Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στο «σφυρί» ακίνητες περιουσίες υπό την πίεση για ρευστό


απο το ιστολόγιο "Εμπρός για ανάπτυξη"




Η ανάγκη για μετρητά οδηγεί μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να πωλούν σε τιμές έως και 60% χαμηλότερες από τα πρόσφατα ιστορικά τους υψηλά
Καιροφυλακτούν για να αγοράσουν κοψοχρονιά διεθνή επενδυτικά σχήματα

Στο σφυρί αναγκάζονται να βγάζουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ρευστό που θα τους επιτρέψει να «κλείσουν τρύπες», αλλά και να αντεπεξέλθουν σε πιεστικές τους υποχρεώσεις, που διογκώνονται λόγω της κρίσης.
«Μιλάμε για κάθε είδους ακίνητα. Από μικρά οικιστικά διαμερίσματα, τα οποία ρευστοποιούνται για να καλύψουν ανάγκες μικροεπιχειρηματιών μέχρι και σοβαρότατες επενδύσεις σε γη ή ...κτήρια», τονίζει ο κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης, ιδιοκτήτης της Polis–Acropolis real estate και διευκρινίζει πως «οι μεγάλες αγοραπωλησίες γίνονται μέσω νομικών προσώπων, για φορολογικούς λόγους, ακόμη και όταν ο πραγματικός αγοραστής είναι φυσικό πρόσωπο, όπως γίνεται συχνά με εκπροσώπους του εφοπλισμού».
Ο ίδιος εξηγεί επίσης ότι τα λεγόμενα distressed properties (στριμωγμένα ακίνητα σε ελεύθερη μετάφραση) έχουν αρχίσει κι αυξάνονται δραματικά στην κτηματαγορά, επειδή από τη μια «είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν ακίνητα όσο δεν πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες» και από την άλλη «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μετρητά, κάτι που έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να πωλούν σε τιμές έως και 60% χαμηλότερες από τα πρόσφατα ιστορικά τους υψηλά». Σημειώνεται πως βάσει εκτιμήσεων του κ. Θεοδωρίδη, «φέτος, δυστυχώς, μιλάμε για αριθμό αγοραπωλησιών περίπου στο 20% του 2005, όταν είχαν κορυφωθεί».
Ανάλογη άποψη, ωστόσο, καταθέτει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Καψιμάλης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι όσοι κάνουν αγοραπωλησίες το πράττουν πουλώντας, συνήθως, κάτω του κόστους για να μην κλείσουν.«Με εξαίρεση ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά περιθώρια για πωλήσεις με μικρό κέρδος, στις υπόλοιπες περιπτώσεις και κυρίως στην επαρχία, οι κατασκευαστές πωλούν κάτω από το κόστος για να διατηρηθούν σε λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά και θύμισε ότιήδη 950 κατασκευαστές έβαλαν λουκέτο.

Είδαν φως και… ήρθαν

Η όξυνση των προβλημάτων στην εγχώρια κτηματαγορά, όμως, φαίνεται πως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων (distressed funds) του εξωτερικού, τα οποία έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη χώρα μας προσδοκώντας να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες, αγοράζοντας περιουσίες σε τιμές… κοψοχρονιά.

«Μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ και την υπογραφή του μνημονίου από την Ελλάδα, έχουμε έξαρση ενδιαφέροντος από επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού, που έχουν ειδίκευση σε αυτού του είδους τις επενδύσεις», σημειώνει ο κ. Θεοδωρίδης και αποκαλύπτει, ως παράδειγμα, ότι αυτό το διάστημα ένα αμερικανοϊσραηλινό fund με έδρα στην Αμερική, εξετάζει την προοπτική να επενδύσει σε ένα parking στην Αθήνα. «Ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση από τα 10 εκ. ευρώ, που ζητά ο πωλητής και συζητάμε πλέον για περίπου 4 εκ. ευρώ που αντιπροτείνει ο αγοραστής», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε και μια άλλη περίπτωση, στην οποία, όπως είπε, «τράπεζα διαθέτει ένα ακίνητο αξίας 30 εκ. ευρώ και δέχεται να το πουλήσει με 3 εκ. ευρώ», όπως και το ενδιαφέρον λονδρέζικου distressed fund να αγοράσει γη σε δημοφιλή νησιωτικά θέρετρα.

Για αγοραπωλησίες χιλιάδων στρεμμάτων σε Μύκονο και Ίο, που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, υπό την πίεση εξεύρεσης ρευστού, μιλά και ο κ. Καψιμάλης, ο οποίος επισήμανε, ακόμη, ότι γνωστός επιχειρηματίας με μακρόχρονη εμπειρία στο real estate, υποχρεώθηκε πριν από λίγες ημέρες να εκχωρήσει ακίνητο αξίας 20 εκ. ευρώ, έναντι μόλις 8,5 εκ. ευρώ, για να αποκτήσει ρευστότητα, ενώ μια άλλη εταιρεία του κλάδου, με ακίνητα αξίας 250 εκ. ευρώ, οδηγήθηκε στο άρθρο 99.
VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου