από το ΒΗΜΑ
Ζωήρεψε το πληγωμένο ζαρκάδι μετά τις περιποιήσεις των κτηνιάτρων στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Το ζώο είχε τραυματιστεί στις αρχές του χρόνου σε τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Ναυπάκτου και εντοπίστηκε έγκαιρα από υπαλλήλους του Δασαρχείου, οι οποίοι φρόντισαν να μεταφερθεί με αυτοκίνητο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ναυπάκτου στην Αθήνα. «Τα τροχαία αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες τραυματισμού ή θανάτου ζώων στη χώρα μας» λέει η αντιπρόεδρος του ΑΝΙΜΑ κυρία Μαρία Γανωτή . Οι ελληνικοί δρόμοι, σύμφωνα με την ίδια, είναι καρμανιόλες. «Δεν έχουν τις προδιαγραφές,όπως ειδικούς φράχτες και διαβάσεις,ώστε να μη σκοτώνονται τα ζώα.Αλλά ούτε οι έλληνες οδηγοί έχουν παιδεία. Είναι απαράδεκτο σε προστατευόμενη περιοχή όπως είναι η Πάρνηθα όπου το όριο ταχύτητας είναι 30 χιλιόμετρα την ώρα να τρέχουν με 60. Πολλές φορές έχουν χτυπηθεί ελάφια στην Πάρνηθα. Αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα λαμβάνουμε πολλά ζώα-θύματα τροχαίων, όπως αλεπούδες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, φίδια, νυκτόβια αρπακτικά, κ.ά.» επισημαίνει η κυρία Γανωτή. Μάλιστα όπως τονίζει τα περισσότερα ζώα σκοτώνονται Σαββατοκύριακα ή αργίες, οπότε «οργώνουν» τους επαρχιακούς δρόμους οι άπειροι οδηγοί των πόλεων, γνωστοί στην Ευρώπη ως «Sunday drivers» (οδηγοί της Κυριακής).
Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) που νοσηλεύεται αυτές τις ημέρες στις εγκαταστάσεις του ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα κατάφερε με την ιδιαίτερη φροντίδα των κτηνιάτρων που δέχτηκε, οι οποίοι εφάρμοσαν μια ειδική οστεοπαθητική θεραπεία, να σταθεί και πάλι στα πόδια του. «Τα ζώα όμωςπου σκοτώνονται είναι πολλαπλάσια αυτών που τελικά φτάνουν σε εμάς τραυματισμένα» τονίζει η κυρία Γανωτή.
Μια άλλη μεγάλη πληγή για το ζαρκάδι στην Ελλάδα είναι η λαθροθηρία. Αν και το κυνήγι του απαγορεύεται στην Ελλάδα (εκτός από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές), το ζαρκάδι βρίσκεται στο «στόχαστρο» οργανωμένων ομάδων, οι οποίες το θηρεύουν για να το πουλήσουν σε ταβέρνες και εστιατόρια. «Το ζαρκάδι δεν αποτελεί στόχο του κλασικού λαθροθήρα,ο οποίος σκοτώνει τσίχλες και χτυπάει κι ένα γεράκι που έτυχε να περνά.Το κέρδος από την πώληση κρέατος ζαρκαδιού είναι μεγάλο και γι΄ αυτό οι παράνομοι κυνηγοί πάνε οργανωμένα» σημειώνει.
Εκτός από τα τροχαία και το παράνομο κυνήγι σημαντικές απειλές για το είδος αποτελούν η αλλοίωση της φυσιογνωμίας και ο κερματισμός των βιοτόπων του εξαιτίας της εγκατάλειψης των ορεινών καλλιεργειών, των δασικών πυρκαγιών και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων (διάνοιξη δρόμων, τουριστικές επιχειρήσεις, κ.ά.) σε ευαίσθητες περιοχές.
Στην Ελλάδα ζαρκάδια ζουν μόνο στην ηπειρωτική χώρα, με νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τα βουνά: Οίτη, Βαρδούσια, Γκιώνα και Παρνασσός. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα ζώα, από την Πελοπόννησο το είδος εξαφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, έχουν όμως εισαχθεί ζώα από τη Βόρεια Ελλάδα στο κρατικό εκτροφείο Καλαβρύτων. Επίσης, ζαρκάδια έχουν εισαχθεί και ζουν σε ελεύθερη κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Πληθυσμοί απαντώνται ακόμη σε ορεινές ή ημιορεινές δασικές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στοιχεία για τον αριθμό των ζαρκαδιών που ζουν στη χώρα μας δεν υπάρχουν. Ωστόσο για ορισμένες περιοχές (Ροδόπη, Στερεά Ελλάδα, κ.ά.) υπάρχουν ενδείξεις για τοπική αύξηση του πληθυσμού. Το ζαρκάδι γενικότερα θεωρείται είδος «τρωτό» στη χώρα μας.
Το κυνήγι των παράνομων εμπόρων άγριων πτηνών συνεχίζεται. Οι θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας έχουν κατασχέσει τον τελευταίο καιρό από pet shops και υπαίθρια παζάρια στα περίχωρα της Αθήνας εκατοντάδες άγρια πτηνά τα οποία απελευθέρωσαν. Το προηγούμενο Σάββατο σε «επιδρομή» τους σε καταστήματα στον Πειραιά βρήκαν και ελευθέρωσαν όχι μόνο τα συνήθη θύματα αιχμαλωσίας (καρδερίνες, φανέτα, λούγαρα, σπίνους, φλώρους και σκαρθάκια) αλλά και έναν αρσενικό Σταυρομύτη (Loxia curvirostra) καθώς και δύο Βραχοτσομπανάκους (Sitta neumayer).
Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ δυο εντυπωσιακά Φοινικόπτερα (Ρhoenicopterus ruber) από μια μικρή λίμνη κοντά στο Ακτιο. Και τα δύο έφεραν τραύματα από σκάγια κυνηγετικών όπλων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=380429&dt=26/01/2011#ixzz1C9LOGmEW
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου