Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Τρόικα: Απολύσεις στο Δημόσιο ή τέρμα τα δάνεια


από την Ημερησία



Με το τελεσίγραφο της τρόικας “απολύσεις στον δημόσιο τομέα ή τέρμα η χρηματοδότηση” είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση.

Η θέση των δανειστών μας είναι πλέον ξεκάθαρη . Ή προχωράτε σε πρόγραμμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή η αξιολόγηση των κλιμακίων της τρόικας δεν θα είναι θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κι αυτό καθώς διαπίστωσαν αφενός πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (ιδιωτικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο , άνοιγμα επαγγελμάτων) καρκινοβατούν και αφετέρου ότι ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας υλοποιείται με ρυθμό χελώνας και όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση δεν θα φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο “κλοιός” σφίγγει για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ο ΟΑΣΑ σε έκθεση που ετοιμάζει για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο.

Το βέβαιο είναι πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο και μέχρι να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα ενταθούν οι πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Μία πρώτη “γεύση” θα πάρει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά η τρόικα ζητά επιτακτικά την άμεση περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επειδή η κυβέρνηση δε έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση επανέφερε το ζήτημα των απολύσεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μιλώντας για το θέμα

στο “Mega” τόνισε “δεν είναι πρώτη επιλογή μία πολιτική απολύσεων”.

Στη συνέχεια όμως και αναφερόμενος στο ζήτημα της μισθωτής εφεδρείας στον στενό πυρήνα του Δημοσίου προανήγγειλε κι εκεί συγχωνεύσεις – αναδιαρθρώσεις γενικών διευθύνσεων , διευθύνσεων και τμημάτων.

“Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Κάποιοι οι οποίοι έχουν την κάλυψη και κάποιοι οι οποίοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της απόλυσης” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που προτείνει η τρόικα είναι να προχωρήσουν αποχωρήσεις υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία (σε ολόκληρο το Δημόσιο) και φέρει αποτελέσματα η μισθωτή εφεδρεία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μείζονος σημασίας αλλά και η “απογοήτευση” των δανειστών μας για τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του κυβερνητικού έργου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πάντως πως θα προχωρήσει άμεσα τόσο η υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στην πιο σκληρή εκδοχή του (όπως το είχαν ετοιμάσει οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούσης) όσο και το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας.

Σε δύο τομείς εστίασαν την έντονη κριτική τους οι επικεφαλής της τρόικας.

Ο πρώτος σχετίζεται με το μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και ο δεύτερος με την προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012.

Και στα δύο αυτά μέτωπα έμειναν έκπληκτοι από την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης γενικότερα.

Διαφώνησαν βέβαια και με την απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο αλλά το σημαντικότερο γι΄ αυτούς ήταν πως δεν υπήρξε πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων απ΄ τις αρχές Ιουνίου όταν και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου