Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Λουκέτο» σε ένα χρόνο έβαλαν 1.300 οικοδομικές εταιρείες


απο την Ημερησία

CLOSE WINDOW


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Μόλις το 2,2% των πολιτών δηλώνει ότι θα αγοράσει σπίτι την επόμενη διετία

Την πλέον δραματική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών περνά η ελληνική κτηματαγορά και η οικοδομή. Περί τις 1.300 κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανέγερση ακινήτων έχουν βάλει λουκέτο μέσα σε ένα χρόνο κι έχουν διαγραφεί από την Ενωση Κατασκευαστών, η οποία αριθμεί 15.000 μέλη. Παράλληλα, ένα 30% των εταιρειών αυτών, ήτοι πάνω από 4.100, βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια και το υπόλοιπο κάνει ανεγέρσεις απλά για να επιβιώσει.
Από την πλευρά των καταναλωτών, σχεδόν 8 στους 10 (79,3%) δεν σκοπεύει με τίποτε ή πιθανόν να μην αγοράσει κάποιο ακίνητο την επόμενη διετία, ενώ το 77,4% πιστεύει ότι η αξία του σπιτιού του μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Καμπανάκι» 
Τα σημαντικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου των ακινήτων παρουσιάστηκαν στο 4ο συνέδριο Property που διοργάνωσε η Helexpo το Σαββατοκύριακο. Κατασκευαστές, μεσίτες και άλλοι ειδικοί της αγοράς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κτηματαγορά ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης της «ατμομηχανής» της οικονομίας που έχει σβήσει, προκαλώντας τεράστια απώλεια εσόδων στο κράτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδας, Δ. Καψιμάλη, σε ένα χρόνο διαγράφηκαν από τα μητρώα 1.300 επιχειρήσεις και περισσότερες από 1 στις 3 απλά υπάρχουν αλλά δεν έχουν αντικείμενο. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς τα «λουκέτα» είχαν φτάσει τα 1.000, επομένως, κλείνουν σχεδόν 100 εταιρείες το μήνα.
«Θίγεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Στην οικοδομή εργάζονται 1 εκατ. εργατοτεχνίτες, εκ των οποίων 400.000 οικοδόμοι, και 160 κλάδοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Να ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλιώς χαθήκαμε. Δεν θα πουλιέται ούτε γκαρσονιέρα», επισήμανε. Στις παρατηρήσεις γιατί οι εργολάβοι δεν μειώνουν τις τιμές, υποστήριξε ότι αγόρασαν πολύ ακριβά τη γη και τα υλικά και δεν μπορούν να ρίξουν την τιμή κάτω από το κόστος. «Κάποιοι πρέπει να έχουν ζημιές αυτή την περίοδο και να πέσουν οι τιμές, όμως μας περιμένει μια καλύτερη ημέρα, η κρίση είναι η αρχή για έναρξη διαπραγματεύσεων», απάντησε ο Θ. Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων, Engel & Voelkers North. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεσίτες, ζήτησαν από τους εργολάβους να «ρίξουν νερό στο κρασί τους» προκειμένου να κινηθεί η αγορά, ενώ προέβλεψαν ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη δύο χρόνια.
Αποκαλυπτική ήταν και η δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, Επ. Πανάς. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν φως στο τούνελ, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων ακινήτων λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων ή άλλων χρεών. Αναλυτικά:
Στην Αττική μόνο σε ένα μήνα, το Δεκέμβριο του 2007 έγιναν 291 κατασχέσεις από τράπεζες, τον ίδιο μήνα του 2008 έπεσαν στις 183, το Δεκέμβριο 2009 ανέβηκαν στις 578 οι κατασχέσεις, για να φτάσουν τις 609 τον περασμένο Δεκέμβριο. Αύξηση από το 2007 κατά 109%, μόνο για έναν μήνα και μόνο στην Αττική. Οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν σε φτωχές και μεσαίες περιοχές, κι αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες έδωσαν αφειδώς δάνεια σε ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώνουν τις δόσεις τους.
Το 52,7% λέει ότι σίγουρα δεν θα αγοράσει ακίνητο την επόμενη διετία και το 26,6% πιθανόν δεν θα αγοράσει. Δηλαδή, 8 στους 10 πολίτες θα απέχουν από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Είναι εντυπωσιακό ότι μόλις 2,2% τονίζει ότι θα αγοράσει σίγουρα σπίτι και συνολικά το 6,3% λέει ότι θα αγοράσει ή μπορεί να αγοράσει.
Το 54% πιστεύει ότι οι τιμές έχουν μειωθεί. Το 26,1% λέει ότι έμειναν ίδιες και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκαν.
Τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι δεν είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτου. Μόλις το 7,7% λέει ότι είναι καλή περίοδος.
Σε άλλη έρευνα στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις το 78,8% βλέπει μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και το 68,8% ότι αιτία της κρίσης είναι η χρηματοοικονομική δυσκολία.
Ποσοστό 56,3% υποστηρίζει ότι θα μειωθεί κι άλλο η απασχόληση.
Οι εργολάβοι φαίνεται ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές. Ετσι, το 56,3% περιμένει σχετική μείωση τους επόμενους 6 μήνες και 9,4% σημαντική υποχώρηση.
Σχεδόν 6 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα κρατήσει 2-3 χρόνια, ενώ 7 στους 10 δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάτι για να βοηθήσει την αγορά.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν αυξήθηκε το άγχος για πληρωμή ενοικίων, εξυπηρέτηση δανείων, το 32% λέει ότι αυξήθηκε πάρα πολύ και το 19,2% πολύ. Επίσης, 8 στους 10 λένε ότι αυξήθηκε γενικά το άγχος λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου