Ιστότοπος εναλλακτικής ενημέρωσης, με σταχυολόγηση και παρουσίαση αξιοπρόσεκτων ειδήσεων και απόψεων.






AddThis

Bookmark and Share

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Οι πλούσιοι βόρειοι Ευρωπαίοι χάνουν την υπομονή τους


από την Ημερησία




Οι πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης σηκώνουν το βάρος της διάσωσης των υπερχρεωμένων Νότιων και ο προβληματισμός στην κοινή τους γνώμη αυξάνεται, ενισχύοντας τη δημοτικότητα των ακροδεξιών ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, σημειώνεται σε χθεσινή ανάλυση του Der Spiegel. Mεγάλο μέρος των φορολογουμένων στη Φινλανδία, την Αυστρία και την Ολλανδία (δηλαδή τις χώρες που πρωταγωνίστησαν στο «σίριαλ» με τις εγγυήσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης) αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ισχυρής υποψίας ότι τα κερδισμένα με κόπο χρήματά τους χάνονται στη «μαύρη τρύπα» των προγραμμάτων διασώσεων των προβληματικών χωρών και της ελπίδας ότι οι πολιτικοί τους ορθώς προωθούν τα προγράμματα αυτά, χάριν του ενιαίου νομίσματος και του οράματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Η Φινλανδία ζει από τις εξαγωγές Δεν θα είχαμε καμία τύχη χωρίς το ευρώ», λέει ο Χέικι Βαουκόνεν, επιχειρηματίας από το Ελσίνκι. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν εξωθείται σε επικίνδυνες ακροβασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 23% των ψηφοφόρων συμφωνεί με τις απόψεις των «Αληθινών Φινλανδών» ότι η «Ευρώπη πάσχει από οικονομική γάγγραινα και αν δεν ακρωτηριάσουμε ό,τι δεν μπορεί να σωθεί, τότε κινδυνεύει το υπόλοιπο σώμα». Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ παραδέχεται ευθέως ότι «Οι Αληθινοί Φινλανδοί μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση», καθώς αναδεικνύονται πλέον πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστρία, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το ακροδεξιό λαϊκίστικο «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPO) του Γεργκ Χάιντερ είναι πλέον το δημοφιλέστερο της χώρας. Ο πρόεδρός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αποκαλεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF ως «μαζική απαλλοτρίωση της περιουσίας των Αυστριακών».
Στήριξη
Τέλος, στην Ολλανδία κρίσιμος είναι ο ρόλος του ακροδεξιού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV) υπό τον Χέερτ Βίλντερς: Το PVV δεν συμμετέχει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαρκ Ρούτε, ωστόσο η τελευταία βασίζεται στη στήριξή του σε συγκεκριμένους τομείς για να εξασφαλίζει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Βίλντερς αυτο-χαρακτηρίζεται «αντι-ευρωπαϊστής» και ο εκπρόσωπός του, ερωτώμενος για την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, απαντά: «Ας είναι καλά το ευρώ και οι Έλληνες θα πιουν ένα ακόμα ποτήρι ούζο στην υγειά του». Χαρακτηρίζει δε τον ευρωπαϊκό Νότο, μάλλον περιφρονητικά, ως «χώρες του σκόρδου».
Όπως υποστηρίζει η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, «οι λαϊκιστές έχουν κατορθώσει να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ευρω-σκεπτικισμός είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τα οφέλη που έχει αποφέρει η Ε.Ε. στην Ολλανδία. Είμαστε μια μικρή χώρα εμπόρων. Η ευημερία μας ανέκαθεν εξαρτιόταν από τη συνεργασία μας με τους άλλους».
Λ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου