Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ:Κάθε χρόνο θα πληρώνουμε μόνο σε τόκους 9 Εγνατίες, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ»

«Ψηφίζω στην Κομοτηνή και επιλέγω Δημήτρη Κοτσάκη για τον Δήμο» θα πει καλώντας τον κόσμο να μην παρασυρθεί από σειρήνες που μιλούν για αποχή

Οι επιχειρήσεις του προσανατολίζονται στο εξωτερικό, τα Ελληνικά Σωληνουργεία ουσιαστικά πλέον παράγουν σωλήνες για πετρέλαιο για την Αμερική και τα μάρμαρα Καβάλας υλοποιούν εξαγωγές σε Κίνα και Εμιράτα


Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου

 
Ήρθε στην Κομοτηνή στα πλαίσια των τακτικών του επισκέψεων στην Θράκη ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου πρόεδρος της Μηχανικής, της γνωστής κατασκευαστικής και εισηγμένης στο Χρηματιστήριο όπου τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για την νέα εποχή με το ΔΝΤ στην Ελλάδα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τα εθνικά θέματα αλλά και τις επικείμενες εκλογές.

Ο κ. Εμφιετζόγλου σαν Κομοτηναίος πολίτης μετά την μεταδημότευσή του θα ψηφίσει στην Κομοτηνή κι αποκαλύπτει δημόσια την επιλογή του. «Ψηφίζω τον Δημήτρη Κοτσάκη». Προτείνει να διαβάσουν όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες το βιβλίο του Βασίλη Μαρκεζίνη «Για μια νέα εξωτερική πολιτική», ενώ συστήνει με τα ψυχικά αποθέματα που έχουμε σαν λαός, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και στους πολιτικούς μας μην υποχωρήσουμε στα εθνικά θέματα, για να νιώθουμε και εμείς περήφανοι σαν Έλληνες.


Η συνέντευξη αν και μακροσκελής, έχει ενδιαφέρον να την διαβάσει κανείς γιατί είναι οι θέσεις ενός ανθρώπου που έχει αναλώσει την ζωή του στην εθελοντική προσφορά, στηρίζοντας προσπάθειες ταπεινών και καταφρονεμένων, δίνοντας χώρο αξία και βήμα στα ιδανικά της ζωής, υποστηρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό, μετέχοντας στην καθημερινότητα τσιγγάνων, πομάκων και άλλων Θρακών, υποστηρίζοντας το λόγο πνευματικών ανθρώπων που δεν τους δίνεται βήμα .


Κύριε Εμφιετζόγλου η ΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι μια εταιρία που υπηρετεί τα ανθρώπινα ιδανικά, ήθελα να σας ρωτήσω, η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τις κατασκευές, το αυτοκίνητο και πολλούς άλλους κλάδους, πως σας βρίσκει;

-Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Τα λάθη των κυβερνώντων τόσα χρόνια επέτειναν την αύξηση του χρέους και φτάσαμε σε ένα δυσθεώρητο χρέος των 350 δις ευρώ το οποίο ουσιαστικά χρειάζεται κάθε χρόνο περίπου 18 δις ευρώ για τόκους, άρα κάθε χρόνο πληρώνουμε για τόκους 9 Εγνατίες, τεράστιο ποσό, το οποίο γονατίζει αυτή την χώρα.
Δυστυχώς αυτό προέκυψε από λάθη πολλών κυβερνήσεων που δεν σκέφτηκαν ότι πρέπει να κρατούν πάντα υπό έλεγχο το χρέος. Όπως ένας απλός άνθρωπος πρέπει να προσέχει ώστε να μην έχει μεγάλα χρέη στην Τράπεζα γιατί μετά θα έχει προβλήματα, έτσι θα έπρεπε και το κράτος να προσέξει την αλματώδη αύξηση του χρέους. Αυτή η ιστορία δηλαδή έγινε τα τελευταία 30 χρόνια, δεν υπήρχε χρέος, η χώρα είχε ένα ασήμαντο χρέος, ενώ τώρα φτάσαμε να έχουμε 350 δις ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν είχαμε ούτε πολέμους, ούτε εθνικές καταστροφές, ούτε πρόσφυγες να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε, ούτε εμφύλιο πόλεμο, ούτε εισβολή των Γερμανών και των Ιταλών, κι’ όμως σε μια ειρηνική περίοδο δυστυχώς τα λάθη μας οδήγησαν σε αυτό το χρέος...

Πως βλέπετε τον οικονομικό ορίζοντα, δηλαδή μετά το μνημόνιο.

-Με αυτά τα δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι το χρέος είναι δυσβάσταχτο και οι τρέχοντες τόκοι επίσης. Το μνημόνιο που συζητάνε έχει και τα καλά του με την έννοια ότι μας λέει «κύριοι, πάρτε κάποια μέτρα, σκεφτείτε ότι έχετε ξεφύγει», από την άλλη πλευρά το θέμα είναι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει αυτή την χώρα με κατά βάση περιορισμό των δαπανών της. Η χώρα δεν έχει πρόβλημα ουσιαστικά, ο δημόσιος τομέας έχει πρόβλημα. Η ανικανότητα των κυβερνήσεων να διοικήσουν το μαγαζί. Η δήθεν επανίδρυση του κράτους που δεν έγινε απολύτως τίποτα – χειροτέρεψαν τα πράγματα την περασμένη περίοδο, οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση και κυρίως ο δημόσιος τομέας του όποιου όλοι πληρώνουμε τα ελλείμματα. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τα νοικοκυριά, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, αλλά δυστυχώς πρέπει να πληρώνουν τα λάθη του δημόσιου τομέα και είναι εγκληματικό αυτό το πράγμα.
Θυμάμαι το ’78 ο μακαρίτης ο Κανελόπουλος, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, έλεγε ότι «δημόσιος τομέας είναι το 50% και ο ιδιωτικός το 50% και εσείς – απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες – πρέπει να είστε τόσο αποδοτικοί ώστε να καλύψετε την ζημιά του δημόσιου τομέα». Δυστυχώς από τότε ο δημόσιος τομέας μεγεθύνθηκε, η ζημίες μεγάλωσαν και όλοι εμείς πρέπει να πληρώνουμε τα τεράστια λάθη των κυβερνώντων.

Ως εταιρία εσείς έχετε μειώσει τον βηματισμό σας;

-Ως εταιρία εμείς έχουμε δύο σκέλη, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εσωτερικό η κατάσταση στα δημόσια έργα είναι γνωστή, τα έργα έχουν παγώσει, οι πληρωμές δεν γίνονται, γίνεται κάθε προσπάθεια περικοπής του λαβείν, για να εμφανίσουμε στην Τρόικα ότι κάνουμε οικονομίες, μη πληρώνοντας. Αυτή η οικονομία είναι πλασματική , διότι αν δεν πληρώνεις μένουν τα λεφτά στο ταμείο αλλά στην ουσία τα οφείλεις. Οπότε στο εσωτερικό υπάρχει μείωση ως προς τον τομέα των δημοσίων έργων. Στις βιομηχανίες τις οποίες έχουμε, προσανατολιζόμαστε περισσότερο στις εξαγωγές. Τα Ελληνικά Σωληνουργεία ουσιαστικά πλέον παράγουν σωλήνες για πετρέλαιο για την Αμερική και τα μάρμαρα Καβάλας προσανατολίζονται περισσότερο σε εξαγωγές προς Κίνα και τα Εμιράτα.
Στο εξωτερικό συνεχίζουμε, είχαμε και έχουμε δραστηριότητα και έργα, βέβαια και όλες αυτές οι χώρες έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, στην Ρωσία τα πράγματα είναι καλύτερα και ανακάμπτουν. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας κάπως περιορισμένο, στην Ουκρανία τελειώνουμε το συγκρότημα μας «Άρτεμις» και στην Ρωσία συνεχίζουμε το συγκρότημα μας «Μέγας Αλέξανδρος» και το οικιστικό έργο «Ήρα».

Άρα αναδιπλώνετε την πολιτική σας με βάση τα δεδομένα στην Ελλάδα.

-Ναι και γενικότερα.

Οι ξένοι πως μας βλέπουν Πρόεδρε;

-Οι ξένοι δυστυχώς μας οικτίρουν και αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την αξιοπιστία της χώρας και το συναντούμε κι εμείς έξω. Με άλλο σεβασμό μας μιλούσαν και με άλλο τρόπο μας αντιμετωπίζουν τώρα. Είναι λυπηρό αυτό για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε μαζί με τα έργα και τις προσπάθειες μας να σηκώσουμε την ελληνική σημαία στο εξωτερικό. Δυστυχώς για να χτίσεις μια αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και σεβασμό χρειάζεσαι πολύ χρόνο, ορισμένα γεγονότα όμως αρκούν ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να καταπέσει και αυτό έχει γίνει τελευταία.

Πιστεύετε ότι φτάσαμε τόσο οριακά, μπορούμε να ξανακερδίσουμε το στοίχημα;

-Όχι αλλά χρειάζεται και πάλι η προσπάθεια, πολύ μεγαλύτερη τώρα πια, γιατί πρέπει να αντιστρέψεις τις κακές εντυπώσεις και αυτό κοστίζει περισσότερο. Εμείς συνεχίζοντας την προσπάθεια μας, πέραν των επαγγελματικών μας σχεδίων, και στην Ρωσία και στην Ουκρανία, όταν μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει και έχουν σταματήσει τα έργα, δίνουμε αυτό το μήνυμα με τις δικές μας δυνάμεις, αυτό το μήνυμα.

Είστε Θρακιώτης, είστε συμπολίτης μας Κομοτηναίος. Που θα ψηφίσετε φέτος, στην Κομοτηνή;

-Βεβαίως στην Κομοτηνή θα ψηφίσω και βεβαίως θα ψηφίσω και σε δύο Κυριακές γιατί σαν νέος πολίτης αυτής της πόλης, ενδιαφέρομαι και θέλω να εκπληρώνω και τις υποχρεώσεις μου αλλά και ενδιαφέρομαι για την πρόοδο της πόλης και όπου μπορώ να συμβάλλω. Είμαι πάντα πρόθυμος να το κάνω και γι’ αυτό θα έρθω και θα ψηφίσω και θα δώσω την ψήφο μου στον Δημήτρη Κοτσάκη που εκτιμώ ότι είναι ένας άξιος άνθρωπος. Έχει κάνει αρκετά έργα και είναι και ένας άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται για τους αναξιοπαθούντες και βέβαια ελπίζω ότι όταν βγει δήμαρχος θα προσέξει ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας στον Ήφαιστο και στην Αδριανουπόλεως, που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο και τους όρους διαβίωσης τους, αλλά και να βελτιωθεί κατά το δυνατόν και το επίπεδο μόρφωσης των παιδιών τους.

Μεγάλη καρδιά πάντα πρόεδρε.

-Εγώ τα λέω τα πράγματα με το όνομα τους, όπως πιστεύω και καθαρά, δεν έχω καμία σκοπιμότητα και καμία πολιτική τοποθέτηση, οι απόψεις μου είναι πάντα με την έννοια του συμφέροντος της πατρίδας και συγκεκριμένα της περιοχής της Θράκης και της Κομοτηνής όπου είμαι και δημότης.

Είχαμε υψηλές αφίξεις, στην Αλεξανδρούπολη τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ακούγεται και η άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, δεν έρχεται η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά θα ήθελα να σχολιάσουμε και τις δικές της κινήσεις.

-Λυπούμε διότι όλοι οι πολιτικοί αυτή την στιγμή έχουν εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό, πάντα υπάρχουν διαφορές, αλλά αυτή την στιγμή που είναι δύσκολη δεν θα πρέπει να αναλίσκονται σε αλληλοκατηγορίες, δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το παλιό το σκηνικό. Αυτή είναι μια εποχή που θα πρέπει να παραμεριζόντουσαν προσωπικές αντεγκλήσεις και να πέφτανε όλοι μαζί στην προσπάθεια να λύσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Προσωπικά πολέμησα την Ντόρα Μπακογιάννη, για την στάση της στα εθνικά θέματα και υποστήριξα τον Αντώνη Σαμαρά διότι ακριβώς έχει σωστές απόψεις στα εθνικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Δυστυχώς πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι πολιτικοί ότι οι εχθροί μας αντιμετωπίζουν την Ελλάδα τώρα σαν μια ευκαιρία, γιατί βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ευκαιρία είναι να πάρουμε κανένα οικόπεδο φθηνά….
Κι επειδή βλέπουμε στην Θράκη να γίνονται πράγματα – σημεία και θαύματα – το ελληνικό κράτος να παραχωρεί, να απέχει, να ανέχεται καταστάσεις απαράδεκτες, είμαι υποχρεωμένος να κάνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς, καταρχήν στον πρωθυπουργό που κυβερνά αλλά και στους άλλους πολιτικούς, ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των σοβαρών εχθρικών θεμάτων, όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο.
Γιατί ο Ελληνισμός είναι ένας, έχουμε πάθει τόσες καταστροφές, έχουμε συρρικνωθεί, δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση και άλλη καταστροφή ο τόπος μας και αυτό είναι ευθύνη όλων των πολιτικών, πρωτίστως της κυβέρνησης αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Φοβούμαι ότι σε όλα τα μέτωπα υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα υποχωρεί ή ότι η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί», άρα να πιέσουμε την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι. Όσον αφορά την Τουρκία είναι γνωστά τα σχέδια της. Τα γράφει ο Νταβούτογλου ξεκάθαρα στο βιβλίο του, τα λένε οι άνθρωποι, βλέπουμε προσπάθειες να δημιουργήσουν μειονοτικό στην Ρόδο, τα πράγματα στην Θράκη τα ξέρετε καλύτερα από εμένα, αυτή η αθλιότητα που έγινε πάνω στις Θέρμες, οι δήθεν συνδυασμοί ισότητας, λες και δεν υπάρχει όχι μόνο ισότης αλλά μάλλον εύνοια προς τους μουσουλμάνους παρά στους χριστιανούς στην Θράκη. «Το πρώτο βήμα για την ισότητα», δηλαδή το δεύτερο βήμα θα είναι η απόλυτη ανισότητα, το τρίτο βήμα θα είναι να βγάλουν και την σημαία που έχουν για την Δυτική Θράκη που έχουν οι Τούρκοι, να απαγορεύουμε σε οποιονδήποτε να μιλήσει και να του συμπεριφέρονται σαν Ταλιμπάν. Η κατάσταση είναι εκτός ορίων και δεν είναι μόνο στην Θράκη. Βλέπετε τι γίνεται στο Αιγαίο, έξω από το Σούνιο φθάνουν τα πολεμικά τους. Ήμουν στο Αγαθονήσι, μου λένε οι άνθρωποι κατεβαίνουν τόσο χαμηλά που τρίζουν τα παράθυρα των σπιτιών. Ήμουν στην Κάλυμνο και μου λένε ότι ασύστολα παραβιάζουν όχι μόνο τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων αλλά πλησιάζουν στις ελληνικές ακτές και βλέπουμε και μια απαράδεκτη υποχώρηση προς την Κύπρο. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό, «προς θεού καμία υποχώρηση στο Αιγαίο, προς θεού καμία συμφωνία για οποιονδήποτε διαμοιρασμό του Αιγαίου ή συνεργασία σε τυχόν εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή και βέβαια το απόλυτο Ελληνικό χρέος, άμεση διακήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία ουσιαστικά καθιστά ολόκληρο το Αιγαίο και την μισή Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδος όπου μόνο η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες εξόρυξης πετρελαίου αλλά και αξιοποίησης του πλούτου και των ψαριών και των άλλων στοιχείων της θαλάσσης, ακόμη και των ενεργειακών, στην περιοχή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» και είναι δυστυχώς δράμα που δεν τολμά φοβούμενη η ελληνική κυβέρνηση να την διακηρύξει ενώ η Τουρκία την έχει διακηρύξει και την έχει οριοθετήσει την Μαύρη θάλασσα, άρα ουσιαστικά παραδεχόμενοι εμμέσως το δίκαιο της Θάλασσας το οποίο με την πίεση της στρατιωτικής – οικονομικής δύναμης εκβιάζει ώστε να αναγκάσει την πατρίδα μας να παραιτηθεί. Αυτό για εμένα είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, πολύ σοβαρότερο από την οικονομική κατάσταση, διότι η οικονομική κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί με θυσίες, με αγώνες, με κόπο, με πόνο, αλλά λάθη στα εθνικά μας θέματα, όπως λέει η γραφή, ουκ απογίνονται, είναι ανεπανόρθωτα.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στον απλό πολίτη που παρακολουθεί αποσβολωμένος τα τεκταινόμενα; Τί λέτε λοιπόν στον απλό ψηφοφόρο;

-Στον απλό πολίτη όχι μόνο της Θράκης αλλά και όλης της Ελλάδος, λέω ότι πρέπει να προσέλθει και να ψηφίσει τους καλύτερους με τα δεδομένα που υπάρχουν. Χρειάζεται σ’ αυτή η χώρα να αναλάβουν οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί και υπάρχουν. Δεν είναι όλοι επιπέδου μετριότητος που δεν μπορούν να οδηγήσουν την χώρα και πρέπει οι ικανοί Έλληνες να μείνουν στην Ελλάδα, να μην φύγουν, να σφίξουν τα δόντια τους, παρά τον θυμό που έχουν, παρά την οργή… Και ένα τελευταίο μήνυμα, παρόλες τις δυσκολίες, να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά, με αξιοπρέπεια να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έχουμε υψηλό φρόνημα εμείς οι Έλληνες, έχουμε μια ιστορία που ξεκινάει από το 3000 π.Χ., προσφέραμε ένα σωρό πράγματα, είμαστε ικανοί και τα παιδιά μας είναι ακόμη ικανότερα. Ας μην μας πάρει η κάτω βόλτα της δύσκολης κατάστασης. Ας μείνουμε με αξιοπρέπεια και με πείσμα και ας πολεμήσουμε. Θα το ξεπεράσουμε και θα νιώθουμε διπλά υπερήφανοι γιατί καταφέραμε έναν ύπουλο εχθρό, όπως είναι η οικονομική δυσπραγία και μάλιστα όταν επιβάλλεται με όρους μνημονίου. Να τον νικήσουμε και τότε θα νιώσουμε ότι κάναμε και εμείς το χρέος μας γιατί έχουμε κάνει και πολλά λάθη όλα αυτά τα χρόνια, διότι ψηφίσαμε αυτούς που μας κυβέρνησαν και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Αυτό είναι το λάθος μας. Πρέπει να ψηφίσουμε. Να μην είναι η αποχή μια δήλωση οργής αλλά αντίθετα να είναι η παρουσία μας ότι είμαστε ενεργοί πολίτες, ότι παίρνουμε το μήνυμα και προσπαθούμε να συμμετέχουμε, για να αναδεικνύουμε τους καλύτερους και να πάμε μπροστά.

Πολλοί κατά διαστήματα με ρωτάνε «καλά, τι άλλη πολιτική θα μπορούσε κανείς να έχει, μήπως είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε αυτή την υποχωρητική πολιτική; Μήπως δεν είμαστε τόσο δυνατοί ώστε να αξιώνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και για να έχουμε ειρήνη πρέπει να υποχωρούμε;» Αυτό είναι ακριβώς το μεγαλύτερο λάθος. Και βέβαια υπάρχει άλλη εξωτερική πολιτική που να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα και με την ευκαιρία θέλω να πω στους συμπολίτες μας την ομιλία του Βασίλη Μαρκεζίνη, αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας, την οποία έκανε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, αλλά και το βιβλίο του «Για μια νέα ελληνική εξωτερική πολιτική», το οποίο συνιστώ όχι να το διαβάσει απλά κανείς αλλά να το μελετήσει. Εκεί με τρόπο διαυγέστατο λέει ότι δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να υποχωρούμε. Υπάρχουν 1000 τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς την σημερινή κατάσταση έξυπνα και για το συμφέρον της πατρίδας του. Ιδιαίτερα τώρα με τα οικονομικά, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φοβικό σύνδρομο για να ελέγξουν τον κόσμο να μην έχει την δύναμη να αντισταθεί και να σφίξει την γροθιά του κόντρα σε εθνικές υποχωρήσεις. Άρα είναι στα χέρια μας να αποδείξουμε ότι έχουμε την υψηλοφροσύνη, το θάρρος, έχουμε τα ψυχικά αποθέματα και να ξεπεράσουμε την κρίση, και να μην υποχωρήσουμε στα εθνικά θέματα, για να νιώθουμε και εμείς περήφανοι σαν Έλληνες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου