απο το IN.GR 18/10/2010
Με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ενώ νωρίτερα είχε μεταβεί και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφωνήθηκε η σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, με σύνθεση ανάλογη του θέματος της διμερούς συνεργασίας, που θα έχει κατά περίπτωση επιλεγεί.
Ο υπουργός στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ.Νετανιάχου, τον ομόλογό του Αβ.Λίμπερμαν, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ,αλλά και την αρχηγό της αντιπολίτευσης (του κεντροαριστερού κόμματος Καντίμα) Τζίπι Λίβνι, συζήτησε αναλυτικά το Μεσανατολικό -στο πλέγμα των σχέσεων που διαμορφώνεται ανάμεσα στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ και που επηρεάζει τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Συνάντηση με Πέρες
Η οικονομική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.
«Όταν ήμουν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών βρέθηκα αντιμέτωπος με το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού. Αναγκαστήκαμε τότε να λάβουμε δρακόντεια μέτρα και κάθε φορά που παίρναμε σκληρές αποφάσεις, ανέβαινε η δημοτικότητά μας, διότι ο κόσμος καταλάβαινε», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ισραήλ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών.
«Δανείστε μας αυτή τη συνταγή» του απάντησε ο κ. Δρούτσας και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα προωθώντας σκληρά μέτρα. «Είμαστε όμως στον σωστό δρόμο και η Ελλάδα, τελικά θα βγει από την κρίση πολύ πιο δυνατή», υπογράμμισε.
Επαφές με τους υπουργούς Εξωτειρκών και Άμυνας
Στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η ανταλλαγή δημοσιογραφικών αποστολών των δύο χωρών, αλλά και των διπλωματικών ακαδημιών των δύο ΥΠΕΞ.
Υπεγράφη επίσης συμφωνία που αφορά την αεροπλοία και ουσιαστικά απελευθερώνει (χωρίς τον καθορισμό «οροφής») τη δυνατότητα πτήσεων τσάρτερς από/προς το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε λύση σε οποιονδήποτε, ούτε ήρθαμε για να γίνουμε άλλος ένας μάγειρας στην κουζίνα» και συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του όλο το πλέγμα των σχέσεων που υφαίνεται ανάμεσα στη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Τουρκία.
Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Λίμπερμαν για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και συζήτησε με τον Ισραηλινό αξιωματούχο ιδιαίτερα το θέμα της λαθρομετανάστευσης - ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες, κυρίως, όμως, την Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ανατολής με τη Δύση, αλλά τελικά σε εξελίσσεται σε χώρα εγκατάστασης των λαθρομεταναστών.
Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Εχούντ Μπαράκ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμύνης, ο κ. Δρούτσας του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς είχαν πρόσφατα συναντηθεί στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεδομένου ότι ο κ. Μπαράκ είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Στις δημόσιες δηλώσεις υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν «ο νέος δρόμος διμερούς συνεργασίας» που προωθείται από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ ο κ. Δρούτσας παρατήρησε συμπληρωματικά ότι «αυτός ο δρόμος είναι πολύ παραγωγικός για την
ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Στη Παλαιστινιακή Αρχή
Η συμφωνία μετατροπής του χρέους ύψους 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων της Παλαιστινιακής Αρχής προς την Ελλάδα σε αναπτυξιακή βοήθεια και η απόφαση της Αθήνας να αναβαθμίσει το διπλωματικό επίπεδο της Παλαιστινιακής Αρχής κυριάρχησαν στην επίσκεψη του Δημήτρη Δρούτσα στη Ραμάλα.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς και με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, με τον οποίο υπέγραψε τη διμερή συμφωνία που διευκολύνει την παλαιστινιακή πλευρά. Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μαλκί, με τον οποίο (όπως δήλωσαν αργότερα) εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στο Μεσανατολικό και τον ρόλο της ΕΕ.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός σημείωσε πως ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τη «στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας και τους λόγους που την προκάλεσαν», για τα γεγονότα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τον αποκλεισμό της Γάζας που «εμποδίζει τους συμπατριώτες μας να ζήσουν μια ομαλή ζωή». Ο κ. αλ Μαλκί, τέλος, υπογράμμισε ότι η διμερής συμφωνία και η αναβάθμιση της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας (κατά τρόπο, ώστε, να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι πια στον υπουργό Εξωτερικών) αντανακλούν την επιθυμία της Ελλάδας να βοηθήσει την Παλαιστίνη.
Ο κ. Δρούτσας προσκάλεσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στην Αθήνα και υπογράμμισε πως «οι Έλληνες είμαστε πολύ περήφανοι για τη φιλία, εμπιστοσύνη και σεβασμό που διακρίνει τη σχέση της χώρας μας με την Παλαιστίνη». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως σε αυτή την κρίσιμη φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας «μπορείτε να στηρίζεστε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θέλει να σας βοηθήσει γιατί πιστεύει πως είναι ζωτικής σημασίας η ειρήνη και η σταθερότητα της περιοχής».
Συνεντεύξεις στον Τύπο
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Jerusalem Post, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθαρίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αναπτύσσονται ανεξάρτητα από την πορεία των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.
«Η περιοχή έχει μόνο να κερδίσει από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Jerusalem Post, με ευκαιρία την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Ο Έλληνας υπουργός διευκρινίζει ότι η εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ δεν πρέπει να συσχετίζεται με την επιδείνωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένα παιχνίδι ανταγωνισμού» υπογραμμίζει ο κ.Δ. Δρούτσας και προσθέτει πως «η κάθε μία από τις διμερείς σχέσεις έχει τη δική της δυναμική και το δικό της ιστορικό υπόβαθρο. Αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι να γράφουμε νέες σελίδες στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.»
Ανάλογης έκτασης συνέντευξη δημοσιεύει και η (μεγάλης κυκλοφορίας κεντρώα) εφημερίδα «Γιεντιότ Αχαρονότ», που αναφέρεται στον «μήνα του μέλιτος» που διανύουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και στην εκτεταμένη συνεργασία που εξελίσσεται σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Επίσκεψη στο Πατριαρχείο
Με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ξεκίνησε το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Ο κ. Δρούτσας τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη και τον Σταυρό του Παναγίου Τάφου από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ'.
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις «εξαιρετικές προσπάθειες» που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και στο «ενδιαφέρον που επιδεικνύει ποικιλοτρόπως» το υπουργείο Εξωτερικών για το Πατριαρχείο, επισημαίνοντας πως «σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι το μόνο μας καταφύγιο».
Ο κ. Δρούτσας συνεχάρη τον Πατριάρχη για την εκλογή του ως Προέδρου των Εκκλησιών της Ιορδανίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Μοναστικό Συγκρότημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στον Ιορδάνη ποταμό και υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην περιοχή -«σε κάθε βήμα»- επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελληνικής Ορθοδοξίας.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε από τον Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο του Ναού της Αναστάσεως, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ζ.Χερτζλ, οραματιστή-ιδρυτή του Κράτους του Ισραήλ, ενώ, τέλος, ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου