(και στο τέλος, μία είδηση "ανησυχητικής" αύξησης των spreads τον Σεπτέμβριο του 2009 στις 144 μονάδες. Για να μη μας κοροϊδεύουν σήμερα αυτοί που κατάφεραν σε λίγους μήνες να φτάσουν τη χώρα σε αδυναμία δανεισμού και στην υποτέλεια του Μνημονίου)
απο το IN.GR
Πάνω από 30 μονάδες ενισχύθηκε, προσωρινά, την Παρασκευή το spread στα ομόλογα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται απιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους για το φετινό έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε μέχρι τις 821 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Σεπτεβρίου (με βάση τις τιμές κλεισίματος), από 785 στο άνοιγμα.
Λίγο μετά τις 17:00 ήταν στις 808 μονάδες, ενώ στην αγορά κυκλοφόρησαν και φήμες περί πιθανής παρέμβασης της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι το spread δεν είχε ξεπεράσεi το επίπεδο των 800 μονάδων από την 1η Οκτωβρίου.
Το επιτόκιο ανήλθε μέχρι το 10,74%, ενώ αργότερα υποχώρησε στο 10,61% από 10,41% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.
Σημειώνεται ότι μέσα σε μία εβδομάδα το spread ενισχύθηκε κατά 130 μονάδες περίπου, καθώς την περασμένη Παρασκευή ήταν στις 688 μονάδες. Στα μέσα του μηνός ήταν στις 650 μονάδες.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), φθάνοντας στις 796,5 μονάδες, από 671,5 την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή, το κόστος για την ασφάλιση ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατ. δολαρίων είναι 796.500 ευρώ.
Τα πορτογαλικά CDS είναι στις 378 μονάδες, από 143 την περασμένη εβδομάδα, τα ιρλανδικά στις 482, τα ισπανικά στις 216,5 (από 204) και τα ιταλικά στις 175 (από 171).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι σχετικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές.
Πιέσεις εκδηλώνονται και στα κρατικά ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
Στην Ιρλανδία το spread βρίσκεται κοντά στις 425 μονάδες (+20 μονάδες σε μία εβδομάδα) και στην Πορτογαλία στις 355, από 339 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οι ισχυρές πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους τις τελευταίες ημέρες, οφείλονται, έως ένα βαθμό, στην έντονη φημολογία που υπάρχει στις διεθνείς αγορές περί «αναπόφευκτης» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μέσω κυρίως της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής.
Αυτά τα σενάρια, βεβαίως, διαψεύδονται επισήμως, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Επιπλέον, αυτή η φημολογία ενισχύεται και από τη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία επιμένει στην καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» χωρών της Ευρωζώνης, ενώ υπάρχει και το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 σε επίπεδο άνω του 15% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ακόμα ότι τη νευρικότητα εντείνει και δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες (όπως επίσης, οι ισπανικές και οι ιρλανδικές) δεν μπορούν να βρουν πρόθυμους αγοραστές για τα ομόλογα τους.
Οι τράπεζες των τριών αυτών χωρών έλαβαν το 61% των δανείων που χορήγησε η ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου, έναντι 51% τον προηγούμενο μήνα.
* Σε δημοσίευμα των New York Times, την Παρασκεύη, σημειώνεται ότι το φετινό έλλειμμα μπορεί να κλείσει τελικά στο 8,9% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 8,1%). Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα, δίχως να αναφέρει λεπτομέρειες.
Newsroom ΔΟΛ
και τι έλεγαν τα ΜΜΕ στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 όταν είχαν και τότε ...ανέβει τα spreads:
(Από την Καθημερινή 4/9/2009)
Η πολιτική αβεβαιότητα διεύρυνε τα spreads
Σωτηρης Nικας
Νέα αύξηση κατέγραψε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, αντανακλώντας τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία που έχουν δημιουργήσει τόσο η εκλογολογία των τελευταίων ημερών, όσο και η προκήρυξη τελικά των εκλογών. Μέσα σε μια εβδομάδα, το spread αυξήθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ χθες έφτασε ακόμα και στις 144 μονάδες από 135 μονάδες που ήταν προχθές, με το μέλλον να προοιωνίζεται δυσοίωνο.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί φέτος το ποσό - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα των 54,3 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας ιδιαιτέρως υψηλό αντίτιμο. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που αναδείχθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς στα μέσα Μαρτίου το spread έφτασε στις 314 μονάδες, από περίπου 50 μονάδες που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, η κατάσταση μπορεί στους επόμενους μήνες να εξελιχθεί πολύ χειρότερα. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι αν δεν καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών, άρα και ακυβερνησίας, τότε οι φετινές δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων «δεν θα είναι τίποτα» μπροστά στο τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν το Δημόσιο θα πρέπει να εκτελέσει ένα δανειακό πρόγραμμα της τάξης των 40 - 50 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, τα spread των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με το πού βρίσκονταν έως τον Ιούνιο, καθώς υπάρχει φθηνό και άφθονο χρήμα, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν γίνει εκδόσεις ομολόγων το τελευταίο διάστημα. Προς το παρόν, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το μόνο που έχει στο πρόγραμμά του έως το τέλος του έτους, είναι οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 13, 26 και 52 εβδομάδων μέσα στον Οκτώβριο για να αναχρηματοδοτήσει προηγούμενα γραμμάτια.
Πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ το Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο Καραμανλής ζήτησε ανανεωμένη εντολή για δύσκολα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να μη φθάσουμε εδώ που μας έφθασε ο ανεκδιήγητος Παπανδρέου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου