Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Προεκλογικές πράσινες εξαγγελίες, μετεκλογικά πράσινα άλογα

Ενα χρόνο μετά τις «πράσινες φιλοδοξίες» της κυβέρνησης τα «αποτελέσματα είναι γκρίζα», όπως αποκαλύπτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποτιμώντας τις υποσχέσεις για: το αστικό περιβάλλον, το θαλάσσιο, τους υδάτινους πόρους, τις προστατευόμενες περιοχές, τη χωροταξία, τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική διοίκηση. 

Πνιγήκαμε στα «θα»...  

Πνιγήκαμε στα «θα»... «Η υποβίβαση του περιβαλλοντικού ζητήματος σε "δευτερεύον" ζήτημα στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων ήταν ένα δεδομένο με το οποίο οι πολίτες ζούσαν εδώ και (τουλάχιστον) πέντε δεκαετίες», λέει ο διευθυντής της ΕΟΕ Ξενοφών Κάππας, υπενθυμίζοντας: «Η κυβέρνηση όμως της 4ης Οκτωβρίου 2009 υποσχέθηκε να φέρει το περιβάλλον ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική της ατζέντα». 

Τι έγινε 365 μέρες μετά; (Στον πίνακα παρουσιάζεται ένα μέρος από τις προεκλογικές εξαγγελίες και τα αποτελέσματα σήμερα. 

Αναλυτικά οι «πράσινες» δεσμεύσεις και τα «γκρίζα» αποτελέσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ornithologiki.gr)
Χωροταξία 

* Ξεκινώντας από τη χωροταξία, η ΕΟΕ παρατηρεί: Ενα χρόνο μετά η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στα βήματα εκείνα για την επίλυση των διογκωμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων που παραμένουν από την ανεπαρκή, άναρχη και χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για επιτάχυνση των μεγάλων έργων που προωθεί η κυβέρνηση ως λύση στην οικονομική κρίση, αποτελεί σοβαρή παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Και μοιάζει επανάληψη της νομοθεσίας επιτάχυνσης των ολυμπιακών έργων, που προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον της Αττικής. Στην προκειμένη περίπτωση θα επιφέρει ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Προστατευόμενες περιοχές 

* Στο θέμα «προστατευόμενες περιοχές» η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για ελλιπή μέτρα προστασίας του δικτύου Natura 2000. Εχει συντάξει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, που όμως δεν αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

* Στο θαλάσσιο περιβάλλον δεν έχει, εκτός των άλλων, προχωρήσει ο καθορισμός καταφυγίων για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και των οικοσυστημάτων.
Βιοποικιλότητα

* Στη θεσμική κατοχύρωση για την προστασία της βιοποικιλότητας, από τις 25 κοινές υπουργικές αποφάσεις καμία δεν έχει αναβαθμιστεί σε προεδρικό διάταγμα, όπως προβλέπει ο ν. 16550 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Υδάτινοι πόροι 

* Ενα από τα κορυφαία θέματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων είναι ότι παραμένει σε ισχύ η καταστροφική λύση εκτροπής του Αχελώου, παρά τις επτά καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 


* Στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, αν και έχει επιδειχθεί πολιτική βούληση για σχεδιασμό με περιβαλλοντικά κριτήρια, υπάρχουν παραδείγματα, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα, που απειλούνται από τον τρόπο που θα γίνει η επέκταση και κατασκευή αυτοκινητοδρόμων (Αττική Οδός) και από την εξαίρεση από την αναδάσωση της περιοχής γύρω από το καζίνο «Μον Παρνές» αντιστοίχως.
Περιβαλλοντική διοίκηση 

* Στον τομέα της περιβαλλοντικής διοίκησης διακρίνουμε ότι η πολιτική στη φύλαξη π.χ. της υπαίθρου παραμένει ανύπαρκτη. Οι δασικές υπηρεσίες, παρά την ενσωμάτωση της Αγροφυλακής και την ένταξή τους στο αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) είναι χωρίς υλικοτεχνική υποδομή.
Γκρίζα τα αποτελέσματα, λοιπόν, παρά τις... πράσινες φιλοδοξίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου