απο το ΒΗΜΑ
Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που γίνεται στο Νταβός με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.Πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με ρωτούσαν αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισήμανε ότι «ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης λέω ότι δεν θα κινηθούμε προς την αναδιάρθρωση». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους που έχουμε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και έχουν υπάρξει συζητήσεις για τους όρους των δανείων. Πιστεύω ότι αυτά δρομολογούνται», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό το 2014.
«Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση, ελπίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και φέτος. Επισήμανε επίσης ότι το χρέος είναι το σύμπτωμα και ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση να αναμορφώσει την οικονομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει υπέρ της διαφάνειας. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ», δήλωσε. Είπε ακόμα ότι το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας.
Και αναφερόμενος στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τόνισε ότι γενικά τα θέματα που συζητούνται είναι η διακυβέρνηση, η ισότητα και οι κοινές αξίες που είναι πολύ βασικά ζητήματα για την Ευρώπη.
Στο ερώτημα γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με την Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου έδωσε την απάντηση ότι η Ευρώπη υπήρξε ένα μεγάλο και ειρηνικό εγχείρημα. «Θέλουμε την Ευρώπη να είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης και πράσινης ανάπτυξης» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Σημαντικές συναντήσεις είχε, το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στο 41ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο πρόεδρος και ιδρυτής Κλάους Κάουμπ.
Συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουντιέρες, και συζήτησαν σχετικά με το πρόβλημα των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.
Επίσης, είχε συνομιλία με τον γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Συναντήθηκε ακόμη και με την πρώην πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του Οργανισμού του ΟΗΕ για τις γυναίκες, Μισέλ Μπατσελέτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου