Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ανησυχία για τις επιθέσεις αρκούδας στο νομό της Καστοριάς

το είδαμε στο FindKastoria, από την Καστοριανή Εστία
 
 
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι συνεχείς εμφανίσεις αρκούδας, σε κατοικημένες περιοχές του νομού Καστοριάς και οι επιθέσεις που δέχονται από τα μεγαλόσωμα ζώα οι κτηνοτρόφοι και τα ποιμνιοστάσιά τους.

Στις αρχές του καλοκαιριού, αρκούδα επιτέθηκε σε κτηνοτρόφο του οικισμού Γέρμα, προκαλώντας ισχυρό κάταγμα στο πόδι του.
Ενώ μόλις προχθές στον ορεινό οικισμό Χρυσή του δήμου Νεστορίου άλλη αρκούδα διέρρηξε την σκεπή από λαμαρίνες ενός ποιμνιοστασίου και κατασπάραξε πέντε αιγοπρόβατα.
Σε δεκάδες προσμετρώνται τα περιστατικά σύγκρουσης αρκούδας με αυτοκίνητα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, ευτυχώς χωρίς μέχρι στιγμής ανθρώπινα θύματα.
Τα περιστατικά αυτά συνέπεσαν με την εφαρμογή του προγράμματος Life, ύψους 1.128.326 ευρώ, που στόχο έχει την δημιουργία προϋποθέσεων για την «ειρηνική συνύπαρξη» αρκούδας και ανθρώπου.
Το πρόγραμμα Life ξεκίνησε τυπικά τον.....
 
 
 
 
Οκτώβριο του 2010, ύστερα από προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψαν η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», η οποία είναι και η διαχειρίστρια του προγράμματος. Αλλά ουσιαστικά η εφαρμογή του άρχισε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο από την παρουσία της αρκούδας.
Το γεγονός αυτό προβλημάτισε την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η οποία είναι συνδιαχειρίστρια του προγράμματος Life και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου, αποφασίστηκε η ανακατανομή των πιστώσεων στις δράσεις του προγράμματος Life οι οποίες μέχρι στιγμής αφορούσαν εργασίες γραφείου…
Για τον λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η δέμσευση ενός αξιόλογου ποσού για την προμήθεια ηλεκτροφόρου περιφράγματος που θα τοποθετηθεί όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.
Ένα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε ήταν να γίνει δενδροφύτευση οπωροφόρων δέντρων και καλλιεργειών μαλακού σίτου και καλαμποκιού, σε δασικές εκτάσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η αρκούδα να κατεβαίνει σε πεδινές περιοχές για να βρει την τροφή της.
Οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς πιστεύουν ότι η επιθετική συμπεριφορά της αρκούδας, που επί αιώνες συμβιώνει αρμονικά μαζί τους, οφείλεται κυρίως στην «υπερβολική προστασία» ορισμένων οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες για ευνόητους λόγους, έχουν παρέμβει με τεχνητά μέσα στον φυσικό τρόπο ζωής, του ζώου, ανατρέποντας συνήθεις και συμπεριφορές αιώνων.
Ενώ κάποιοι άλλοι, βρήκαν αντικείμενο κρατικοδίαιτης εργασίας και απασχόλησης, με θέμα την αρκούδα, προκειμένου να επιλύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου