Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

McKinsey: Βιομηχανία, ενέργεια και τουρισμός θα «σώσουν» την Ελλάδα


από το ΒΗΜΑ

McKinsey: Βιομηχανία, ενέργεια και τουρισμός θα «σώσουν» την Ελλάδα

Η μεθοδική και ορθολογική ανάπτυξη βασικών κλάδων της οικονομίας με αιχμή ενέργεια– τουρισμό- βιομηχανία, (αλλά και την πρωτογενή παραγωγή εκ παραλλήλου μαζί με το διαμετακο0μιστικό εμπόριο) θα αποφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 25 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας McKinsey που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», για να γίνει πραγματικότητα η παραγωγική «έκρηξη» θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε απελευθέρωση της αγοράς εργασίας (με καθιέρωση ευέλικτων εργασικών μορφών), άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους.

Υπό αυτές τις προυποθέσεις, σύμφωνα με την McKinsey, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πετύχει σε βάθος δεκαετίας (2011-2020) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισ. ευρώ (τα μισά από αυτά μέχρι το 2016), και περισσότερες από 450.000 νέες θέσεις εργασίας με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, διπλάσιο δηλαδή απ’ αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ΣΕΒ παρουσίασε την έκθεση και στους επικεφαλής της τρόικας, που συμφώνα με τις πληροφορίες είδαν θετικά τις προτεινόμενες παραγωγικές εξελίξεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη, και αναδεικνύει εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που στις επόμενες δύο πενταετίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο βγάζοντας τη χώρα από την ύφεση, αλλά δίνοντας της και πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Επισημαίνεται ότι τα "πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα" της χώρας είναι οι χαμηλές αποδόσεις και η χαμηλή παραγωγή σε σχέση με τη συνεισφορά των εργαζομένων, ενώ τονίζεται ότι κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκησε δύο χρόνια κανένα υπουργείο δεν είχε να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας. Η McKinsey θεωρεί επίσης πως για να αναταχθεί άμεσα η οικονομία πρέπει να εκλείψουν το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Διαρθρωτικά προβλήματα στην απασχόληση

Για τον τομέα της απασχόλησης, αναφέρεται πως μόλις δύο στους τρεις Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, όσοι έχουν εργασία, δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της ΕΕ ή και των χωρών του ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό η McKinsey προτείνει τη χορήγηση ελκυστικών επιλογών μερικής απασχόλησης και κίνητρα ώστε μητέρες και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι να μετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου