απο το In.Gr
Βερολίνο, Γερμανία
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «αναπόφευκτη», αλλά κάθε σκέψη για έξοδο ή εκδίωξη της χώρας από το ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας, δηλώνει ο Γερμανός Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Ίσινγκ είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ακόμα και μετά την ένταξη της στον μηχανισμό στήριξης και τις διευκολύνσεις (επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου) που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.
«Στο αποκορύφωμα της κρίσης ήταν σημαντικό να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η μετάδοση και σε άλλες χώρες», είπε ο Γερμανός οικονομολόγος που θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Όταν όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό μπορεί να γίνει με περικοπή χρέους ή με επιμήκυνση των ομολόγων», σημείωσε και προσέθεσε ότι «όπως και να λογαριάζει κανείς τους αριθμούς, η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη».
Μία επιμήκυνση θα είναι ομαλότερη από το «κούρεμα», εκτιμά. «Οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους, απλώς θα πάρουν τα λεφτά τους αργότερα», σημείωσε.
Ο κ. Ίσινγκ, πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Τέτοιου είδους συζητήσεις είναι περιττές και εκτός πραγματικότητας. Για να εκδιωχθεί μία χώρα χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο ομόφωνα. Κανείς "υποψήφιος" δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του», τόνισε και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «εθελοντικής» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως «οικονομική και πολιτική αυτοκτονία».
Σύμφωνα με τον κ. Ίσινγκ, η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, ενώ δίνει μικρές πιθανότητες για την Πορτογαλία. «Η Πορτογαλία έχει ακόμα μια πιθανότητα να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια», είπε.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου