Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι στο BBC


από την Ελευθεροτυπία

Τη χρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπουν τα 2/3 των 52 Ευρωπαίων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το BBC. Ωστοσο οι οικονομολόγοι σύμφωνα με το BBC εκτιμούν πως το ευρώ θα επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή.



  Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι είναι ειδικοί σε θέματα Ευρωζώνης και ερωτώνται ανά τρίμηνο από την ΕΚΤ για διάφορα θέματα. Από τους 52 απάντησαν οι 38 και εξ αυτών οι 25 προβλέπουν πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Περισσότεροι από 1/3 (για την ακρίβεια 14) δήλωσαν πωςκαι η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει, ενώ 7 προέβλεψαν χρεοκοπία και της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, εκτιμά πως δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.

Όπως τονίζει "οι χώρες με τις χειρότερες συνθήκες είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να διασωθούν και φαίνεται να υπάρχει αρκετή πολιτική υποστήριξη για τον σκοπό αυτό. Το εάν αυτό είναι μία καλή ιδέα ή όχι αποτελεί διαφορετικό ζήτημα". Συμπλήρωσε, δε, πως "θα ήταν καλύτερο να επιτραπούν χρεοκοπίες, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη πολιτικά και οικονομικά στιγμή για να συζητηθεί μία ρήτρα χρεοκοπίας".

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι μικρές οικονομίες, όπως επισημαίνει ο Marcellino, όμως στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπάρχουν ανησυχίες και για μερικές άλλες χώρες επίσης. Έτσι, ορισμένοι προσδοκούν πως χρεοκοπίες μεγάλων οικονομιών θα εξαντλήσουν τους πόρους της ΕΕ και την πολιτική της δέσμευση για τη σταθερότητα: 2 υπέδειξαν την Ιταλία και 1 την Ισπανία ως υποψήφιες για χρεοκοπία.

Συνεπώς, η πλειοψηφία εκτιμά χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ η μειοψηφία προβλέπει χρεοκοπίες και άλλων χωρών. Ωστόσο, οι 33 στους 38 απάντησαν πως το ευρώ θα επιβιώσει και η Ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί γιατί τα άμεσα και έμμεσα κόστη και κυρίως οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε ιστορική βάση.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Heikki Taimio του Labour Institute of Economic Research στο Ελσίνκι ο οποίος εκτιμά πως θα υπάρξει αυξανόμενη απόκλιση Βορά και Νότου με συνέπεια κάποια στιγμή όχι στο μακρινό μέλλον οι χώρες του Βορά να μην ανεχτούν τη συνέχιση της κατάστασης και να οδηγηθούμε σε αποχώρηση ορισμένων χωρών του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου