η φωτογραφία είναι απο εδώ του Κώστα Γκαρέλα |
Έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία σχετικά με την κατάσταση της λίμνης, εκδόθηκε Κοινό Δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς, το οποίο και σας κοινοποιείται:
Σε απάντηση του εγγράφου με θέμα ¨Ενημέρωση Αρχών για τα Κυανοβακτήρια στη Λίμνη Καστοριάς¨ έχουμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:
Η εικόνα της λίμνης μας είναι αποτέλεσμα του ευτροφισμού, ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση παρουσιάζει εποχική επαναληψιμότητα. Ουσιαστικά λοιπόν καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, η ένταση και η διάρκεια της ηλιοφάνειας συμβάλει στην αύξηση του φυτοπλαγκτού που αποτελεί μια κοινωνία φωτοσυνθετικών οργανισμών με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση του οξυγόνου στο νερό της λίμνης.
Οι αβαθείς λίμνες που έχουν μεγάλο λόγο επιφάνειας λεκάνης απορροής προς επιφάνεια λίμνης όπως η δική μας ενισχύουν το φαινόμενο αυτό.
Η παροδική εικόνα δηλαδή της λίμνης με την κυανοπράσινη επιφανειακή κρούστα και την έντονη δυσοσμία είναι αποτέλεσμα της ¨άνθισης του νερού της λίμνης¨ ενός φυσικού, σε πολύ μεγάλο βαθμό, φαινομένου γνωστό και ως ευτροφισμός των λιμνών. Η παροδική μαζική συσσώρευση των πλαγκτικών κυανοβακτηρίων στο επιφανειακό στρώμα του νερού της λίμνης οδηγεί στην κυανοβακτηριακή κρούστα που παρατηρούμε στην επιφάνεια της λίμνης. Το φυτοπλαγκτόν των λιμνών αποτελείται από φωτοσυνθετικούς οργανισμούς τα κυανοβακτήρια πάνω από 150 γένη από τα οποία πολύ λίγα είναι εν δυνάμει τοξικά και από φύκη σχεδόν κάθε κύριας οικογένειας.
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η εν λόγω κοινοποίηση αποτελεσμάτων έχει να κάνει με αποτελέσματα μικροσκοπικής ανάλυσης δειγμάτων νερού που λήφθηκαν από την λίμνη Καστοριάς στις 10/09/2010 και αφορούσαν μέτρηση υψηλής τιμής βιομάζας κυανοβακτηρίων του γένους Microcystis μετρήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετιθούν με τιμές τοξικών ουσιών στο νερό της λίμνης όπως είναι οι μικροκυστίνες.
Η οικολογική κατάσταση της λίμνης βρίσκεται σε συνεχή βελτίωση από το 1992 και μετά, με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την υλοποίηση σχετικών έργων καθώς επίσης και την απαίτηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση έργων και δραστηριοτήτων στους παραλίμνιους δήμους, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την απαίτηση κατασκευής ¨βιοκλίνης¨ (διατάξεις οι οποίες δρουν ως οργανικό φίλτρο για την αποικοδόμηση των ενώσεων των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων) για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων από την πλύση των ψεκαστικών μηχανημάτων στους υπό κατασκευή και λειτουργία υδατόπυργους για την κάλυψη γεωργοκτηνοτροφικών αναγκών.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι πολύ σύντομα θα κληθεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα που ερεύνησαν το πρόβλημα των κυανοβακτηρίων-μικροκυστινών, σε μια κοινή σύσκεψη με θέμα: «Παρουσίαση Ερευνών-Προτάσεις, Λύσεις Προβλήματος της Λίμνης», στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου