Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, λέει ο ΟΟΣΑ


απο το IN.Gr

Ο κ. Γκουρία απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους σε Πορτογαλία και Ισπανία


Νταβός, Ελβετία
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο, δήλωσε την Πέμπτη από το Νταβός ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία.

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard& Poor's θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αναδιάρθρωση ή περικοπή («haircut») χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», συμπλήρωσε. 

Ζητούν ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Την ανάγκη διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τονίζουν με συνεντεύξεις τους ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο κ. Τρισέ επανέλαβε τη θέση του ότι το ΕΤΧΣ πρέπει να ενισχυθεί «τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά», να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και να μπορεί να αγοράζει ομόλογα των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. 

Ο κ. Ρεν τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν είναι ακόμη σαφές με ποιο τρόπο θα αυξηθεί το πραγματικό βεληνεκές δανεισμού του Ταμείου, χωρίς να αυξηθεί το όριο των 440 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το καταστατικό του. 

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως μεγαλύτερες εγγυήσεις ή πληρωμές κεφαλαίων στο ΕΤΧΣ. Είναι σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να μετέχουν», είπε ο κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να φέρουν το βάρος μόνο οι χώρες με τη βαθμολογία ΑΑΑ».

Δικαιολογώντας γιατί πρέπει να αυξηθεί η δύναμη πυρός του Ταμείου, ο Φινλανδός επίτροπος είπε:

«Πρέπει να αποδείξουμε με αξιόπιστο τρόπο στις αγορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κερδοσκοπία κατά του ευρώ», προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι οι κερδοσκοπικές πωλήσεις δεν συμφέρουν». 

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, υποστήριξε την αύξηση του βεληνεκούς του ΕΤΧΣ και τη δυνατότητά του να αγοράζει ομόλογα ή να χορηγεί πιστωτικές γραμμές σε χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου