Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το μνημόνιο και τα λάθη


απο τη Ναυτεμπορική 23/10/2010



Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών της Ε.Ε., που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ηEurostat επαναφέρουν στην επικαιρότητα το καίριο ερώτημα αν η Ελλάδα μπορούσε ή όχι να αποφύγει το μνημόνιο και το ΔΝΤ
Για να απαντήσουμε, ας δούμε καταρχάς τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των άλλων χωρών που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης, στις οποίες η επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν εντυπωσιακή.
Στην Ιρλανδία το δημόσιο έλλειμμα από 7,3% εκτοξεύτηκε στο 14,4% του ΑΕΠ, στην Ισπανία από 4,2% σε 11,1%, στην Πορτογαλία από 2,9% σε 9,1% του ΑΕΠ. Διπλασιασμός και τριπλασιασμός του ελλείμματος σε ένα χρόνο. Στην Ιταλία το χρέος αυξήθηκε 10 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 116% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς το 1.763 δισ. ευρώ.
Καμία από τις παραπάνω χώρες δεν χρειάστηκε να προσφύγει σε μηχανισμούς διάσωσης και μνημόνια, ενώ δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους. Ακόμη και η Ιταλία που έχει το ψηλότερο ονομαστικό χρέος στην Ε.Ε., δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.
Γιατί, λοιπόν, στην Ελλάδα τα πράγματα εξελιχθηκαν εντελώς διαφορετικά; Γιατί έγιναν πολλά λάθη και κακοί χειρισμοί, είναι η απάντηση. Το πρώτο δεδομένο έχει να κάνει με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία ποτέ δεν ήταν αξιόπιστα, ούτε πριν, ούτε μετά το 2004. Η καταγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης από τη σημερινή, πέρυσι τον Οκτώβριο, ανεξάρτητα από τα αν ήταν σωστή ως ενέργεια ή όχι, επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση.
Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με το ότι μετά τις εκλογές και ειδικότερα όταν η κυβέρνηση ενημέρωνε τους εταίρους επισήμως πως το έλλειμμα είναι εκτός ελέγχου, δεν τους παρουσίασε ταυτόχρονα και ένα «πακέτο» διορθωτικών μέτρων που θα καθησύχαζε τις αγορές.
Εάν στην Ελλάδα είχαν ληφθεί, τότε ορισμένα μέτρα, το 2009 θα έκλεινε με έλλειμμα ανάλογο αυτού των άλλων εταίρων, όπως έκαναν την Ανοιξη του 2009 οι Ιρλανδοί και συνέχιζαν να δανείζονται χωρίς πρόβλημα.
Ομως η συσσώρευση αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με κάποιες ατυχείς δηλώσεις στο εξωτερικό, εκτόξευσαν τα επιτόκια κάνοντας αδύνατη τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου