Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

Συναγερμός για το Ε. coli και στην Ελλάδα

 
από το FindKastoria, ΤΑ ΝΕΑ
 
 
Αξιοσημείωτη   είναι η συγκάληψη από τα Μ.Μ.Ε. (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης) της ανακάλυψης του Φορέα E-coli σε προϊόντα της εταιρείας Γερμανικών συμφερόντων Lidl. Την αντίστοιχη είδηση για τα αγγουράκια Ισπανίας (τα οποία αρχικώς και εσφαλμένως είχαν κατηγορηθεί ως υπαίτια για τους θανάτους αρκετών ανθρώπων) την αναμετέδιδαν συχνότατα για τα γερμανικά Lidl όμως κάτι στα ψηλά και μετά το ξεχάσαμε...  μη θίξουμε και τα καινούργια μας αφεντικά....

 
Καμπανάκι για εισαγωγή παρτίδας γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι φέρουν τον θανατηφόρο τύπο βακτηρίου E. coli 0104, χτύπησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Το δυνητικά επικίνδυνο προϊόν είναι σπόροι τριγωνέλλας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων, τα οποία είναι ύποπτα για την επιδημία του αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) σε Γερμανία και Γαλλία: το νέο θύμα του Ε. coli είναι μια 78χρονη γυναίκα στο Μπορντό. Τα προϊόντα που βρέθηκαν στη χώρα μας προέρχονταν από την Αίγυπτο και αυτό ήταν ακόμη ένα στοιχείο που έθεσε τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό, καθώς στα διεθνή εργαστήρια της Γερμανίας και των Βρυξελλών βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των ειδικών φύτρα που εισήχθησαν από τη συγκεκριμένη χώρα.
Παράλληλα, το έργο εντοπισμού των σπόρων τριγωνέλλας από τον φορέα ελέγχου δυσχεραίνουν οι συνθήκες, καθώς και τα 24 ύποπτα τεμάχια από το συγκεκριμένο προϊόν πουλήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έγινε «προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας με την υποψία ότι έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli 0104.
Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι Bockshornklee - Saat, προέλευσης Αιγύπτου» και είχαν εισαχθεί από εταιρεία με έδρα στην Κατερίνη.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο ΕΦΕΤ αποκάλυψε και απέσυρε δύο κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl», τα οποία ήταν μολυσμένα με στέλεχος Ε. coli. Πρόκειται για κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο τύπος του βακτηρίου (Ε. coli 0157) που βρέθηκε στα κατεψυγμένα κρέατα είναι παθογόνος, εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για διαφορετικό βακτήριο από το θανατηφόρο.
Τα προϊόντα εντοπίστηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση απόσυρσή τους από την ελληνική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιώργο Νυχά «το στέλεχος που εντοπίστηκε στα προϊόντα που διακινήθηκαν μέσω της Lidl δεν είναι το ίδιο με αυτό που εντοπίστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνο».
Η επιδημία E. coli, που εμφανίστηκε στις αρχές Μαΐου, ευθύνεται για τον θάνατο 48 ανθρώπων στην Ευρώπη, ενώ 4.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου