Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο (σιδηράς) σωτηρίας



Εδώ και μήνες σε αυτό το blog, γράφουμε για την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μια λύση που εδώ και καιρό προτείνει η Γερμανία αλλά ΕΜΕΙΣ στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) την δαιμονοποιούμε και την αρνούμαστε...!! (και βρίζουμε την Μέρκελ ασταμάτητα σε ΜΜΕ και blogs ).
Φαίνετε ότι θα βρεθεί μία μέση λύση, πιστεύουμε όμως ότι δεν είναι επαρκής.
Διέξοδος της χώρας μας από τη θηλιά του χρέους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να χάσουν μεγαλύτερα ποσά οι ομολογιούχοι και κυρίως οι ελληνικές τράπεζες που φαίνεται ότι κυβερνούν την χώρα μας με πολιτικούς και δημοσιογράφους ανδρείκελά τους.




Επαναγορά ελληνικών οµολόγων που έχουν σήµερα στα χέρια τους τράπεζες και επενδυτές από το ελληνικό Δηµόσιο µε χαµηλότοκο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Διάσωσης προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη λύση του ελληνικού προβλήµατος και των άλλων υπερχρεωµένων χωρών. 


Το σχέδιο επεξεργάζονται Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, µε στόχο να µειωθεί το ύψος του δηµόσιου χρέους και να γίνει αυτό που λένε «διαχειρίσιµο». Η λύση – που συζητήθηκε, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, και στο Συµβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης την περασµένη Δευτέρα– φαντάζει ιδανική, καθώς δεν έχει κανέναν πραγµατικά χαµένο.Η Ελλάδα θα µπορέσει να µειώσει το χρέος της και οι επενδυτές δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. 



Στην πραγµατικότητα, όµως, η ζωή – ως γνωστόν – δεν προσφέρει «δωρεάν γεύµατα». Ετσι, στην προκειµένη περίπτωση, αν το σενάριο ισχύσει, το γεύµα θα πληρώσει σε πρώτη φάση η Γερµανία, ενισχύοντας τους πόρους του Ταµείου (EFSF),και σε δεύτερη η Ελλάδα, εφαρµόζοντας σε µόνιµη βάση ένα καθεστώς αυστηρής δηµοσιονοµικής πειθαρχίας,γερµανικής εµπνεύσεως, που θα τηςζητηθεί σε αντάλλαγµα. Την επεξεργασία από τη γερµανική κυβέρνηση µιας τέτοιας λύσης αποκάλυψε την περασµένη Tρίτη η γερµανική εφηµερίδα «Die Zeit» και τις επόµενες µέρες έδωσαν συνέχεια µε δηµοσιεύµατά τους µεταξύ άλλων οι «New York Times», οι«Financial Times» της Γερµανίας και χθες η «Wall Street Journal» µε το πρωτοσέλιδό της και η γερµανική «Handelsblatt». Ωστόσο, το θέµα βράζει από καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι υπέρ µιας τέτοιας µεθόδευσης είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο, το περασµένο καλοκαίρι, οίδιος ο διοικητής της Τράπεζας τηςΕλλάδος Γιώργος Προβόπουλος. 



Το µεγάλο ζητούµενο σε αυτή τη φάση είναι να δεχθεί η Γερµανία να πει το «ναι». 



Υψηλόβαθµες τραπεζικές πηγές σχολίαζαν ότι «διαφαίνεται µια διάθεση των βόρειου άξονα να βοηθήσει. Χρειάζεται όµως χρόνο». 



Το EFSF είναι σήµερα το Ταµείο που στηρίζει την Ιρλανδία και θα στηρίξει ίσως,αν χρειαστεί, και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία(η Ελλάδα είχε ενταχθεί νωρίτερασε δικό της µηχανισµό). Ο προϋπολογισµός του είναι 440 δισ. ευρώ. Το σενάριο που συζητείταιτώρα προβλέπει µεγάλη αύξηση του προϋπολογισµού του (αναφέρθηκε το ποσό των 750 δισ. ευρώ),αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα είτενα αγοράζει οµόλογα από τη δευτερογενή αγορά είτε να δανειοδοτεί την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωµένες χώρες να επαναγοράζουν µόνες τους τα οµόλογά τους. Το ΕFSF µπορεί να αντλήσει πόρους απότην αγορά µεπολύ χαµηλό επιτόκιο, γιατί βαθµολογείται µε τον υψηλότερο βαθµό αξιοπιστίας. Ετσι, θα µπορεί να δανείζεται π.χ. µε 2,5%επιτόκιο και να δανείζει στη συνέχεια την Ελλάδα π.χ. µε 3,5% επιτόκιο. Με αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα θα µπορούσε να επαναγοράσει τα οµόλογά της, που σήµερα πωλούνται στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαµηλές τιµές λόγω έλλειψης ζήτησης (στο 80% της ονοµαστικής τους τιµής τα 5ετή οµόλογα, στο 70% τα 10ετή, στο 60% τα 15ετή και στο 56% τα 30ετή) και να τα διαγράψει από το χρέος της, όπου εµφανίζονται στο 100% της ονοµαστικής τους τιµής. 



«στήν πράγμάτικοτήτά κάνεις “κούρεµα” µε όρους αγοράς καιόχι διοικητικό, αφού κανένας δεν υποχρεώνεται να αγοράσει», λένε στελέχη της αγοράς. 



Σύµφωνα µε αναλυτές, εκτιµάται ότι η µείωση του ελληνικού χρέους θα µπορούσε να είναι 10-20%. 



Η επαναγορά αυτή – σεσυνδυασµό µε την επιµήκυνση και τη µείωση του επιτοκίου, αλλά καιτις δεσµεύσεις για εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής στο µέλλον – αναµένεται να λειτουργήσει κατευναστικά στην κερδοσκοπία, να ρίξει τα spreads και να µπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές για να χρηµατοδοτεί οµαλά τις υποχρεώσεις της. 


Συζητείται η αύξηση του προϋπολογισµού του EFSF σε €750 δισ. 
ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα στο ταµείο Διάσωσης είτε να αγοράζει οµόλογα από τη δευτερογενή αγορά είτε να δανειοδοτεί την ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωµένες χώρες να επαναγοράζουν µόνες τους τα οµόλογά τους

Σε 4 άξονες η λύση



Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ οµολόγων είναιη µία από τις τέσσερις ψηφίδες που συµπληρώνουν το παζλ της λύσης του ελληνικού δηµοσιονοµικού προβλήµατος. 



Συγκεκριµένα,η λύση που προωθείται φέρεται να έχει τους εξής άξονες: ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα. Για το θέµα αυτό έχει επέλθει ουσιαστικάοριστική συµφωνία µε το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και επί της αρχής µε την Ευρωπαϊκή Ενωση. 



ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του επιτοκίου δανεισµού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το επιτόκιο είναι υψηλό. Επίσης, ενίσχυσητου EFSF έτσι ώστενα µπορείνα αγοράζειοµόλογααπό τη δευτερογενή αγορά ή να δανείζει τις υπερχρεωµένες χώρεςµε ευνοϊκούς όρους, ώστε να επαναγοράζουν εκείνες το χρέος τους και να το διαγράφουν. 



ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ µε µεγάλη αυστηρότητατου υφιστάµενουπρογράµµατος οικονοµικής πολιτικής, δηλαδή του Μνηµονίου, αλλά και την υιοθέτηση κανόνων οικονοµικής διακυβέρνησης της Ευρώπης που θα δεσµεύουν για πάντα ως προς την εφαρµογή αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής.Σύµφωνα µε τη«Wall Street Journal», µεταξύ των γερµανικών προτάσεων περιλαµβάνεται η υιοθέτηση νόµων ή συνταγµατικών δεσµεύσεων για ισοσκελισµένο υς προϋπολογισµούς, ηφορολογική εναρµόνιση,η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αποσύνδεση των µισθολογικών αυξήσεωναπό τον πληθωρισµό. 



Η Γερµανία θέλει, µεάλλα λόγια,µια γερµανική Ευρώπη.Διαφορετικά, οι εµπειρογνώµονες υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθεί ούτε καν τηνεπιµήκυνση τουελληνικού δανείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου