Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μια καρατόμηση που προκαλεί


από την Ελευθεροτυπία


Στην έξοδο της Βουλής οδήγησε τη Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια η δημοσιοποίηση της έκθεσης-σοκ για ανεξέλεγκτο ελληνικό χρέος. Η έκθεση της Αρχής παραδόθηκε την Τετάρτη στους βουλευτές.
Στέλλα Σάββα-ΜπαλφούσιαΣτέλλα Σάββα-ΜπαλφούσιαΤα όσα γράφονταν στο 16σέλιδο κείμενο, όμως, δεν μπορούσαν να τα πιστέψουν τα μάτια κυρίως των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Η ομολογία για το εκτός ελέγχου χρέος και την αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου αναστάτωσαν πρωτίστως τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσε ζήτημα εγκυρότητας του κειμένου, αμφισβητώντας ευθέως και τις ικανότητες των συντακτών του. Με την επισήμανση ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί γνωρίζουν τον τρόπο κατάρτισης, διασταύρωσης και δημοσιοποίησης εκθέσεων, σημειώνει: «Αυτή τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό, συνεπώς, κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».
Αίσθηση προκάλεσε η έκθεση και εκτός Ελλάδας. Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, δήλωνε ότι «τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης», αν και διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα περιμένει την έκθεση της τρόικας.
Εν μέσω αυτών ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τον οποίο συζήτησαν τα αναγκαία μέτρα «για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».
Οι διαδικασίες ήταν ταχύτατες. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε στο γραφείο του την επικεφαλής της Αρχής κ. Μπαλφούσια. Η συζήτησή τους διήρκεσε πάνω από μία ώρα.
Η κ. Μπαλφούσια εξερχόμενη του γραφείου γνωστοποίησε την παραίτησή της, την οποία κατέθεσε γραπτώς στον πρόεδρο της Βουλής και για την οποία -όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι- επέμενε, για λόγους ευθιξίας, επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.
Η τύχη των άλλων μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού παρέμενε άγνωστη μέχρι χθες το βράδυ.
Αμέσως μετά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωνε στη Βουλή: «Εχουμε ένα Γραφείο Προϋπολογισμού που μόλις συστάθηκε και κάνει μια έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς, που δεν μπορεί να υποστηριχθούν από κανένα διεθνή οργανισμό. Τη συγκεκριμένη παραίτηση ούτε την επιδιώξαμε ούτε τη ζητήσαμε».
Οταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου, είχε θεσμοθετηθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού. Η κ. Μπαλφούσια ορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού, έπειτα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο. Δύο μήνες αργότερα η συγκρότηση του τετραμελούς οργάνου απασχόλησε δύο συνεδριάσεις (1/06/2011 και 8/06/2011) της Επιτροπής Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους. Κατά τη διάρκεια αυτών εκδηλώθηκε θυελλώδης αντίδραση, όχι μόνο από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές. Κι αυτό διότι τα μέλη της επιτροπής κλήθηκαν να εγκρίνουν τα πρόσωπα που υπέδειξε ως ενδεδειγμένα η κ. Μπαλφούσια και όχι να τα επιλέξουν, όπως ορίζει ο Κανονισμός.
Πρόκειται για τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Β. Πατσουράκη και Ηλ. Τζαβαλή και τον οικονομολόγο Β. Μαντεσιώτη που, όπως έγινε γνωστό, διετέλεσε στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται πως ο κ. Τζαβαλής είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και στο οποίο εργάζεται ως ερευνήτρια και η κ. Μπαλφούσια.
Στις αιτιάσεις της Ν.Δ. (Καράογλου), του ΚΚΕ (Καραθανασόπουλου), του ΛΑΟΣ (Βορίδης), του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης) περί καταστρατήγησης του ρόλου της Βουλής και των αρμόδιων επιτροπών, προστέθηκε η σκληρή κριτική των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (Β. Παπανδρέου, Μ. Ανδρουλάκης, Κ. Γείτονας, Γ. Φλωρίδης, Γ. Αμοιρίδης), που ήγειραν ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο Βενιζέλος θέλει τα πάντα υπαγορευμένα»

«Αντί η κυβέρνηση να εξορκίζει τις αντίθετες φωνές και τις ειλικρινείς διαπιστώσεις, καλύτερα να τις εισακούσει», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής (συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα).
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου, ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε πως ο υπουργός Οικονομικών «επιθυμεί να υπαγορεύει τα πάντα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να επαναφέρει σε σωστό δρόμο τις προθέσεις και τον χαρακτήρα του υπουργού του».
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

«Να ομολογήσουν την αποτυχία»

«Αντί ο κ. Βενιζέλος να προσπαθεί να τρομοκρατήσει με επιθέσεις και να νοθεύσει την ανεξαρτησία με αιτήματα αλλαγών ενός επιστημονικού οργάνου της Βουλής, οφείλει επιτέλους να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για όσα είπε σχετικά με την έκθεση της επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τόσο η πρώτη έκθεση του γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού όσο και η σφοδρότητα της επίθεσης Βενιζέλου εξηγούν πλήρως γιατί επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αρνούνταν επίμονα και απέρριπταν μετά επαίνων την επίμονη πρόταση του ΣΥΝ και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση αυτού του γραφείου προκειμένου το Κοινοβούλιο, με τη συμβολή επιστημόνων κύρους ευρύτερης αποδοχής, να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού».
ΔΡΑΣΗ

Απαράδεκτη ανάμειξη

«Η οργή του κ. Βενιζέλου κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής συνιστά ανεπίτρεπτη ανάμειξη του υπουργείου στη λειτουργία ενός οργάνου του Κοινοβουλίου» σχολίασε η Δράση.
Σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο, «το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει ό,τι γνωρίζουν και γράφουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές: ότι τα συνεχή πρωτογενή ελλείμματα και η συρρίκνωση της οικονομίας διογκώνουν το χρέος.
Η ΔΡΑΣΗ ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να μην επιδιώξει την ωραιοποίηση των στοιχείων που περιγράφουν την πραγματικότητα και να αφιερώσει το χρόνο του στον περιορισμό των κρατικών δαπανών».

Τι είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Τον περασμένο Ιούνιο, έξι μήνες μετά τη θεσμοθέτησή του, συγκροτήθηκε στη Βουλή το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, με υποχρέωση να εκδίδει τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις.
Οι αρμοδιότητές του, όπως ορίζονται από τον Κανονισμό, είναι οι εξής:
1 Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους.
2 Η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικών με τον προϋπολογισμό, η ανάλυση και η αξιολόγηση των στοιχείων του, οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες και η διατηρησιμότητα των μακροχρόνιων δημοσιονομικών μεγεθών.
3 Η υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με την παροχή των αναγκαίων για το έργο τους πληροφοριών και στοιχείων.
4 Η σύνταξη και υποβολή προς τις αρμόδιες επιτροπές εκθέσεων σχετικά με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Πλαίσια Στρατηγικής, τις παραδοχές των μακροοικονομικών εκτιμήσεων και δημοσιονομικών προβλέψεων που αυτά θέτουν και τη συνολική εναρμόνιση της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης με τις αρχές και τις διαδικασίες του νόμου για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη».
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το Γραφείο εκδίδει τακτικές τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις, καθώς και εκθέσεις επί οποιουδήποτε ζητήματος τεθεί εγγράφως υπόψη του από τον πρόεδρο της Βουλής ή από τους προέδρους των προαναφερόμενων επιτροπών.
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

«Κυβερνητικό αδιέξοδο»

Ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξώθησαν σε παραίτηση τη Στ. Μπαλφούσια.
«Η κυβέρνηση, αντί να κλείσει το δρόμο του Μνημονίου και της τρόικας, κλείνει στην ουσία, πριν ανοίξει, το γραφείο της Βουλής για τον προϋπολογισμό του κράτους, καταδεικνύοντας έτσι τα απέραντα αδιέξοδά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου