Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Θα διαβάζουν τα όνειρά μας

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα καταγραφής του εγκεφάλου που τους επιτρέπει να «βλέπουν» τη σκέψη

απο ΤΟ ΒΗΜΑ  30/10/2010



Κάνοντας πραγματικότητα την πρόσφατη ταινία «Ιnception» στην οποία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «βουτούσε» στο μυαλό ανθρώπων διαβάζοντας και αλλάζοντας τα όνειρά τους, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα σύστημα καταγραφής και «ανάγνωσης» των ονείρων. 

Σήμερα ο μόνος τρόπος για να εντρυφήσει η επιστήμη στα όνειρα ενός ανθρώπου είναι μέσω της ψυχοθεραπείας- ο ψυχολόγος ρωτάει τον ασθενή για τα όνειρά του και προσπαθεί να τα ερμηνεύσει. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τώρα ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) στην επιθεώρηση «Νature», δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο τους επιτρέπει να καταγράφουν συγκεκριμένα μοντέλα δραστηριότητας σε μια περιοχή του εγκεφάλου ανάλογα με το τι σκέφτεται κάποιος, γεγονός που τους επιτρέπει να διαβάζουν τη σκέψη του. Η μελέτη διεξήχθη σε 12 ασθενείς που εμφάνιζαν επιληπτικές κρίσεις και στους οποίους είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο προκειμένου να γίνεται καταγραφή της δραστηριότητας των νευρώνων τους. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μόραν Σερφ επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται διάμεσος κροταφικός λοβός και η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και στο συναίσθημα. Πριν από την καταγραφή της νευρικής δραστηριότητας των εθελοντών οι ερευνητές τούς έθεσαν ερωτήσεις προκειμένου να καταγράψουν τα ενδιαφέροντά τους και με βάση αυτά τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους δημιούργησαν 100 διαφορετικές εικόνες. Στη συνέχεια έδειξαν τις εικόνες στους ασθενείς ώστε να μπορούν να καταγράψουν τη νευρική δραστηριότητα στη θέαση της καθεμιάς από αυτές. 

Οπως προέκυψε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε εθελοντή ενεργοποιούνταν διαφορετικοί νευρώνες. Για παράδειγμα, εντοπίστηκε ο «νευρώνας Τζόνι Κας» σε μια εθελόντρια που λάτρευε τον συγκεκριμένο τραγουδιστή, καθώς και ο «νευρώνας Μέριλιν Μονρόε» σε εθελοντές που είχαν αδυναμία στην ηθοποιό. Σημειώνεται ότι το 2005 ερευνητές που συμμετείχαν και στη νέα μελέτη είχαν εντοπίσει και τον «νευρώνα Χάλι Μπέρι» ο οποίος ενεργοποιείτο όταν ένα άτομο αναγνώριζε τη συγκεκριμένη γνωστή ηθοποιό. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα ο δρ Σερφ εκτιμά ότι οι επιστήμονες θα μπορούν μελλοντικά να «διαβάζουν» τα όνειρα μέσω της ηλεκτρονικής οπτικοποίησης της νευρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου τους. Και αυτό διότι, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα, συγκεκριμένοι νευρώνες συνδέονται με συγκεκριμένα αντικείμενα, ανθρώπους ή και συναισθήματα. 

Πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι στην παρούσα μελέτη η καταγραφή της νευρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου των εθελοντών γινόταν μέσω των ηλεκτροδίων που είχαν εμφυτευθεί στο κρανίο τουςπρόκειται δηλαδή για μια άκρως παρεμβατική διαδικασία. Ο επιστήμονας ωστόσο ελπίζει ότι μελλοντικά η καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας θα μπορεί να γίνεται με μη παρεμβατικούς τρόπους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου