Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η εκλογική «μάχη της μαριχουάνας» ανάβει φωτιές στην Καλιφόρνια

Κάποιοι πολιτικοί φαίνεται ότι φοβούνται πως θα χάσουν τις "χορηγίες" τους από τα καρτέλ και τη μαφία, σε περίπτωση αποποινικοποίησης της καλλιέργειας κάναβης από τον καθένα...

απο ΤΟ ΒΗΜΑ  26/10/2010
Ενας αγρότης στο Ντάβενπορτ της Καλιφόρνιας ετοιμάζεται για τη συγκομιδή της ινδικής κάνναβης στη νόμιμη φυτεία του. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η μαριχουάνα που καλλιεργείται παρανόμως στην Καλιφόρνια έχει αξία 14 δισ. δολάρια- ποσό επτά φορές μεγαλύτερο από την αξία της διάσημης τοπικής βιομηχανίας κρασιού (ΑΡ/ΜΑRCΙΟ JΟSΕ SΑΝCΗΕΖ)



ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Η πρώτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα επιτρέψει τη μαριχουάνα για προσωπική χρήση μπορεί να είναι η Καλιφόρνια, αν οι ψηφοφόροι της «ηλιόλουστης Πολιτείας» εγκρίνουν τελικά στις 2 Νοεμβρίου την αμφιλεγόμενη πρόταση για τη νομιμοποίηση της χρήσης, της καλλιέργειας, αλλά και της... φορολόγησης της μαριχουάνας, που τίθεται σε δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη και την εκλογή μελών του Κογκρέσου. 

Οι προβλέψεις πάντως συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το 51% των ερωτηθέντων εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση, ενώ το ποσοστό της θετικής γνώμης έχει πέσει στο 39%. Ως τα μέσα του καλοκαιριού το «ναι» στη μαριχουάνα υπερτερούσε του «όχι» στις δημοσκοπήσεις: όμως οι αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ανέτρεψαν τη θετική απήχηση που είχε η πρόταση στον πληθυσμό. 

Η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη Πολιτεία που νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας- έστω και αυστηρά για ιατρικούς σκοπούς- από τη δεκαετία του ΄90. Με τη νέα πρόταση («Πρόταση 19», όπως ονομάζεται) όσοι είναι μεγαλύτεροι από 21 ετών θα μπορούν να καλλιεργούν και να έχουν στην κατοχή τους μικρή ποσότητα μαριχουάνας, αυστηρά για προσωπική χρήση, και παράλληλα οι τοπικές αρχές θα εισπράττουν φόρο από την πώλησή της. 

Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο δέλεαρ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η μαριχουάνα που καλλιεργείται παρανόμως στην Καλιφόρνια έχει αξία 14 δισ. δολάρια, ποσό επτά φορές μεγαλύτερο από την αξία της διάσημης τοπικής βιομηχανίας κρασιού! Οι υπέρμαχοι της πρότασης υποστηρίζουν ότι με τη νομιμοποίηση και την επακόλουθη φορολόγηση της μαριχουάνας η Πολιτεία της Καλιφόρνιας θα μπορούσε να εισπράττει κάθε χρόνο ως και 1,4 δισ. δολάρια σε φόρους. Ενα ποσό που θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της καταχρεωμένης Πολιτείας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιτίθεται στην πρόταση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ δεσμεύθηκε ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία και να διώκουν τους κατόχους μαριχουάνας. Ο Στίβεν Γκατγουίλιγκ, από την οργάνωση Drug Ρolicy Αlliance που τάσσεται υπέρ του μέτρου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χόλντερ «πολιτική υποκρισία», σημειώνοντας ότι το 95% των συλλήψεων για κατοχή μαριχουάνας γίνεται από τις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές, όχι από τις ομοσπονδιακές. 

Μεξικό εναντίον ΗΠΑ για την «Πρόταση 19»

Το δημοψήφισμα της Καλιφόρνιας για τη μαριχουάνα έχει διχάσει και το γειτονικό Μεξικό. Ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν πιστεύει ότι η «Πρόταση 19» είναι ένα επικίνδυνο πείραμα που θα δυναμιτίσει τις κοινές προσπάθειες Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού ενάντια στα πανίσχυρα μεξικανικά καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών. Κατηγορεί μάλιστα τις ΗΠΑ για «υποκρισία», επειδή ασκούν πιέσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να εξουδετερώσουν τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ δεν κάνουν τίποτε για να περιορίσουν την τεράστια εσωτερική αγορά ναρκωτικών ουσιών και κατά συνέπεια το εμπόριο. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίηση είναι, αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να πληγούν τα καρτέλ και να περιοριστούν η διαφθορά και οι βίαιες ενέργειες των συμμοριών, αφού θα καταστρέψει εν μια νυκτί το μονοπώλιό τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου