Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

"Οι S-300 ζητήθηκαν για εκπαίδευση από το Ισραήλ"


απο το ιστολόγιο on alert 18/10/2010


Οι πληροφορίες ισραηλινών πηγών για χρησιμοποίηση των ελληνικών S-300 από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ,προκειμένου οι πιλότοι της να μπορέσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισής τους,προκάλεσαν αμηχανία στο ελληνικό Πεντάγωνο,όπου κανείς δεν αισθάνεται άνετα να μιλά για τους S-300.
Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ανέφεραν στο onalert,ότι «πράγματι έχει ζητηθεί από τους ισραηλινούς να χρησιμοποιηθούν οι S-300,που είναι εγκατεστημένοι στη Κρήτη για δικούς τους εκπαιδευτικούς λόγους,αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε».
Από το ελληνικό Πεντάγωνο αποφεύγουν να ανφέρονται εκτενώς σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ,γιατί αυτή η υπόθεση κρύβει πολλές πικρές αλήθειες κι ένα μεγάλο ερώτημα:λειτουργούν επιχειρησιακά οι S-300;
Εδώ και ενάμιση χρόνο Ρώσοι αξιωματούχοι και τεχνικοί των συστημάτων S-300, πηγαινοέρχονται στο Πεντάγωνο έχοντας κάνει συζητήσεις επί συζητήσεων για την πραγματοποίηση της ...παρθενικής εκπαιδευτικής βολής των συστημάτων στη Κρήτη. 
Όλως περιέργως πάντα προκύπτει ένα πρόβλημα:αρχικά ήταν οι βλάβες που είχαν προκληθεί από τη πολύχρονη αχρησία (από το 2000) των συστημάτων. Μετά ήταν η ανάγκη προμήθειας ανταλλακτικών για να διορθωθούν οι τεχνικές βλάβες. Αργότερα προέκυψε θέμα με τα βλήματα των S-300,τα οποία είχαν λήξει! Και τέλος προέκυψε θέμα με τα όρια ασφαλείς του Πεδίου Βολής Κρήτης σε σχέση με το χρόνο αυτοκαταστροφής του βλήματος! Παρόλα αυτά στο Πεντάγωνο εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι «οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμ την εκπαιδευτική βολή». Αυτά στα λόγια,γιατί στη πράξη τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Είναι βέβαιο ότι το πάτημα του κουμπιού που θα πυροδοτήσει τους S-300, απαιτεί πρώτα απ΄ όλα πολιτική απόφαση και θέληση.
Η προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-300,είχε προκαλέσει θύελλα στο Αιγαίο και τη Ν.Α Μεσόγειο στα τέλη της δεκαετίας του 90. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των S-300 είχαν προκαλέσει λυσαλέες αντιδράσεις από τη Τουρκία και τις ΗΠΑ που πίεσαν αφόρητα Αθήνα και Λευκωσία. Συμβιβαστική λύση η ανάπτυξη των S-300,στη Κρήτη,όπου σχεδόν δέκα χρόνια τώρα παραμένουν σε κατάσταση επιχειρησιακής...ύπνωσης!
Μετά την ενεργοποίηση της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας το περασμένο καλοκαίρι πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι οι ισραηλινοί θα ζητούσαν μεταξύ άλλων να εκτελέσουν σενάρια εξουδετέρωσης των S-300,ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο σε μια πιθανή επίθεση στο Ιράν,το οποίο προσπαθεί να αναπτύξει τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα γύρω από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Παρά τα τεχνικά προβλήματα, λόγω ελλειπούς συντήρησης οι S-300,μπορούν να παίξουν το ρόλο του «εχθρού». Και αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους ισραηλινούς πιλότους. Αυτή η απόφαση χρειάζεται επίσης πολιτική βούληση και απόφαση. Προς την αντίθετη κατεύθυνση απ΄ αυτή που χρειάζεται για να κάνει η ελληνική ΠΑ,για δικούς της εκπαιδευτικούς σκοπούς μία απλή εκπαιδευτική βολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου