Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
απο την Ελευθεροτυπία 12/10/2010
Προ των πυλών βρίσκεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου στήριξης των 110 δισ. ευρώ, φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις στους Ελληνες πολίτες μέσω ενός νέου Μνημονίου.
Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, και επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Από την Ουάσιγκτον χθες το πρωί ο Στρος - Καν δήλωνε πως «το Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων στην Ελλάδα» θέτοντας ως προϋπόθεση την απόφαση της Ε.Ε. Ηδη η Γερμανία εξέφρασε την αντίρρησή της.
Πριν περάσει η μέρα, χθες το βράδυ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε στην τηλεόραση του Σκάι πως πρόκειται για «μια προχωρημένη συζήτηση, δεν υπάρχει απόφαση» και διευκρίνιζε: «Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε γιατί όλοι βλέπουν πως στην κρίσιμη διετία πάμε ξαφνικά από αποπληρωμές δανείων της τάξης των 40 -50 δισ. ευρώ ετησίως στα 70 δισ. ευρώ».
Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει η δήλωση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Σιμονέτα Ναρντίν, η οποία τόνισε ότι μεταξύ των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι «η συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο μόλις ολοκληρωθεί το σημερινό, το 2013».
Οι νέες συζητήσεις οδηγούν σε 4 δεδομένα:
1 Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ δεν συνιστά αναδιάρθρωση του συνολικού ελληνικού χρέους που φτάνει στα 310 δισ. ευρώ φέτος και στα 330 δισ. ευρώ το 2011.
2 Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι η εναλλακτική λύση, καθώς η Ελλάδα έχει αυξημένες ανάγκες από το 2014 και μετά. Από αποπληρωμές δανείων της τάξης των 50 δισ. ευρώ στην τριετία 2011 -2013 (55,2 δισ. ευρώ το 2011, 57,9 δισ. το 2012 και 53,2 δισ. το 2013) φτάνει τα 70 δισ. στην κρίσιμη διετία 2014 -2015 (70,8 δισ. το 2014 και 76,7 δισ. το 2015).
3 Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής είναι βέβαιο ότι φέρνει νέες επιβαρύνσεις σε τόκους. Νέα συμφωνία οδηγεί σε νέα υψηλότερα επιτόκια, από το 5% της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το περίπου 3,5% του ΔΝΤ που προβλέπει το αρχικό Μνημόνιο.
4 Ενα νέο Μνημόνιο όμως μπορεί να φέρει και νέα μέτρα, τα οποία δεν θα είναι ανάλογα των τωρινών, δηλαδή δεν θα αφορούν τη μείωση του ελλείμματος εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3%, αλλά τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι βαίνει στο 150% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι μέτρα εξοικονόμησης πόρων για την αποπληρωμή του χρέους.
Αυτό που προέχει τώρα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να βγει στις αγορές με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων, που τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2011. Οι χθεσινές συζητήσεις έριξαν τη διαφορά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 728 μονάδες από 769 μονάδες βάσης την Παρασκευή και 940 μονάδες προ διμήνου, με απόδοση (επιτόκιο) 0,22% από 9,62%. *
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών
Παράταση του μνημονίου αν δεν «ανοίξουν» οι αγορές
Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του Μνημονίου αν δεν πέσουν αρκετά τα επιτόκια έως το 2013 άφησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, αν οι αγορές δεν έχουν «ανοίξει» για την Ελλάδα έως το 2013, τότε δεν θα υπάρχει άλλη λύση από την αίτηση για νέα χρηματοδότηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρχει αντάλλαγμα: η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις, δηλαδή θα συνεχίσει να τελεί υπό την εποπτεία των δανειστών της.
Εκτίμησε ότι το όριο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές θα είναι η μείωση του επιτοκίου κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Σε αυτά τα επίπεδα, ανέφερε, το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αναχρηματοδοτεί δάνεια υψηλότερου επιτοκίου ή να βγει στις αγορές, μόνο ως ένδειξη «δύναμης», δηλαδή σε μία προσπάθεια ταχύτερης αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.
Ανέπτυξε διάφορα σενάρια για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (ανεξάρτητα δηλαδή από το αν θα συναφθεί και νέο δάνειο). Είπε ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα τάιμινγκ στην κίνηση επιμήκυνσης ώστε ούτε να γίνει πολύ αργά ούτε όμως και πολύ γρήγορα με κίνδυνο να το εκλάβουν οι αγορές ως ένδειξη πιθανής αποτυχίας του προγράμματος. Η επιμήκυνση μπορεί να γίνει είτε με τη διεύρυνση της περιόδου κανονικής αποπληρωμής, με τη διεύρυνση της περιόδου χάριτος (3,5 έτη από την καταβολή της δόσης σήμερα) ή και των δύο.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος
Για το θέμα της έρευνας στο έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009 ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντες είπε ότι δεν έχει «κλειδώσει» αλλά εκτιμά ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 δεν θα ξεπεράσει το 14,5% του ΑΕΠ, ενώ έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης.
Θα είναι όσες δεν μπορούν να καλύψουν με τα έσοδά τους τουλάχιστον το 50% του ενεργητικού έχοντας έτσι ισόποση ανάγκη συνδρομής από τα κρατικά ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου