Απο ΤΑ ΝΕΑ
Στο όνοµα του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου σκόνταψε η εισαγγελική έρευνα για την προµήθεια των υποβρυχίων το έτος 2000.
Η ογκωδέστατη δικογραφία διαβιβάζεται, πιθανόν και εντός της ηµέρας, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον Αρειο Πάγο προκειµένου να σταλεί στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών µε βάση τον νόµο περί ευθύνης υπουργών.
Το πόρισµα του Σ∆ΟΕ, τα κείµενα των επίµαχων συµβάσεων για την προµήθεια των υποβρυχίων, οι κινήσεις ύποπτων λογαριασµών, αλλά και οι καταθέσεις µαρτύρων αποτέλεσαν τη βάση των δεδοµένων της εισαγγελικής έρευνας. Και όπως προβλέπει το Σύνταγµα, οι εκπρόσωποι της εισαγγελικής αρχής αµελλητί, χωρίς οι ίδιοι να έχουν δικαίωµα να προβούν σε οποιαδήποτε προανακριτική πράξη, στέλνουν τον φάκελο στη Βουλή, τα µέλη της οποίας είναι αρµόδια να αποφαίνονται για τη µεταχείριση πολιτικών προσώπων που έχουν διατελέσει µέλη κυβερνήσεων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι πλέον στη συγκεκριµένη περίπτωση, όπως κατά γενική οµολογία γίνεται αποδεκτό, οι όποιες ευθύνες για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας Ακη Τσοχατζόπουλο έχουν παραγραφεί καθώς έχουν συµπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι από τότε που φέρεται να έχει τελεστεί η ενδεχόµενη αξιόποινη πράξη.
Ο νόµος περίευθύνης υπουργών εξάλλου, όπως είναι γνωστό, προβλέπει συντοµότερο χρόνο παραγραφής των αδικηµάτων για µέληκαι πρώην µέλη κυβερνήσεων, ο οποίος ακόµα και για τα κακουργήµατα δεν µπορεί να ξεπεράσει τα πέντε έτη.
Παρ’ όλα αυτά και παρά το αυταπόδεικτο της παραγραφής, τα χέρια των εισαγγελέων παραµένουν δεµένα ως προς την ουσιαστική διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών ακόµα και πρώην υπουργών.
Για τον λόγο αυτό η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία εκ του Συντάγµατος έχει την αποκλειστική αρµοδιότητα να αποφασίσει για την ποινική µεταχείριση των µελών της. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς του Οικονοµικού Τµήµατοςσυνεχίζουν την έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες των µη πολιτικών προσώπων, που όπως όλα δείχνουν κι νήθηκαν ανεξάρτητα από τον πρώην υπουργό.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, µάλιστα, στη λίστα µε τους 37 υπόπτους που έχει έτοιµη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, αναµένεται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα.
Ολοι οι ύποπτοι, οι οποίοι αναµένεται από αύριο να αρχίσουν να περνούν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ελέγχονται ποινικώς για τρία κακουργήµατα σε συνδυασµό µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόµου 1608/1950 περί καταχραστών του ∆ηµοσίου, τα οποία είναι: απιστία, δωροδοκία και ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος.
Πρόκειται κυρίως για µέλη Επιτροπών του υπουργείου Εθνικής Αµυνας που είχαν εµπλακεί στη διαδικασία υπογραφής της σύµβασης για τα υποβρύχια και τα αντισταθµιστικά οφέλη, στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, αλλά και ιδιώτες. Ο χρόνος τέλεσης των τριών κακουργηµάτων που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο εισαγγελικό στόχαστρο είναι από το 1998 οπότε αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση στις γερµανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, µέχρι και το 2002 όταν αποφασίστηκε η εκτέλεση των αντισταθµιστικών οφελών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου