Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

15,8 δισ. ευρώ «τρώνε» οι τόκοι όταν οι μισθοί στο Δημόσιο είναι 11,3 δισ.

ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΦΕΣ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.
(Και δεν εννοούμε την χρονική παράταση των χρεών του Μνημονίου η την επέκτασή του με περαιτέρω δανεισμό για περισσότερα χρόνια απο την Τρόϊκα, γιατί αυτό θα είναι ακόμη χειρότερη υποδούλωση και ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας λόγω των επαχθών και προδοτικών όρων του Μνημονίου)

απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ  11/10/2010


ΘΗΛΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 


15,8 δισ. ευρώ «τρώνε» οι τόκοι όταν οι μισθοί στο Δημόσιο είναι 11,3 δισ.

Ραγδαία αύξηση των δαπανών για τόκους αλλά και έκρηξη του δημόσιου χρέους τη διετία 2010-2011 παρά τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου προβλέπει το προσχέδιο. Μάλιστα οι πληρωμές για τόκους τον επόμενο χρόνο θα είναι υψηλότερες από εκείνες για μισθούς.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί το κατά Μάαστριχτ κριτήριο εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσει τα 313,3 δισ. ευρώ ή 132,7% του ΑΕΠ, από 274,176 δισ. ευρώ ή 115,4% που ήταν το 2009 ενώ το 2011 προβλέπεται περαιτέρω αύξησή του στα 330,1 δισ. ευρώ ή στο 142% ΑΕΠ, μειωμένο σε σχέση με την πρόβλεψη του μνημονίου (145% του ΑΕΠ). Ετσι τη διετία καταγράφει σωρευτική αύξηση ίση με 26,8% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά κατά 55,954 δισ. ευρώ!
Η χιονοστιβάδα του χρέους αναμένεται να είναι πιο μεγάλη καθώς στο χρέος δεν έχουν υπολογιστεί τα χρέη σημαντικού αριθμού δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ ) αλλά και οι λογιστικές προσαρμογές που αφορούν την καταγραφή πράξεων διαχείρισης χρέους, όπως είναι τα swap.
Μαζί με το χρέος διογκώνονται και οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του (τόκοι και χρεολύσια). Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δαπάνες για τους τόκους θα ανέλθουν τον επόμενο χρόνο στα 15,8 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένες κατά 2,591 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μόλις που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ.
Αν στις δαπάνες για τόκους προστεθούν και τα χρεολύσια (πληρωμές για λήξεις ομολόγων) τότε για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ελλάδα θα πρέπει το 2011 να πληρώσει 43,4 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία του προσχεδίου προκύπτει ότι το 2013, έτος εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, οι λήξεις ομολόγων θα ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ και το 2014 εκτοξεύονται στα 69 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τη διετία 2013-2014 το Δημόσιο μόνο για την εξόφληση των δανειστών του μεταξύ, των οποίων η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα πρέπει να δανειστεί περίπου 109 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

«Δεσμευμένα» τα τρία τέταρτα των μέτρων

Θα... συνεισφέρουμε 9,1 δισ., αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο 2,3 δισ.

Η οικονομική ύφεση, οι αυξημένες δαπάνες για τόκους καθώς και οι εγγραφές στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης «της μαύρης τρύπας» των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων οργανισμών και φορέων τρώνε σχεδόν τα τρία τέταρτα του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν πολίτες και επιχειρήσεις το 2011. Από τα στοιχεία του προσχεδίου προκύπτει ότι ενώ το τίμημα των σκληρών μέτρων που θα τρέξουν τον επόμενο χρόνιο ανέρχεται στο ποσό των 9,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα μειώνεται μόνο κατά 2,223 δισ. ευρώ.Το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει κυρίως για την κάλυψη:
  • Της δαπάνης για πληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους που θα αυξηθεί κατά 2,591 δισ. ευρώ.
  • Της ανάληψης από το δημόσιο χρέος το οποίο πηγάζει από τις καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν δοθεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για δανεισμό. Το 2011 το ποσό υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,161 δις. ευρώ έναντι 1,462 δις. ευρώ φέτος, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 699 εκ. ευρώ.
  • Της εγγραφής των ελλειμμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο έλλειμμα. Εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά τα 2 δισ. ευρώ.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς πολλοί φορείς δεν έχουν αποστείλει ακόμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση.
Επίσης ένα τμήμα της απόδοσης των μέτρων απορροφά η οικονομική ύφεση που επηρεάζει αρνητικά το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ απαιτώντας επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν φέτος και το 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός δεν θα χρειάζονταν να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου