Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Στα θύµατα της Πλατείας Τιενανµέν αφιέρωσε µε δάκρυα στα µάτια ο Λιού Σιαοµπό το Νοµπέλ Ειρήνης


απο ΤΑ ΝΕΑ  11/10/2010

Ο Λιού Σιαοµπό έµαθε από τους δεσµοφύλακές του ότι βραβεύτηκε µε Νοµπέλ



















Στα θύµατα της Πλατείας Τιενανµέν αφιέρωσε µε δάκρυα στα µάτια ο Λιού Σιαοµπό το Νοµπέλ Ειρήνης. Στονκινέζο αντικαθεστωτικό, που εκτίει ποινή κάθειρξης έντεκα χρόνων, επετράπη χθες να συναντηθεί µε τη σύζυγό του. Είχε µάθει την είδηση της βράβευσής του µια ηµέρα νωρίτερα από τους δεσµοφύλακές του. 

«Αδέλφια, επέστρεψα. Είδα τον Σιαοµπό. Στη φυλακή του είπαν τα νέα για το βραβείο τη νύχτα της 9ης». Με αυτό το µήνυµα στο twitter έδωσε η Λιού Σιά µερικές πληροφορίες για τη συνάντησή της µε τον σύζυγό της Λιού Σιαοµπό στις φυλακές όπου κρατείται από τον Δεκέµβριο του 2009 για υπονόµευση του καθεστώτος. 

Η αυθεντικότητα του µηνύµατος επιβεβαιώθηκε από τον Γουάνγκ Χιµπό, στενό φίλο του ζεύγους και επίσης διαφωνούντα, ο οποίος µε δικό του µήνυµα στο twitter έκανε γνωστό ότι η Λιού Σιά δεν ήταν σε θέση να συναντηθεί µε δηµοσιογράφους ή φίλους λόγω των αυστηρών µέτρων περιορισµού της. 

Η βράβευση του Λιού Σιαοµπό, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις δεκαετίες στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών για τη δράση του υπέρ των πολιτικών ελευθεριών, προκάλεσε έντονη νευρικότητα στο Πεκίνο. Η αστυνοµία έχει κλείσει εδώ και δυο µέρες τον δρόµο που οδηγεί στο διαµέρισµα των Λιού στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ ζήτησε από τους δηµοσιογράφους να αποµακρυνθούν από το σηµείο. Η ίδια η Λιού Σιά τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισµό λίγες ώρες µετά την ανακοίνωση της βράβευσης του συζύγου της, ενώ το κινητό της τηλέφωνο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Στις φυλακές, ο οποίες βρίσκονται περίπου 500 χιλιόµετρα από το Πεκίνο, οδηγήθηκε µόλις χθες συνοδεία αστυνοµικών. Η αστυνοµία είχε στήσει µπλόκο σε απόσταση 1,5 χιλιοµέτρου από τις εγκαταστάσεις των φυλακών εµποδίζοντας στους ξένους δηµοσιογράφους την πρόσβαση. 

Τα µέσα ενηµέρωσης

Η είδηση της βράβευσης αποσιωπήθηκε από τα µεγαλύτερα µέσα ενηµέρωσης στην Κίνα ή έγινε δεκτή µε επικριτικά σχόλια. «Η επιτροπή των Νοµπέλ ατιµάστηκε και το βραβείο υποβαθµίστηκε σε ένα πολιτικό εργαλείο που υπηρετεί αντικινεζικά συµφέροντα», έγραψε χαρακτηριστικά η εφηµερίδα «Global Τimes». Το κλίµα στο Διαδίκτυο ήταν πολύ διαφορετικό, µε πολλούς Κινέζους να γιορτάζουν τη βράβευση στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter. Οι αντιδράσεις, πάντως, δεν περιορίστηκαν στο Ιντερνετ. Επτά κινέζοι διανοούµενοι συνυπέγραψαν επιστολή µε την οποία συγχαίρουν τον Λιού Σιαοµπό και χαρακτηρίζουν το βραβείο «λάβαρο της µη βίας στην Κίνα». Το βραβείο «είναι µια ελπίδα κι ένα στήριγµα για την ειρηνική µεταµόρφωση της Κίνας» επισηµαίνεται στην επιστολή την οποία υπογράφουν µεταξύ άλλων ο οικολόγος Ντάι Τσινγκ και ο οικονοµολόγος Μάο Γιούσι. «Στο θέµα της µεταρρύθµισης του πολιτικού συστήµατος οι ηγέτες πρέπει να καταλήξουν σε συµφωνία και να λάβουν συγκεκριµένα µέτρα που θα δείχνουν ότι θα είναι ειλικρινείς στις δεσµεύσεις τους για µια ειρηνική εξέλιξη». Ο Ντάι Τσινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επτά υπογραφές θα γίνουν σύντοµα πολύ περισσότερες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη των επτά διανοουµένων. 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
Επτά κινέζοι διανοούµενοι συνυπέγραψαν επιστολή µε την οποία χαρακτηρίζουν το βραβείο «λάβαρο της µη βίας στην Κίνα»

Η ψυχή της «Χάρτας 08»


ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ 10 Δεκεµβρίου του 2008, στην επέτειο των 70 χρόνων από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων του ΟΗΕ, όταν εµφανίστηκε ταυτόχρονα σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ένα µανιφέστο υπό τον τίτλο «Χάρτα 08». Το µανιφέστο, µια διακήρυξη υπέρ των πολιτικών ελευθεριών στην Κίνα, υπέγραψαν περισσότεροι από 300 κινέζοι διανοούµενοι «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωµάτων». Ανάµεσά τους δεν ήταν µόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» διαφωνούντες που παρακολουθούσε στενά το καθεστώς. Την υπογραφή τους είχαν βάλει καθηγητές πανεπιστηµίου και δικηγόροι, συγγραφείς και καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είχαν εκφράσει ποτέ – τουλάχιστον δηµοσίως – τις «αιρετικές» απόψεις τους. Η ψυχή εκείνης της διακήρυξης ήταν ο Λιου Σιαοµπό. Και η αντίδραση του καθεστώτος άµεση και σκληρή: Δεκάδες αστυνοµικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι του, η τηλεφωνική του σύνδεση νεκρώθηκε, οι υπολογιστές του κατασχέθηκαν και ο ίδιος συνελήφθη µε την κατηγορία της υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας. 

Εναν µήνα µετά τη σύλληψη του Λιου, οι υπογραφές κάτω από την «Χάρτα 08» έφτασαν τις 7.000 (µπήκαν υπογραφές ακόµη και αξιωµατούχων της κυβέρνησης), ενώ το µανιφέστο εµφανιζόταν σε περισσότερα από 300.000 

µπλογκ. Το καθεστώς απάντησε µε µια ακόµη µεγαλύτερη επιχείρηση λογοκρισίας, ενώ έστειλε τον Λιού στη φυλακή για έντεκα χρόνια µε µια συνοπτική δίκη - παρωδία στην οποία δεν του δόθηκε καν το δικαίωµα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου