Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

12 δισ. το χρόνο κλέβουν οι φοροφυγάδες


απο την Ημερησία



Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Πολλά είπαμε για τη φοροδιαφυγή και πολλά περισσότερα θα πούμε αν το πολιτικό σύστημα γενικώς και η κυβέρνηση ειδικότερα δεν την αντιμετωπίσουν όπως της αρμόζει, δηλαδή με αυστηρότητα.

Όχι γιατί έχουμε κάποια έμμονη ιδέα, αλλά γιατί αν πληρώσουν οι φοροφυγάδες θα λυθούν τα προβλήματα με το έλλειμμα και το χρέος, θα εμπεδωθεί κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης των πολιτών, θα ελαφρυνθούν οι αδύναμοι και θα βρεθούν πόροι για επενδύσεις.
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί και τότε θα δούμε ξεκάθαρη και γυμνή την αλήθεια.
Σύμφωνα με μελέτη της AlphaBank το 2010 η απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό από τη φοροδιαφυγή ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, από αυτά τα 5 δις. από το ΦΠΑ και τα 7 από το φόρο εισοδήματος και περιουσίας.
Ας προχωρήσουμε ένα βήμα. Αν η χώρα μας στη συλλογή των φόρων καταφέρει να προσεγγίσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης τότε ένα νέο κεφάλαιο θα ανοίξει για την Ελλάδα.
Εδώ οι άμεσοι φόροι που εισπράχθηκαν ήταν ίσοι με το 7,3% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη των 27 ο μέσος όρος ήταν 12,2%. Αν φτάναμε στο ίδιο επίπεδο, τότε θα έμπαιναν στα ταμεία περίπου 7,5 δις. ευρώ κάθε χρόνο χωρίς νέους φόρους.
Στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι ισούνται με το 12,9% του ΑΕΠ, ενώ στη Γαλλία ανέρχονται στο 14,8%, δηλαδή άλλα 5 δις. στα ταμεία αν φτάναμε στο ποσοστό της Γαλλίας.
Τα λόγια περιττεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου