Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η ύφεση διευρύνεται, η ανάκαμψη αναβάλλεται


από την Ημερησία




Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Μεγάλη επιδείνωση της ύφεσης φέτος ακόμη και στο 5,3%, αντί του 3,8% που προσδοκούσε κυβέρνηση και τρόικα στηρίζοντας μάλιστα σε αυτή την εκτίμηση το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, θεωρεί πιθανή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δυσμενείς εξελίξεις, που απομακρύνουν το ενδεχόμενο ανάκαμψης το 2012, δημιουργούν νέα δεδομένα στις συζητήσεις με την τρόικα, τεχνικά κλιμάκια της οποίας ήδη «ξεσκονίζουν» τα ελληνικά στοιχεία στο πλαίσιο του νέου ελέγχου για να εκταμιευθεί η δόση του Σεπτεμβρίου. Οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση έρχονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αφού:
  • Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θέτει εν αμφιβόλω το στόχο για έλλειμμα 7,6% φέτος.
  • Ανοίγει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.
  • Τροφοδοτεί τη συζήτηση για μια πιο ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή με την αιτιολογία ότι η ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας εγκλωβίζει την οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε χθες πως η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν αυτά που έχουν ψηφιστεί. Για μια ακόμη φορά όμως έσπευσε να τονίσει πως σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ακόμη και στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, υπάρχει «κόκκινη γραμμή» που υπαγορεύει πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα. «Εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα είμαστε στο στόχο μας ή έστω εξαιρετικά κοντά σε αυτόν», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. Σημείωσε όμως πως «αυτή η συζήτηση για τα νέα μέτρα δεν έχει τελειωμό, είναι συνήθης και διαρκής, δεν σταματά ποτέ» και τόνισε πως «δεν πρέπει και μπορούμε να μην πάμε σε νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα ψηφισμένα και ισχύοντα». «Απαράβατος όρος για εμάς είναι ο σεβασμός και η προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων». Όσον αφορά στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ο κ. Βενιζέλος είπε πως είναι αυτονόητο πως δεν αντέχει την επιβολή νέων μέτρων. «Το ζήτημα δεν είναι να δίνουμε αυτονόητες απαντήσεις, θα μπορούσε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με πιο ήπιο τρόπο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Υπογράμμισε όμως πως το θέμα είναι να κάνουμε πράγματα που είναι αποδεκτά και από εκείνους στους οποίους έχουμε καταφύγει ζητώντας μια πολύ μεγάλων διαστάσεων βοήθεια.
Η ύφεση διευρύνεται,  η ανάκαμψη αναβάλλεται
Ο στόχος
Όσον αφορά στο εύρος της ύφεσης φέτος, ο υπουργός είπε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% με 5,3%. Τόνισε πως ο ίδιος δεν υιοθετεί το 5,3% και στόχος είναι να ανακοπεί η ύφεση ενώ όσον αφορά στις συζητήσεις με την τρόικα είπε πως κατ' αρχήν θα δούμε πού οφείλεται η μεγαλύτερη ύφεση, γιατί η αρχική πρόβλεψη δεν είναι εκτίμηση την οποία είχε κάνει μονομερώς η Ελλάδα. «Πρόκειται για συμφωνημένες προβλέψεις επί των οποίων θεμελιώθηκε το Μεσοπρόθεσμο», είπε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου