αφορμή για την έκρηξη οργής ήταν οι «αδικαιολόγητες» για τους Γερμανούς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του ελληνικού «μεσοπρόθεσμου», κάτι που προκάλεσε και τη θεαματική αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας από την Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μπαράζ επικριτικών δηλώσεων στο Βερολίνο. «Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει κι αυτή καθήκον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιτυχία της βοήθειας, με συνεπείς προσπάθειες λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU Χέρμαν Γκρόε.

Πολύ πιο απερίφραστη ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και ανώτατου στελέχους του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Χέρμαν Ότο Σολμς. «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια διαρκή εστία ανησυχίας μην μπορώντας να λύσει έγκαιρα το πρόβλημα των χρεών της» είπε. «Γι αυτό πρέπει να σκεφτούμε, εάν τυχόν η αναδιάρθρωση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ προσφέρουν καλύτερες προοπτικές για τη νομισματική ένωση για την Ελλάδα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του χριστιανοδημοκράτη προέδρου της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. «Με το δεύτερο πακέτο διάσωσης αγοράζουμε μόνο χρόνο, αλλά δεν επιλύουμε το πρόβλημα στη βάση του»είπε. «Η Ελλάδα θέλει μεν να γίνει ανταγωνιστική υπό τους όρους του ευρώ. Δυστυχώς όμως δεν μπορεί».

Οι κ.κ.Σολμς και Μπόσμπαχ είναι τα πρώτα «τρανταχτά» ονόματα του κυβερνητικού συνασπισμού που μιλούν ανοικτά για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είχαν προηγηθεί, ήδη από το 2010, δευτεροκλασάτα στελέχη, όπως ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών Φράνκ Σέφλερ, τα οποία όμως δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη στο Βερολίνο.

Το ρεύμα αυτό φαίνεται όμως να φουσκώνει τώρα στη Γερμανία. Και αυτό για πολλούς λόγους:

- Πρώτον, επειδή τα δυο κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν τους περασμένους έξη μήνες την μια εκλογική πανωλεθρία μετά την άλλη, με τελευταία την χθεσινή στο κρατίδιο Μέκλεμπουργκ-Φορπόμερν, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έπεσαν από το 28,8% στο 23,1% των ψήφων, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έμειναν εκτός της τοπικής Βουλής κατρακυλώντας στο 2,7% (2006:9,6%).

- Δεύτερον, επειδή στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού πληθαίνουν οι φωνές εκείνων, που τάσσονται κατά της παροχής του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και τον διπλασιασμό του ποσού για την ευρωπαϊκή προστατευτική ομπρέλα FSEF. Ο αριθμός των «αντιφρονούντων» ανέρχεται, σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων, σε 40-50. Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ στην ψηφοφορία για τα δύο αυτά θέματα στη γερμανική Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου, δεδομένου, ότι η κυβερνητική αυτοδυναμία περιορίζεται σε 20 βουλευτές.

- Τρίτον, επειδή, στο θέμα της βοήθειας θα εμπλακεί ενεργά και το συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης. Η κυρίαρχη άποψη είναι, ότι η απόφαση που θα εκδώσει την ερχόμενη Τετάρτη (ύστερα από αγωγή των αντιπάλων της βοήθειας) δεν θα δικαιώνει τους ενάγοντες, θα δίνει όμως περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης στο κοινοβούλιο - κάτι που θα κάνει δυσκολότερη την παροχή της.

- Τέταρτον, επειδή ορισμένα κράτη της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Φιλανδία ζητούν «απαράδεκτα», σύμφωνα με το ΔΝΤ, «ενέχυρα» για τέτοια βοήθεια, θέτοντας έτσι υπό κίνδυνο την παροχή της βοήθειας.

- Πέμπτον, επειδή οι επενδυτές με επικεφαλής τις τράπεζες «τσινούν» και δεν συμμετέχουν στο συμφωνηθέντα βαθμό - κατά 90%! - στην αντικατάσταση των ελληνικών χρεογράφων τους με νέα (rollover), απειλώντας έτσι επίσης με αποτυχία τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

- Και έκτον, επειδή το γενικότερο κλίμα διεθνώς δεν ευνοεί την ουσιαστική μετεξέλιξη τέτοιων βοηθειών. Παράδειγμα, η δήλωση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης S&P, ότι σε περίπτωση της έκδοσης ευρωομολόγων, η εταιρία του θα τα βαθμολογήσει στη βάση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομικά χειρότερης χώρας της ευρωζώνης. «Θα γίνουμε όλοι Ελλάδα!» τιτλοφόρησε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». «Τα ευρωομόλογα θα έχουν εξαρχής την αξία σκουπιδιών». 

Όλοι αυτοί οι λόγοι δείχνουν, ότι τα κυβερνητικά κόμματα θα προσπαθήσουν μελλοντικά να μετατρέψουν την Ελλάδα ακόμη περισσότερο σε αποδιοπομπαίο τράγο - εμφανίζοντας την ως την κύρια αιτία της κρίσης του ευρώ και αποσπώντας έτσι την προσοχή των ψηφοφόρων από τα δικά τους εγκληματικά σφάλματα στην ευρωπαϊκή πολιτική τους. 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι η στάση των κ.κ.Σολμς και Μπόσμπαχ θα γίνει αυτόματα και κυβερνητική γραμμή. Το πιθανότερο είναι, ότι η κ.Μέρκελ θα επιτύχει τελικά την έγκριση της βοήθειας και του EFSF κάμπτοντας τελικά - με το «καλό» ή με το «στανιό» - τις αντιρρήσεις των περισσότερων «αντιφρονούντων» της παράταξής της.

Όμως ένα υπόλοιπο ρίσκου μένει. Κι αυτό αυξάνει καθημερινά λόγω της δυναμικής της κρίσης. Έτσι στενεύουν επιπλέον τα χρονικά όρια για την Ελλάδα. Και αυτό προμηνύει νέες απειλητικές «νουθεσίες» από το Βερολίνο - και πρόσθετες πιέσεις για τη λήψη «νέων μέτρων». 

Σρέντερ: Να ιδρύσουμε τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»


από τα ΝΕΑ


Υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων, τάσσεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνοντας να ιδρυθούν οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σρέντερ εκτιμά ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση.
«Η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική», υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία».
«Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αναφέρει.
Ο πρώην καγκελάριος, που είχε τα ηνία της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόταση που υπέβαλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, να κινηθούν προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012.
«Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, αν βέβαια το εννοούν σοβαρά και θα έχει και την κατάλληλη αρχή, όπως ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών», παρατήρησε.
«Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση, τα ευρωομόλογα», πρόσθεσε.
Ο κ. Σρέντερ κάλεσε τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει εκείνη της Λισαβόνας η οποία σήμερα λειτουργεί ως θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης. «Στην κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Ο πρώην καγκελάριος, που υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία μόνο όταν ενωθεί πλήρως, έχει από καιρό επισημάνει τη Βρετανία ως ένα εμπόδιο για την περαιτέρω ενοποίηση της Ενωσης.
«Η Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι στο ευρώ, αλλά οι Βρετανοί, θέλουν πάντα να συμμετέχουν όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και αυτό δεν λειτουργεί», εξήγησε.

Σενάρια αναδιάρθρωσης μέχρι εξόδου από το ευρώ


από την Ελευθεροτυπία

Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ

Με απ' ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.


Είδαν έξοδο στη Ρώμη, αλλά με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ε.Ε.
Στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου (...) σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», όμως, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι.

Ποια είναι η Cleary Gottlieb

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.

Επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα και «αστέρας» της εταιρείας σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Ο κ. Μπούχαϊτ είχε αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό θέμα πολύ πριν η εταιρεία του προσληφθεί από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα εξέδωσε, σε συνεργασία με τον καθηγητή Δικαίου του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μίτου Γκουλάτι, δύο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».

Και οι δύο μελέτες, οι οποίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, εξετάζουν εις βάθος το νομικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η ολική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνάντηση της Ρώμης

Αυτό που δεν έχει γίνει ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Ε», εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Πρόκτορ, της λονδρέζικης εταιρείας Μπερντ & Μπερντ, με τίτλο «Φεύγοντας από την ευρωζώνη» και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά την παρουσίασή της ανάμεσα στον κ. Πρόκτορ, τον κ. Μπούχαϊτ και τους λοιπούς συνέδρους της Cleary Gottlieb.

Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη», επισημαίνεται στην εισήγηση, ενώ «δεν υφίσταται διαδικασία υπό την οποία κράτος-μέλος να μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ενδεχομένως για προσχηματικούς λόγους, καθότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ούτως ή άλλως η Ελλάδα.

Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα σχολίαζε την πρόσληψη της Cleary Gottlieb από την Ελλάδα και ειδικά τον ρόλο του κ. Μπούχαϊτ. Η πρόσληψη ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου του ιστορικού του κ. Μπούχαϊτ ως σκληρού διαπραγματευτή σε παλαιότερες αναδιαρθρώσεις αλλά κυρίως λόγω των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, αφού παρουσίαζε τη θέση του κ. Μπούχαϊτ για ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που διοικείται από ελληνικό δίκαιο με τρόπο ιδιαίτερα επώδυνο για τους ξένους πιστωτές, ο δημοσιογράφος της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας σημείωνε καυστικά: «Σας ακούγονται όλα αυτά σαν μονομερής και αντι-ευρωπαϊκή δράση; Ισως, όμως φαίνεται ότι οι λέξεις "πολυμερής", "ευρωπαϊκή" και "δράση" δεν συνδυάζονται με επιτυχία αυτές τις μέρες».

Τα ερωτήματα

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Cleary Gottlieb μάς επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να μας εξηγήσει πώς έγινε η συνεργασία (με απ' ευθείας ανάθεση, κατόπιν πρωτοβουλίας ποίου;) ούτε αν ο ρόλος της περιορίζεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επίσης, παρ' ότι μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Ρώμης, η Cleary Gottlieb δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες για τον λόγο και την αφορμή της διοργάνωσής του.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν: Πώς επιλέχθηκε η Cleary Gottlieb; Θα παίξει ευρύτερο ρόλο νομικού συμβούλου της Ελλάδας; Ποια η άποψη της κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για το πώς μπορεί να γίνει ολική αναδιάρθρωση του χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη; Είναι και αυτά σενάρια που εξετάζονται;

Η Αγκυρα βάζει φωτιά στη Μεσόγειο


από τα ΝΕΑ



Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει η Τουρκία, απειλώντας εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα στείλει τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Κύπρου προκειμένου να εμποδίσει τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάτι που προκάλεσε νέα αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Οι νέες απειλές της Αγκυρας εκτοξεύθηκαν διά στόματος του υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης της Τουρκίας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν» εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει φρεγάτες στην περιοχή, όπως είχε κάνει και το 2008 όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το νορβηγικό πλοίο που πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Γι' αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία. Γι' αυτό υπάρχουν ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ναυτικών μας δυνάμεων», δήλωσε προκλητικά ο Μπαγίς, ενώ επανέλαβε τα αίολα από πλευράς διεθνούς δικαίου επιχειρήματα ότι η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και «θα πράξει τα δέοντα».
Οξεία ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου με αρκετή ειρωνεία κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι «η πολιτική της κανονιοφόρου» έχει παρέλθει, μίλησε για «απαράδεκτη» συμπεριφορά και επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα προχωρήσει στις εξορύξεις. Η Αθήνα, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και σεβασμό βάσει του διεθνούς δικαίου, «το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά». Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες και εξέφρασε τον προβληματισμό της Αθήνας για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς σε μια ευαίσθητη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή.
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα αν χρειαστεί», διαμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. «Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real Νews».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία «χοντραίνει το παιχνίδι» και, όπως και στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να εκπληρώσει τις απειλές της. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις της Αγκυρας στερούνται διεθνούς νομιμότητας και δεν έχουν γίνει σεβαστές ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε από τη Μόσχα. Επιπλέον προσθέτουν πως αν οι απειλές γίνουν πράξη, θα εκθέσουν ακόμη περισσότερο την Αγκυρα, η οποία θα λειτουργήσει ως «ταραξίας» σε μια ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει τοποθετηθεί για τις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζοντας πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εξορύξεις εντός της ΑΟΖ της, ενώ και η Μόσχα παρενέβη για το θέμα προ ημερών, εκφράζοντας τη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώντας την Αγκυρα να μη συνδέει τις εξορύξεις της Κύπρου με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Χαμηλά κρατούν τους τόνους οι Ισραηλινοί σε σχέση με τις τουρκικές απειλές, έναντι τόσο της Λευκωσίας όσο και του Τελ Αβίβ. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτηρούν νυχθημερόν τα ισραηλινά κοιτάσματα και ιδιαίτερα το «Λεβιάθαν», το οποίο συνορεύει με το κυπριακό «οικόπεδο 12», στο οποίο θα αρχίσουν οι εξορύξεις την 1η Οκτωβρίου. Καθησυχαστικός άλλωστε, σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να ήταν και ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη συνάντηση που είχε προ ημερών με την κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.