απο την Ελευθεροτυπία 21/10/2010
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Καθησυχαστικός προς μισθωτούς και συνταξιούχους επιχείρησε να εμφανιστεί χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν άλλο για τη μείωση του ελλείμματος.
Παράλληλα, εμφανίστηκε να στέλνει και μήνυμα προς τους εταίρους και την τρόικα με αφορμή την προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, λέγοντας πως πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του λαού είναι πρωτόγνωρες και ότι «οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν συμβάλει με το παραπάνω στην προσπάθεια που κάνουμε...».
Σημειώνεται πως σε παλαιότερη ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει μισθωτούς και συνταξιούχους ως τα «συνήθη υποζύγια».
Οι διαβεβαιώσεις αυτές του πρωθυπουργού, τρεις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν πολλαπλή ανάγνωση:
Οχι νέοι φόροι
1Κατ' αρχάς απαντούν στις προβλέψεις και εκτιμήσεις εγχώριων και κοινοτικών παραγόντων, όπως π.χ. ο επίτροπος Ολι Ρεν, ότι η κυβέρνηση λόγω της νέας αύξησης του ελλείμματος θα αναγκαστεί να κάνει άμεσα νέες περικοπές προκειμένου να είναι εντός του στόχου μείωσης τους ελλείμματος στο 8,1%.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βάρος πλέον για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα πέσει στη μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές θεσμικές αλλαγές και όχι στην περικοπή μισθών-συντάξεων ή στην επιβολή νέων φόρων.
Οι δεσμεύσεις του '11
2 Δεν σημαίνουν όμως ότι δεν θα υπάρξουν μέσα στο 2011 νέες μειώσεις μισθών. Αυτές εμμέσως πλην σαφώς προβλέπονται στο Μνημόνιο και στον προϋπολογισμό του 2010 και τις περιγράφει και ο ίδιος με τη φράση «θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρις εκεί».
Επί παραδείγματι, μεταξύ των δεσμεύσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο είναι η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα. Με το ενιαίο μισθολόγιο άλλα επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό και άλλα θα καταργηθούν. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση του βασικού μισθού και κατά συνεπεια μακροπρόθεσμα και την αύξηση του συντάξιμου μισθού, αλλά βραχυπρόσθεσμα τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών.
Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκτός Μνημονίου μελετά περικοπές μισθών και άλλων δαπανών στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών στον στενό δημόσιο τομέα.
Προεκλογικές κάλπες
3 Γίνονται στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου και ως εκ τούτου έχουν σαφή προεκλογικό χρώμα, αφού θέλει να καθησυχάσει τους πολίτες και να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τους νέους επιχειρηματίες, αφού χαρακτήρισε τιτάνια την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση του ελλείμματος και η οποία έχει πρωτόγνωρο αποτέλεσμα, σημείωσε πως «ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρις εκεί».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες και μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές εγγυώνται την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν συμβάλει με το παραπάνω στην προσπάθεια που κάνουμε... Πλέον, το βάρος θα πέσει σ' εκείνες τις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο και σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών», υπογράμμισε. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου