Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Μείωση προσωπικού κατά 30% στις Ενοπλες Δυνάμεις ζητά τώρα η τρόικα

Από την Ημερησία
Μείωση προσωπικού κατά 30% στις Ενοπλες Δυνάμεις ζητά τώρα η τρόικα

Στο «βαθύ κράτος» ετοιμάζεται να βάλει χέρι η τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν και έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει στρατό 200.000 στελεχών»! Αυτή τη στιγμή, οι ένστολοι είναι πάνω από 160.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Πεντάγωνο ξεπερνά τις 200.000, με την προσθήκη όσων ανήκουν στο λεγόμενο πολιτικό προσωπικό. Η τρόικα ζητά haircut της τάξης του 30%. Δεδομένου ότι η πλειονότητα είναι μόνιμοι, ο «κλήρος» πέφτει στους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Όσοι δεν ανήκουν σε μάχιμες μονάδες ή ειδικότητες υψηλής εξειδίκευσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Μπεγλίτης.

Νέες αποστολές

Λύση για τις Ενοπλες Δυνάμεις θα ήταν οι εθελοντικές μετατάξεις ή η ανάθεση σε αυτές νέων αποστολών, όπως η πολιτική προστασία και η δασοπροστασία. Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση τα καθήκοντα αυτά να φαντάζουν αλλότρια στο χαρακτήρα του στρατού, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μόνος που μπορεί να τα φέρει σε πέρας. Αυτό που έχει αποκλειστεί, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, είναι η εθελουσία. Άλλωστε, η εκπαίδευση ενός μονίμου κοστίζει εκατομμύρια στο Δημόσιο και είναι απολύτως αντιπαραγωγική η επιλογή της αποστρατείας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις μπήκαν στο στόχαστρο της τρόικας μετά την αποκάλυψη πως στον προϋπολογισμό του 2011 ενεγράφησαν τα διπλάσια ποσά από τα πραγματικά για την παραλαβή οπλικών συστημάτων. Το θέμα οδήγησε εσπευσμένα τον Ευ. Βενιζέλο και τον Π. Μπεγλίτη στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση, καθώς μικροκομματικά συμφέροντα διατηρούν στη «ζωή» περισσότερα από 300 κοστοβόρα στρατόπεδα.

Αντίθετα, η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού. Δεν πρόκειται για επιχειρησιακή παρέμβαση, αλλά για εντοπισμό μιας γνωστής παθογένειας. Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.

Συζήτηση

Το θέμα των ενστόλων θα μπει σύντομα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο συμβούλιο των αρχηγών των τριών σωμάτων, καθώς κάθε μέρα που περνά οι στρατιωτικοί αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει και αυτοί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όλες οι σχετικές διεργασίες καλύπτονται, στο βαθμό που είναι εφικτό, από πέπλο μυστικότητας. Μόνο που οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μεγάλες αλλαγές

Μιλώντας στη Σύρο, ο πρωθυπουργός κήρυξε αγώνα επιβίωσης με μεγάλες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε θεμελιώδεις για να δει η Ελλάδα το φως του ήλιου. Όπως εσείς προετοιμάζεστε για την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, που θέλει πολλή δουλειά, έτσι και όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της «καλοκαίρι», να βγει από την κρίση, να γυρίσει οριστικά σελίδα, πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί, να κάνει τις αλλαγές, να δουλέψει σκληρά, για να μπορέσει να πετύχει, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς νοτίου Αιγαίου. «Γι' αυτό εμείς επιμένουμε και σπέρνουμε, καλλιεργούμε, ποτίζουμε, κοπιάζουμε για να έχουμε αύριο καρπούς. Αυτό κάνουμε και σήμερα, ως κυβέρνηση». Όλα τα στοιχεία, λοιπόν, οδηγούν στην εκτίμηση πως η? άνοιξη θα «θυσιαστεί» σε αυτή την πορεία.

Θα ανοίξει τα χαρτιά του

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Γ. Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του. Θα περιγράψει τους δύο δρόμους: μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων ή νέες περικοπές, φόροι και «απολύσεις». «Απολύσεις» μέσω της κατάργησης των θέσεων σε Οργανισμούς που θα περάσουν... στην ιστορία, θα συγχωνευθούν ή θα αποκρατικοποιηθούν. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τετάρτη στην διυπουργική. Πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής, ενδέχεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, για να λυθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ο Γ. Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή πολιτικών και πολιτών. «Μαζί πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις, για να μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε, χθες, από τη Σύρο. «Έτσι μπορούμε να σταθούμε πράγματι στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δάνειες δυνάμεις, όπως δυστυχώς στεκόμαστε σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κανένα πρόβλημα
Η τρόικα δείχνει να μην έχει πρόβλημα με τον αριθμό αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η μοναδική αντίρρηση των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι η κατανομή του προσωπικού.

Η τοποθέτηση προσωπικού μακριά από την πρώτη γραμμή είναι αυτή που γεννά ανάγκη νέων προσλήψεων, λέξη που οι δανειστές μας ούτε που θέλουν να ακούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου