Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια για το ελληνικό δημόσιο

Οι επιλογές που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι νομοτελειακές. Είναι μια επιχείρηση βίαιης ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου. Γι’ αυτό διαλύετε το Δημόσιο, γι’ αυτό νομοθετείτε την εργασιακή ζούγκλα. Και για να τα δικαιολογήσει λέει ψέματα.
Ψέμα 1ο: Το υπερτροφικό κράτος

Η απογραφή έδειξε ότι το... σύνολο των υπαλλήλων είναι 768.000, από τους μόνιμους υπαλλήλους έως τα stage από τους ένστολους και τους κληρικούς ως τους αιρετούς, ποσοστό δηλαδή 11,4% επί του συνόλου των εργαζομένων. Ένα από τα 4 χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.

Ψέμα 2ο: Οι υπέρογκες δημόσιες δαπάνες

Από την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει ότι το σύνολο των δαπανών του ελληνικού κρατικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κάτω του 12%, ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη.

Ψέμα 3ο: Ποιός πληρώνει τις δημόσιες δαπάνες

Αν συνυπολογίσουμε τους άμεσους και έμμεσους φόρους, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με περισσότερο από 80% στα κρατικά έσοδα και οι επιχειρήσεις με λιγότερο από 20%.

Ψέμα 4ο: η αβάσταχτη φορολογία του κεφαλαίου

Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής κεφαλαίου στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. (15,8 στην Ελλάδα, έναντι 32,6 στην Ε.Ε. των 25).

Για το μύθο του υπερπληθυσμού των δημοσίων υπαλλήλων διαβάστε εδώ.

Και μερικά συμπυκνωμένα στοιχεία από την αντίστοιχη ομιλία του Α. Τσίπρα για τον προϋπολογισμό στη Βουλή: 

  1. "Μπήκαμε στο μνημόνιο με χρέος, με τα αναθεωρημένα στοιχεία, 126% του ΑΕΠ και μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, φτάσαμε ήδη στο 142.5% του ΑΕΠ. Και του χρόνου, το 2011, χρονιά κατά την οποία ο κος Παπακωνσταντίνου μας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανειστεί, το χρέος αναμένεται να φτάσει στο  153% του ΑΕΠ."
  2. "Φέτος, παγώσατε τις συντάξεις και κερδίσατε 100 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή μειώνετε το συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και των ΕΠΕ, στο 20% και χαρίζετε 320 εκατ. ευρώ."
  3. "Στα ταμεία μιας μόνο επιχείρησης σούπερ μάρκετ, της ΑΒ Βασιλόπουλος, το 2009 μπήκανε περίπου 1,5 δις ευρώ. Ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 19,5 εκατ. ευρώ. Ποσό μικρότερο από αυτό που πλήρωσαν την ίδια χρονιά ως φόρο οι εργαζόμενοι στον όμιλο."
  4. "Στην COCA COLA 3E Α.Ε , για παράδειγμα, το 2009 ο τζίρος ήταν 6,5 δις ευρώ. Για φόρο εισοδήματος καταγράφονται στον ισολογισμό 77 εκατ. ευρώ."
  5. "Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αποδίδει φόρους μόνο 12 εκ ευρώ. Είναι ντροπή. Ακόμα και οι μετανάστες για τη πράσινη κάρτα αφήνουν 50 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο."
 
Από την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλου

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot.com/2011/01/blog-post_9002.html#ixzz1ACgIEnnv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου